Paleis Soestdijk pakt uit met openstelling ParadePaleis Soestdijk pakt uit met openstelling Parade
Back Back Nieuws

Paleis Soestdijk pakt uit met openstelling Parade

07 februari 2019

Opnieuw pakt Paleis Soestdijk iets uit en worden nieuwe ruimtes op het landgoed opengesteld voor tijdelijke bezichtiging. Dit keer kunnen bezoekers de nog nooit eerder voor bezoek opengestelde Parade, de gebouwen gelegen tegenover het paleis, bezoeken. Van 16 februari tot en met 3 maart zijn de zogenaamde AA-Zolder, Garage en de Koninklijke Stallen tijdelijk toegankelijk voor publiek.

De Parade van het landgoed is gelegen aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg en kent, net als het paleis, een rijke historie. Anna Paulowna en Willem II realiseerden rond 1863 voor het personeel en de intendant hier woningen. In 1883 werden onder koning Willem III de stallen gebouwd. Deze stallen waren klaar in 1885. In de tijd van Juliana en Bernhard werd er ook aandacht besteedt aan de Parade. Zo is in 1976 de AA-Zolder ingericht als ontmoetingsplaats voor de personeelsvereniging van Paleis Soestdijk 'AA-76'. In die periode werd ook de garage gebouwd voor alle dienstauto's van de hofhouding.

Ook voor besloten bijeenkomsten

Algemeen directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder: 'Wij willen zoveel mogelijk onderdelen van Paleis Soestdijk en het landgoed toegankelijk maken voor het publiek. Ook deze openstelling past binnen die ambitie. Voor besloten bijeenkomsten zijn deze ruimtes sinds kort al beschikbaar en nu kan ook het publiek een kijkje komen nemen. Persoonlijk raad ik vooral een bezoekje aan de Koninklijke Stallen aan, met bijzondere details zoals de naambordjes van de paarden en de originele prijzenkasten.'

Naast dit unieke bezoek aan de Parade kunnen bezoekers ook de historie van het paleis beleven en een bezoek brengen aan de gezinstentoonstelling 'VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem'; een tentoonstelling over impactvolle, Nederlandse uitvindingen.

Over de Parade

Voor een bezoek aan de Parade dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig paleisticket. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het bezoeken van de Parade. Wel is het noodzakelijk voor bezoekers om zich vooraf aan te melden. Dit kan op de dag zelf aan de kassa van Paleis Soestdijk. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur of 15.30 uur. Het aantal deelnemers per bezoek is beperkt en een bezoek aan de Parade duurt ongeveer een uur. Vanwege de oversteek van de drukke Amsterdamsestraatweg en de toegankelijkheid van de diverse gebouwen op de Parade, is dit bezoek niet geschikt voor bezoekers die gebruik maken van rolstoelen, rollators, kinderwagens en buggy's. 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!