Back Back Column

Restaurantweek: vooral feestje voor sponsors?

17 februari 2009

Column: Pieter J. Bogaers (blogger bij Bijzondererestaurants.nl

 


Grappig: dinsdagmiddag 3 februari rond 15.00 uur klonk in de sfeervolle Spiegelzaal van het Amstel Hotels het rauwe geluid van een spuitbustoeter die de officiële start markeerde van de Nationale Restaurantweek. Zowel de deelnemende restaurateurs als de pers was in grote getale toegestroomd om getuige te zijn van de start van het vijfde jaar waarin de Restaurantweek georganiseerd wordt. Gedurende de eerste week van maart kun je voor 25 euro bij een select aantal restaurants een driegangenmenu krijgen (20 euro voor een driegangen lunch).

De culinaire krenten uit de grote steden waren een uurtje later (en misschien al eerder) echter al weg. Wie inlogde op de website van Restaurantweek zag achter de meeste zaken van enige naam het woordje ‘volgeboekt’ staan. Wij kwamen er alleen nog zaken tegen buiten de absolute top en tja … voor velen is de magie dan verdwenen want is het nu juist niet de sport om een keer in dat restaurant te eten waar je normaalgesproken minstens 75 of misschien wel 100 euro of meer per persoon kwijt bent? Kennelijk hadden de dragers van een bepaalde creditcard of mensen die geabonneerd zijn op de (gratis) nieuwsbrief van een eetblad al de beste adresjes weggekaapt.

Op woensdag, de dag dat kranten over de Restaurantweek berichtten, was de site langere tijd niet bereikbaar en duurde het wachten op zoekresultaten eindeloos (inmiddels is dat niet meer zo). Een advies voor de websitemakers: verruim de zoekmogelijkheden en stel bezoekers in de gelegenheid te zoeken op beschikbare restaurants. Weinig in het leven is zinlozer dan kijken naar etablissementen waar je niet terecht kunt. Je kunt je afvragen hoe feestelijk het is om erin geslaagd te zijn bij Brasserie De Brakke Grond een tafeltje bemachtigd te hebben. Dat mag je ook buiten de Restaurantweek niet de kop kosten …


Houd het klein …

Dit alles neemt niet weg dat de week een goed initiatief is om restaurants in het algemeen een warm hart toe te dragen. Een hoofdredactionele noot is wel dat de organisatoren zich moeten afvragen of het concept niet aan zijn zakelijke succes ten onder zal gaan bij te veel deelnemers (vorig jaar 500, nu 660 ofwel 32 procent meer). Elke deelnemer betaalt immers voor deelname en als het uiteindelijk niets oplevert omdat Restaurantweekgangers alleen maar op zoek zijn naar toprestaurants, voel je je dan niet bekocht …?

 

 

De Nationale Restaurantweek loopt van 2 t/m 8 maart aanstaande.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!