#Komkommer column: Wildgroei#Komkommer column: Wildgroei
Back Back Column

#Komkommer column: Wildgroei

18 juli 2019

#Komkommercolumn

Er was recent nogal wat te doen over de 'wildgroei' aan mensen die zichzelf coach noemen. Twee derde van de bedrijfsartsen en psychologen zou zich zorgen maken over coaches op het gebied van stress en burn-out. Niet alleen de kundigheid maar ook de kwaliteit van de geboden hulp wordt betwijfeld.

Ik vroeg me af of er sprake is van wildgroei in mijn eigen vak. 398.000 hits op de zoekterm ‘dagvoorzitter’ in 0,26 sec. Best veel. Vaak beschrijven de dagvoorzitters op hun site de kenmerken van ‘n goede dagvoorzitter. Of een sprekersbureau doet dat. Hoe pakken kenmerken als 'een dagvoorzitter moet kunnen improviseren, goed voorbereid zijn en humor hebben' in de praktijk uit?

'Ik ben ook dagvoorzitter, dat doe ik erbij'

Net als coach is ook dagvoorzitter geen beschermd beroep. Daarbij wordt het nog vaak gezien als iets voor erbij, een schnabbel. En wie bepaalt de kundigheid en de kwaliteit van de geleverde dienst? Dat is best lastig. Want subjectief. Zo is de opdrachtgever wel of niet tevreden en hebben de deelnemers de dagvoorzitter als wel of niet prettig ervaren. Daarbij komt nog het gevoel van de dagvoorzitter zelf over de geleverde prestatie. En tot slot oordeelt de ervaren congresorganisator op basis van ervaring met verschillende dagvoorzitters.

'Het is een bekende Nederlander, dan moet ie wel goed zijn'

Objectief het succes van een dagvoorzitter meten is moeilijk maar je komt al een heel eind als je bij de voorbereiding nadrukkelijk stilstaat bij de verwachtingen en je de evaluatie serieus neemt. Dus niet in de valkuilen stappen dat het sprekersbureau de briefing wel verzorgt, de naam van de dagvoorzitter zo bekend is dat succes verzekerd is, een dagvoorzitter grappig moet zijn of dat een evaluatie eigenlijk niet nodig is.

Dat zou jammer zijn. Juist omdat dit vak niet beschermd is moeten we met elkaar tot het uiterste gaan om het goed te doen. In deze tijd van korte quotes en polarisatie hebben we een belangrijke taak. Namelijk het gesprek faciliteren. De persoonlijke ontmoeting mogelijk maken waarbij gesproken én geluisterd wordt. En dat is dus een vak al is het niet beschermd. Maar met elkaar weten we denk ik dondersgoed wanneer een bijeenkomst echt goed is en wanneer niet goed genoeg, wanneer de dagvoorzitter kwaliteit levert en wanneer niet.

Ja, ik vind dat er sprake is van wildgroei in mijn vak maar laat het maar gebeuren. Vaak zie je bloemen in het wild die het maar één seizoen redden maar een enkeling komt jaar na jaar terug, steeds mooier en steeds sterker. Die koesteren we. 

Simone van Trier

De komkommercolumns van 2019

> Iris van Casteren
> Robbert Braak
> Marga Groot Zwaaftink
> Jennifer van der Schaaf
> Rens de Jong
> Mildred Hofkes

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!