Eventstyling geeft een evenement kleur op de wangenEventstyling geeft een evenement kleur op de wangen
Back Back Dossier

Eventstyling geeft een evenement kleur op de wangen

02 februari 2018

Geen event is hetzelfde, maar het doel wel: blije gasten en tevreden opdrachtgevers. En na ieder event ligt de lat hoger, want deze branche is ambitieus. Hoe blijf je bij in deze dynamische wereld? Met het dossier van Events! In ieder Events Magazine houden wij een opvallende trend of ontwikkeling volledig tegen het licht. Wat is het, wat gebeurt er en wat zijn de gevolgen? Ook op Events.nl blijf je bij, waar we ieder dossier als een serie korte artikelen publiceren. De komende artikelen gaan over Eventstyling.

Sinds beleving een almaar grotere rol speelt bij evenementen, is de rol van event stylisten steeds groter geworden. Event organizers krijgen steeds meer oog voor het belang van de styling van events. Zorgvuldige styling geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan evenementen, brengt gasten in een ontvankelijke stemming en zorgt voor onderscheidend vermogen. Decorateurs, verhuurbedrijven en bloemstylisten zorgen eendrachtig voor samenhang en stijl in de inrichting van events via meubels, decorstukken, accessoires, mastiek, groendecoraties en prints.

Eventstyling was vroeger geen vak, dat je op school kon leren. Het métier is ontstaan in de praktijk, via verschillende aanvliegroutes. Sommige stylingbedrijven zijn ontstaan uit de decorafdeling van een eventbedrijf. Andere bedrijven begonnen – een of twee generaties geleden – als bloemist en bloeiden in de loop der tijd uit tot groenstylist. Weer anderen begonnen als verhuurbedrijf van tafels en stoelen en specialiseerden zich steeds meer in de ontwikkeling van luxe inrichtingsconcepten.

  • Eventstyling geeft een evenement kleur op de wangen
    Foto > Expo Flora
  • Eventstyling geeft een evenement kleur op de wangen
    Foto > Party Rent Group

Verschillende aanvliegroutes

Er zijn geen twee bedrijven hetzelfde in de wereld van eventstyling. Elk bedrijf heeft een ander profiel en een eigen specialisme. Veel stylisten vullen elkaar aan en werken daarom samen. Begin dit jaar verhuisde decorateur Fraai Projecten van Raamsdonksveer naar een veel groter pand op het industrieterrein van Oosterhout. Buurman Wolterinck Event Decoration, gespecialiseerd in groenstyling, verhuisde mee, want beide bedrijven vullen elkaar spelenderwijs aan. Van der Kroft's Party Rental Services, bijna vijftig jaar geleden begonnen als verhuurbedrijf, werkt sinds dit jaar intensief samen met The Floral Designers omdat de diensten elkaar versterken.

Grote bedrijven, zoals Oogenlust, Fraai Projecten, Van der Maarel Eventstyling en Party Rent Group, sturen vele tientallen mensen aan naar gemiddeld vijf events per week. Maar er zijn ook kleinere bedrijven, die met een kern van vier, vijf personen opereren en prachtige styling concepten ontwikkelen.

De drijfveer van de stylisten is vrijwel identiek: mooi werk afleveren, waar ze trots op zijn en blij van worden. Marcel van Dijk van Oogenlust: 'Zodra de klus erop zit, wil ik ultiem genieten. Ik doe dit werk niet voor de bankrekening, maar voor het genot van mooie creaties.' Koen van Berlo van Fraai Projecten zegt iets soortgelijks: 'Als ik een evenement bezoek dat wij gestyled hebben, wil ik met opgeheven hoofd de zaal binnenlopen.'

De bedrijven die werken in de Nederlandse top van de eventstyling, hebben alle hun eigen stijl. Gemeenschappelijke kenmerken zijn een hoog afwerkingsniveau en het streven naar een totaalsfeer, waarin de details elkaar versterken. De markt vraagt ook steeds meer naar een luxe uitvoering en high end producten. De branche van stylisten is volop in beweging: toeleveranciers vullen elkaar aan en zoeken toenadering. Decorateurs, verhuurbedrijven en bloemstylisten werken vaker nauw samen. Op de komende pagina's aandacht voor een groep toeleveranciers, die steeds belangrijker wordt. Want een eventconcept op maat is tegenwoordig niet volledig zonder styling.

Trends

Vraag eventstylers naar trends en je krijgt de meest uiteenlopende antwoorden.Vintage, industrieel en retro hoor je net zo gemakkelijk als warm en huiselijk. De trends in de aankleding en styling van events volgen de trends in de lifestyle bladen, de woonmagazines en de trendgoeroes. De uitstraling van evenementen is vaak ook een weerspiegeling van de trends in de horeca.

Miranda Gresnigt, senior interieur stylist bij Expo Flora: 'Een tijd lang was de trend zwart en wit. Vanuit die basis kun je veel kanten op. Je kunt mooie effecten krijgen als je verschillende merken en producten met elkaar combineert. Verschillende stijlen en merken met elkaar combineren geeft namelijk een heel verrassend effect. Zoals een basistafel met een mooi merkstofje of een bijzonder krukje. Tegenwoordig is men ook op zoek naar warmte, naar een huiselijke sfeer. Dat kun je bereiken door verschillende soorten donker hout, zoals beukenhout en eikenhout, te combineren. Grove materialen in combinatie met vintage passen ook goed, zoals een houten bank bij een grove tafel. De kracht zit dus vaak in de combinatie.

Wij volgen overigens de trends niet zo. We ontwikkelen zelf ons basis meubilair en kopen steeds meer design merken, die ons aanspreken, zoals Polspotten en Vondom. Overigens zijn we al meer dan dertig jaar groenspecialist, en groenspecialisten zijn op dit moment zelf een trend!'

Vintage decoratie is in trek. Deense meubels uit de jaren '70 beleven een revival. Warme tinten, stoere houtsoorten, rotan meubilair. Eiken meubels en zwart staal, versierd met mooie bloemen en mooi uitgelicht. Vintage, industrieel, koper en messing.

Op het gebied van bloemen en planten is de botanische uitstraling in trek. Martin van Hemert van Wolterinck Event Decoration: 'Met name de combinatie van natuurlijke materialen met groene tinten met bladeren van verschillende planten, leidt tot een spannend arrangement dat aanslaat'.

Succesnummers die niet aan trends onderhevig zijn, zijn de bruine kroeg met Nederlandstalige muziek of een strakke witte bar. Wilt u live inspiratie opdoen? Als u toevallig in Parijs bent, bezoek dan de woonbeurs Maison et Objects en u bent helemaal bij.

Door > Jan Jacobs

Volgende week meer over Event styling >

Deel 1 dossier Eventstyling >
Deel 2 dossier Eventstyling >
Deel 4 dossier Eventstyling >

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!