Back Back Achter de schermen

Domein Oogenlust, een eco groen concept: uniek voor Nederland

13 mei 2013

De provincie Noord Brabant, de gemeente Eersel, Natuurmonumenten en Domein Oogenlust hebben op woensdag 8 mei jl. op officiële wijze en in aanwezigheid van een aantal hoogwaardigheidsbekleders het convenant ‘Gebiedsontwikkeling Mirandolles Heike’ getekend. Deze ondertekening vond plaats op het terrein van het toekomstige Domein Oogenlust. In dit convenant staat de samenwerking van partijen beschreven ter ontwikkeling van natuurgebied Mirandolles Heike in Eersel.

Net onder Eindhoven, in het hart van de Kempen, wordt Domein Oogenlust gezaaid. Op twaalf en een half hectare is de ontwikkeling van een eigentijds eco groen concept in volle gang. Duurzaamheid, passie en visie liggen aan de basis van dit unieke belevingslandschap van initiatiefnemers Marcel en Monique van Dijk van Oogenlust.

Sfeer en beleving in dialoog met de natuur. Dat is waar Oogenlust voor staat. Vanuit die gedachte wordt dit parkachtige landschap ontwikkeld met beeldentuin, trouwlocatie, kunstgaleries, kookstudio en vergaderlocaties. Waar bezoekers, wandelaars en fietsers voor vertier, natuur, kunst en een flinke dosis inspiratie terecht kunnen. Het groene hart van dit belevingslandschap vormt de winkel met de expositieruimte en het atelier, de bloembinderij en foto-/ontwerpstudio van Oogenlust zelf. De ontwikkeling van een ware landschapsbeleving waarbij de bouwkundige expertise voor rekening komt van architect Arie van Rangelrooy, EN EN Architecten. Bekend van zijn werk aan de Stadschouwburg in Eindhoven en zijn kennis op het gebied van Malinese bouwwerken.

Provincie Noord Brabant hand in hand met Oogenlust
Eind 2012 startte de Provincie Noord Brabant een programma ter stimulering van de combinatie van
natuur en economie. Voor de uitvoering hiervan is een Taskforce geïnstalleerd die projecten waarbij ondernemers investeringen doen in natuur en landschap zal ondersteunen. Oogenlust is van de vijf verkozen organisaties de enige volledig private organisatie die de ontwikkeling en het beheer van hoogwaardige natuur – het natuurgebied Mirandolles Heike rondom het Landgoed Oogenlust – en recreatieve voorzieningen hand in hand laat gaan met haar bedrijfsmatige activiteiten. In deze gebiedsontwikkeling, waarin de Gemeente Eersel, Natuurmonumenten, de Provincie en Oogenlust nauw met elkaar samenwerken, staan kunst en natuur centraal.

Cradle-to-cradle-gedachte in optima forma
[afbeelding niet meer beschikbaar]In een organisatie waar natuurlijke producten steeds dienen als uitgangspunt voert duurzaamheid de boventoon bij de realisatie van de gebouwen en het landgoed. Met respect voor historie, milieu en natuur. Het sobere gebouw van Oogenlust dat dienst gaat doen als multifunctionele exporuimte wordt gedeeltelijk meegenomen van de huidige Veldhovense locatie. Cradle-to-cradle-gedachte in optima forma. Verder heeft het met zonnepanelen bekleedde gebouw, gevels die grotendeels uit onbehandeld Europees hout zijn opgetrokken en her en der worden afgewisseld met origineel Malinees stucwerk. Hemelwater op en om het gebouw wordt opgevangen voor hergebruik. In het terrein krijgt de inheemse flora een prominente plek. Authentieke bloemen, kruiden en andere begroeiingen transformeren de locatie naar een domein. Een bijzondere plek in Nederland maar ook ver daar buiten.

Oogenlust en haar domein
Bekend als bloemenarrangeurs en sfeermakers. Met groen en bloem als basisingrediënt. Iets toevoegen aan het interieur, de buitenkamer, het terras. Evenementen groot en klein. Decoratieve elementen die dicht bij de natuur staan, toevoegen in creaties. Dat is wat het familiebedrijf van Marcel en Monique van Dijk doet. Voor particulieren maar ook voor bedrijven en evenementen. Nationaal, internationaal. Al zo’n dertig jaar.

Partners in Domein Oogenlust
Het stapelen van kwaliteiten is wat Oogenlust al jaren doet binnen haar activiteiten voor
opdrachtgevers. Op Domein Oogenlust krijgt dit verder vorm en wordt dit met meerdere partners
gerealiseerd waarbij kunst vaak het uitgangspunt vormt. Kunstgalerie Hans Persoon verzorgt al jaren de exposities bij Oogenlust. Vanaf oktober 2013 zal hij zich als partner vestigen op het landgoed. Daarnaast zal ook professioneel fotograaf Serge Hagemeier zich vestigen op het landgoed en zal Stroeks academy het landgoed gebruiken als creatieve broedplaats voor de wereld van de zakelijke dienstverlening.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!