Back Back Column

Column 2 uit Vancouver: ‘Bedrijfsleven loopt warm voor Olympische droom’

15 februari 2010

Jeroen de Roever is namens ATP aanwezig in Vancouver en ondanks drukke werkzaamheden rond de Spelen heeft hij tijd om te bloggen voor High Profile. Zijn tweede bijdrage!

Na de officiële opening van het Holland Heineken House, waar ik u de vorige keer over berichtte, zijn de Spelen en alles wat daarmee gepaard gaat dan nu echt begonnen. En wat was het meteen een druk weekend! Het begon op vrijdag met de spectaculaire opening, voor het eerst in een overdekt stadion en ondanks een kleine ‘mishap’ bij het aansteken van het Olympische Vuur (een van de hydrolyse dragers van de vlam wilde niet van zijn plek komen), een geweldig spektakel. Natuurlijk werd de vlam uiteindelijk aangestoken door de ‘Great One’, de IJshockeyer Wayne Gretsky. Een man die in dit land de status van een God heeft en door alle Canadezen groot en klein wordt aanbeden. Moet eerlijk toegeven dat  dat wel de ultieme sportbelevenis is en dat wij daar in Nederland nog een puntje aan kunnen zuigen. Wij gaan nu eenmaal niet zo hysterisch met onze helden om. En natuurlijk ben ik ook een nuchtere Hollander, maar ergens vind ik dat toch wel jammer. Want wat er gebeurde toen de Canadezen eindelijk, na maanden gespeculeer, door hadden dat ‘the Great One’ het vuur zou ontsteken, kan je maar met een woord omschrijven…………………………..KIPPENVEL!

Kopstukken aan het woord
Trouwens over Olympisch Vuur gesproken, in Nederland hebben we ook een Olympische droom. En laat die droom nou net de inzet geweest zijn van de eerste van een vijftal expert meetings die NOC*NSF hier in Vancouver organiseert. Vanochtend verzamelde een brede groep vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid, belangenorganisaties, bonden en het bedrijfsleven zich om op hoog niveau van gedachte te wisselen over de vormgeving en mogelijkheden van onze Olympische droom voor 2028. Sprekers waren onder andere Ivo Opstelten (voorzitter van de Council 2028 en boegbeeld van het Olympisch Plan), Erica Terpstra (afscheid nemend voorzitter van NOC*NSF) en de staatssecretaris van VWS, mevr. Jet Bussemaker. Kortom echte kopstukken met een duidelijke boodschap: “Nederland wil in 2028 de Olympische Zomerspelen organiseren en dat nemen we behoorlijk serieus”. Mooi is dan om te zien dat die Olympische droom ook door het Nederlandse bedrijfsleven volledig omarmd wordt. We kunnen dus wel stellen dat we goed op weg zijn om een serieuze kandidaat te worden, straks als het IOC in 2021 een beslissing gaat nemen over wie in 2028 de Spelen krijgt.

Van CEO tot schoonmaker: ORANJE!
Maar natuurlijk was er dit weekend toch een Nederlandse held die de zaterdag kleur gaf. Misschien heeft Sven nog niet de status van een Wayne Gretsky, maar hij deed wel heel Nederland ontploffen met zijn magistrale overwinning op de 5 km. Hier in Vancouver brak een spontaan volksfeest uit, een kruising tussen carnaval (wat niet geheel toevallig ook in deze week plaats vindt) en Koninginnedag. En dat in een land dat nog nooit zoiets gezien heeft. Ik denk dat er nog nooit zoveel foto’s zijn gemaakt van Nederlanders met bossen wortelen op hun hoofd of molens of hele blokken kaas. Want zo zijn wij Nederlanders dan natuurlijk ook, met name als we naar schaatsen of voetballen gaan. Dan maakt het niet uit of je CEO van een groot bedrijf bent of schoonmaker, dan zijn we allemaal gewoon Oranje. Of gister eigenlijk goud! En daarom was Marco Borsato’s “Vandaag is goud, de kleur van Sven Kramer” (op de melodie van zijn grote hit ‘Rood’) een mooie afsluiting van een prachtige huldiging in het Holland Heineken House, waarin Sven van onze eigen Erica de trofee voor Nederlandse medaille winnaars kreeg en een menigte van 3000 Nederlanders volledig uit zijn dak ging. De spelen kunnen nu al niet meer stuk, maar toch hopen we de komende weken op nog meer ‘crowd surfende’ top sporters na weer zo’n mooie Olympische medaille. We houden u op de hoogte.

 

Jeroen de Roever

Manager Group Sports Strategy bij ATP

 

De foto's bij dit artikel kreeg de webredactie toegezonden van Neptunus, de leverancier van tijdelijke accomodaties. Zo leverde het Limburgse bedrijf voor het HHH de entreeruimte, een paviljoen van ruim 6.000 m2. Als Official Supplier van NOC*NSF leverde Neptunus ook een bijdrage aan de trainingsfaciliteiten voor het Nederlandse Olympisch Team. Het bedrijf realiseerde een comfortabele krachtsporthal, welke ter beschikking staat aan de Nederlandse Sporters.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!