Oogenlust - Terrein, Foto > Fix MediaOogenlust - Terrein, Foto > Fix Media
Back Back Eventcase

Oogenlust bouwt ‘Het Tata Steel feest van de eeuw’

08 januari 2019

Overal en elke dag vinden er noemenswaardige events plaats, georganiseerd door de krachtige Nederlandse evenementenbranche. Tevreden opdrachtgevers die hun doelstelling bereikt hebben, gasten die met een blijvende herinnering naar huis gaan en bureaus en locaties die kunnen terugkijken op een succesvol geproduceerd evenement. Wij vinden het de moeite waard om die events – klein, groot, met een kenniselement of juist fun, spraakmakend, intiem of spectaculair – een plek te geven op Events.nl in de rubriek Eventcase.

 • Naam evenement > ‘100 jaar staal in de IJmond’
 • Soort evenement > Jubileum
 • Opdrachtgever > Tata Steel
 • Evenementenbureau > IDTV
 • Decoratie > Oogenlust
 • Datum evenement  > 20 september 2018
 • Doelgroep > Genodigden van Tata Steel, personeel
 • Aantal gasten  >  +3.000
 • Foto > © The Food Line-up / Mitchell van Voorbergen
  Foto > © The Food Line-up / Mitchell van Voorbergen
 • Foto > © The Food Line-up / Mitchell van Voorbergen
  Foto > © The Food Line-up / Mitchell van Voorbergen
 • Oogenlust bouwt ‘Het Tata Steel feest van de eeuw’
  Foto > Fix Media
 • Oogenlust bouwt ‘Het Tata Steel feest van de eeuw’
  Foto > Fix Media
 • Oogenlust bouwt ‘Het Tata Steel feest van de eeuw’
  Foto > Paul Valk
 • Oogenlust bouwt ‘Het Tata Steel feest van de eeuw’
  Foto > Fix Media

Op 20 september 2018 is het 100 jaar geleden dat de naamloze vennootschap Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken werd opgericht. Nu opererend onder de naam Tata Steel. Hun jubileum gaat over staal, maar is vooral een feest waarin mensen en de samenleving centraal staan. Met alle relaties en betrokkenen wilde Tata Steel het ‘feest van de eeuw’ vieren.Groots én ingetogen, feestelijk, dynamisch en organisch. ‘100 jaar staal in de IJmond’ kent een indrukwekkend resultaat mede door de vruchtbare samenwerking met Oogenlust.

Natuurlijke sfeerelementen

In opdracht van en in samenwerking met productiemaatschappij IDTV verzorgde Oogenlust de complete aankleding voor dit grootscheepse spektakel. Oogenlust is verantwoordelijk gesteld voor de algehele look & feel en sfeerbepaling op het festivalterrein en in de diverse uiteenlopende feestlocaties. ‘Hierbij hebben we veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout en royale planten. In combinatie met stoer staal geeft dit een interessant contrast’ stelt een trotse Wim van Dijk.

‘Het festival op het eigen terrein in Velsen- Noord heeft 3 weken geduurd wat betekent dat wij van bouw tot breek 5 weken op locatie aanwezig zijn geweest. Het aantal gasten wisselde per dag en programma en varieerde van een intiem directiediner voor 50 personen, via een uitgebreide lunch voor 600 genodigden tot een feest voor 2.500 bezoekers. Die gevarieerde programmering zorgde voor een aantal totale ombouwen gedurende het evenement en dat is een fikse logistieke uitdaging’ lacht van Dijk.

Festival op niveau

100 jaar Staal in de IJmond is een compleet privé festival op hoog niveau geweest. Het normaliter uitgestrekte werkterrein is stijlvol aangelegd voor de gelegenheid met mooi onderhouden grasvelden en strakke looppaden. In het middelpunt van het terrein is een picknickspot gecreëerd met veel, heel veel planten en groen. Een oase als middel- en oriëntatiepunt. Hieromheen zijn verschillende lounge- en partytenten, foodtrucks, Romneyloodsen en bars geplaatst. Er is zelfs een reuzenrad opgesteld van waaruit het terrein op hoogte te overzien was. Het geheel zag er indrukwekkend uit.

The Transformation Game

Ter ondersteuning van de maatschappelijk discussie over de maakindustrie en haar milieuvraagstukken is tijdens het event een educatieve, interactieve game gespeeld. Oogenlust verzorgde voor deze game op meerdere locaties een maatwerk demontabele opstelling waarmee kleine kantoorruimtes werden gecreëerd van waaruit het spel gespeeld werd. Elke divisie had een totaal eigen set in een specifieke kleurstelling. Deze settings zijn van achterwand tot meubilering en van tapijt tot gedetailleerde aankleding in dezelfde tint, stijl en beleving doorgevoerd.

Voorstelling ‘Door het Vuur’

Een van de vele hoogtepunten van het evenement was de persoonlijke en daverende show in het hiervoor speciaal opgebouwde ‘Stadtheater’. Een visuele en theatrale rollercoaster met Carolien Borgers als leading lady, ondersteund door een band, het Tata Steel Orkest en 17 dansers. In het Stadtheater hebben we de ruime ontvangstfoyer ingericht met meubilair en een groot aantal bars in een stoere, industriële look. Eigentijds en passend in het thema. Het geheel hebben we opgeluisterd met hangend groen en royale planten.

Veiligheid en een strakke hand

In totaal zijn we een jaar lang met de voorbereidingen bezig geweest. Op het terrein wordt gewerkt met zware metalen dus veiligheid speelt een belangrijke rol. Tata Steel beschikt over een eigen veiligheidsteam van brandweer, politie en ambulance. Wij, als leverancier hebben een in-house cursus Veiligheid gevolgd om de regels te leren, onze knowhow te vergroten en de strenge eisen te memoreren. Veilig werken staat te allen tijde voorop.

Onze Hans heeft 5 weken lang in IJmond ‘gewoond’. Hij is gedurende het evenement altijd op locatie aanwezig geweest als contactpersoon en op de fiets deden wij steeds onze inspectierondes. Onze man ter plaatse kan alles regelen, controleren en aansturen. De overkoepelende organisatie heeft hun toeleveranciers goed geselecteerd en hield ter plekke een strakke regie. Dat hoge afwerkingniveau komt ons product ten goede. We zijn gesteund in onze strenge hand waardoor het totaal helemaal klopte.

Een project van deze omvang is ontzettend leerzaam aldus van Dijk. Ondanks dat het weer ontzettend mee zat heeft 1 dag storm voor een flinke uitdaging gezorgd. De opdrachtgever heeft daar echter niets van gemerkt. In het programma is een wissel gemaakt en een opbouwdag gecancelled.

We hebben ervaren dat een evenement op dit niveau en van deze schaalgrootte ons goed past. Het voelde goed om hieraan mee te werken. De organisatie verliep vlekkeloos en de onderlinge samenwerking was top. Dat heeft mooie resultaten tot gevolg.

After borrel

Tata Steel organiseerde een after-borrel voor alle betrokken organisatoren en leveranciers. Uit de feedback is gebleken dat we positief hebben weten te verrassen en ook zij blij zijn met de samenwerking en het behaalde resultaat.

Dit was een machtig mooi evenement en ik voel eer en trots hieraan mee te hebben mogen gewerkt. Een evenement van dit kaliber maak je in Nederland niet vaak mee besluit van Dijk met een glimlach.

Door > Nathalie Schalke

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!