Waarom contentmarketing nuttig is voor jouw evenementWaarom contentmarketing nuttig is voor jouw evenement
Back Back Column

Waarom contentmarketing nuttig is voor jouw evenement

05 oktober 2021

Contentmarketing is niet alleen een veelgehoorde term in marketingland, ook in de evenementenbranche komt de term vaak voor. Maar wat is contentmarketing precies en waarom is het nuttig voor jouw evenement? Dat legt het NBC Congrescentrum graag aan je uit. Zij hebben een speciale whitepaper geschreven om eventorganisatoren, eventmarketeers en evenementenbureaus op weg te helpen bij de promotie van events met de inzet van contentmarketing. In het 5-stappenplan zijn alle facetten van contentmarketing opgenomen en hoe jij deze het beste in kunt zetten. Wil je de volledige whitepaper doorlezen zodat je niets meer vergeet tijdens het promoten van je volgende evenement? Download deze dan via de website.

  • Waarom contentmarketing nuttig is voor jouw evenement

Het verhaal van jouw evenement

Contentmarketing is een marketingtechniek die draait om het creëren en instrueren van relevante en waardevolle informatie. Door middel van contentmarketing zorg je ervoor dat de waardevolle informatie aan de juiste doelgroep wordt getoond zodat zij enthousiast worden over jouw bedrijf of evenement. Met contentmarketing kun je het verhaal van jouw evenement vertellen via verschillende kanalen en op diverse wijze. Zo zou je een video kunnen plaatsen op Facebook met een terugblik van een vorige editie of kun je in een blog een spreker interviewen. Over jouw aanstaande evenement valt heel veel te vertellen, maar om ervoor te zorgen dat jouw boodschap echt overkomt bij de juiste doelgroep moet je structuur aan gaan brengen.

Stap 1: vaststellen van doelgroep en doel

Alvorens je begint met het produceren en verspreiden van de content, moet je allereerst de doelgroep en het doel vaststellen. Aan wie wil je wat vertellen en wat wil je hiermee bereiken? Het vaststellen van de doelgroep en het doel maakt het vervolgens makkelijker om passende content te produceren waar je doelgroep echt iets aan heeft. We gaan ervoor nu gemakshalve vanuit dat jouw doel het werven van bezoekers is. Om erachter te komen wie jouw doelgroep precies is en wat hen bezighoudt, hebben we een aantal tips voor je verzameld. Pas wanneer je de doelgroep goed in kaart hebt, kun je een evenement organiseren wat volledig bij hen aansluit.

Stap 2: opstellen van de customer journey

Nu dat je jouw doelgroep goed in kaart hebt gebracht, kun je aan de slag met de volgende stap: het opstellen van een customer journey. Met een customer journey werk je de fictieve klantreis uit die jouw doelgroep gaat doorlopen alvorens zij naar jouw evenement komen. Door het opstellen van deze klantreis weet je precies welke stappen jouw doelgroep onderneemt en hoe jij hierop in kunt spelen met jouw content. Een customer journey is altijd verdeeld in verschillende fases waarin steeds een ander proces plaatsvindt. In iedere fase heeft de potentiële klant andere verlangens, angsten of behoeftes. Op deze gevoelens kun jij vervolgens inspelen met een contentstrategie. In onderstaande afbeelding hebben we de klantreis en bijbehorende media uitgewerkt aan de hand van het See, Think, Do en Care model van Google.

Stap 3: verschillende soorten content

De volgende stap in het opstellen van een succesvolle contentstrategie is om de te creëren content op te delen in verschillende categorieën. In ons template voor een contentkalender die via onze website te downloaden is, kun je hier een voorbeeld van zien. Waar het kortgezegd op neerkomt, is dat je een mix gaat maken van verschillende soorten content die je via diverse media gaat verspreiden. Deze content sluit vervolgens weer aan op de verschillende fases van de customer journey en helpt jouw doelgroep zodoende naar de volgende stap van de klantreis.

En de volgende stap…

Natuurlijk houdt het stappenplan hier niet op. Van het vaststellen van de doelgroep tot de inzet van contentmarketing voor jouw event en nog veel meer tips; het wordt allemaal behandeld in het stappenplan. Je kunt het stappenplan downloaden via de website van het NBC Congrescentrum.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!