#Komkommer column: Shakespeare sustains#Komkommer column: Shakespeare sustains
Back Back Column

#Komkommer column: Shakespeare sustains

25 juli 2019

Zomer 2009

Ik interview Klaas van Egmond, hoogleraar Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht. Hij vertelt hoe duurzaamheidscrises keer op keer worden veroorzaakt door eenzijdige waardenoriëntaties. In mijn schrift tekent hij een cirkel met een kruis. 'Stel je voor,' zegt hij, 'dat wij, mensen, in die cirkel staan. Dat de bovenste helft van de cirkel staat voor een spirituele oriëntatie, de onderkant een materiële. De linkerhelft van de cirkel staat voor het collectief, rechts de individualist. Wanneer groepen of mensen met tegengestelde oriëntaties elkaar ontmoeten, zijn ze geneigd om hun eigen – eenzijdige – argument te versterken.' Klaas tekent pijlen vanuit het midden naar de rand van de cirkel en erdoorheen. 'Eenzijdige waardenoriëntaties leiden tot versterking van de eenzijdigheid. Die disbalans kan leiden tot ontsporing. Zo zie je dat we in de 21ste eeuw in een materiële duurzaamheidscrisis terecht zijn gekomen, onderin de cirkel. Onze eenzijdige oriëntatie op de markteconomie heeft invloed op ons klimaat, onze economie, onze globale samenleving.' Klaas tekent pijlen in de omgekeerde richting. 'Ik denk dat we dat kunnen veranderen door de centripetale krachten te stimuleren, naar het centrum van de cirkel, waar we dynamische balans kunnen vinden.'

  • #Komkommer column: Shakespeare sustains
  • #Komkommer column: Shakespeare sustains
    Foto > Thijs Rooimans

Inspiratie

Als donderslag bij heldere hemel zie ik een verband tussen Klaas’ cirkel en William Shakespeare. In mijn hoofd vinden de karakters van Shakespeare’s laatste stuk, The Tempest, hun plek in de vier kwadranten van de cirkel: Ariel de luchtgeest bovenin, daartegenover het aardse monster Caliban. De heks Sycorax en het onschuldige meisje Miranda middenin. De machtswellusteling Antonio linksonder, tegenover zijn kunstzinnige broer Prospero rechtsboven. Als mijn intuïtie klopt… zou Shakespeare dan ook kunnen inspireren tot duurzame ontwikkeling?

Zomer 2019

Ik kijk terug op tien turbulente jaren, dankzij de tekening van Klaas. Mijn ‘donderslag bij heldere hemel’ leidde tot een PhD onderzoek, waarin ik heb uitgezocht hoe Shakespeare inspireert tot het maken van duurzame keuzes, rond het dynamische midden van de cirkel. Het leidde tot de ontwikkeling van een methode, die Shakespeare toepasbaar maakt op persoonlijke en professionele uitdagingen, in de business en de politiek. En tot de start van ‘Shakespeare applied’ waarin ik samen met mijn partners workshops organiseer en voordrachten geef over de toepassing van Shakespeare op allerlei 21ste eeuwse uitdagingen. En eigenlijk gaat het maar over een ding: inspiratie.

Drie tips die ik graag met je deel:

  1. Inspiratie geeft kracht, doet je leven, of, dichtbij de betekenis van het oorspronkelijke woord ‘inspirare’: ‘blaast je adem in’.
  2. Elke ontmoeting kan je inspireren. Sta open voor de passie van anderen en voor die van jezelf.
  3. Pas Shakespeare toe op jouw uitdaging – en vergroot je begrip voor het krachtenveld waar je je beweegt.

TEDx talk Making decisions with Shakespeare: 

Meer informatie > www.shakespeare-applied.com

Door >  Iris van Casteren

De komkommercolumns van 2019

> Simone van Trier
> Robbert Braak
> Marga Groot Zwaaftink
> Jennifer van der Schaaf
> Rens de Jong
> Mildred Hofkes

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!