Back Back Nieuws

Brainpack 2013: kennisdelen over duurzaamheid

17 juni 2013

Verpakkingsbedrijf Moonen Packaging uit Weert organiseerde op donderdag 6 juni in samenwerking met Eventerim, event- en congresmanagement het event Brainpack2013, een inspiratie-event over duurzaam ondernemen en verpakken. Thema van deze tweede editie was ‘Realizing Circular Concepts’, met als keynote spreker astronaut André Kuipers.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Ondernemers uit allerlei sectoren schoven aan voor een programma over duurzame ideeën en concrete duurzame oplossingen uit diverse bedrijfsketens. Brainpack2013 zelf was uiteraard zo duurzaam mogelijk georganiseerd: het event werd uitgelicht door energiezuinige LED-lampen, de culinaire hoogstandjes werden bereid door plaatselijke middenstanders, die samenwerkten onder de regie van Catering Lokaal en de teakhout meubels van Serve Verhuurservice waren voorzien van het 'fair trade' keurmerk.

Doelstelling
Doel van het event was dat bezoekers stappen kunnen maken in hun eigen MVO-beleid. ‘Inspiratie komt immers pas echt tot leven, als het fair & square wordt gebracht door onafhankelijke sprekers, die met hun unieke verhaal ons tot denken en doen kunnen inspireren. Leaders by example, zeg maar,’ aldus directeur Gé Moonen van Moonen Packaging. Gé Moonen en Michiel Smilde van Eventerim organiseerden het tweejaarlijkse event in een van de gigantische loodsen van Moonen Packaging. Waar normaliter heftrucks tussen stellages af en aan rijden met verpakkingsmaterialen, was nu een intieme theatersfeer gecreëerd. Dankzij een stijlvolle ballonnenhemel viel de enorme hoogte (11 meter) van de loods minder op.

Lagerhuisopstelling
[afbeelding niet meer beschikbaar]
De setting – een Lagerhuisopstelling – , de presentatie (in handen van Yoeri van Alteren, frontman van de Club van 30) en de ongedwongen sfeer, stimuleerde de ruim 200 gasten (relaties, klanten, leveranciers en prospects) tot het stellen van vragen en het delen van ervaringen. De bezoekers laafden zich aan de praktijkverhalen van de sprekers, die inspirerend (André Kuipers), verfrissend (journaliste Anne Walraven, wier businessmodel is gebaseerd op crowdfunding) en humoristisch (Ynzo van Zanten, bekend van de introductie van Innocent Smoothies op de Nederlandse markt en van het boek ‘How to green your office’) waren.

Eventerim had allerlei slimme technische toepassingen bedacht om de interactie zoveel mogelijk te stimuleren. Zo werden vragen vanuit de zaal en signalen van de regie meteen doorgeseind naar de Ipad waarop de sprekers hun presentatie hadden staan. Twitter verslaggeefster Bibi Veth bracht het event via foto's en tweets ook buiten de eventlocatie tot leven. Voor een kwinkslag en ontspanning zorgde de Vlaamse poppenspeler Armand Schreurs. Op een zuilengalerij werden duurzame innovaties getoond, zoals lease jeans, bough bikes (houten fietsen) en producten van Water Wonder.

Catering Lokaal
[afbeelding niet meer beschikbaar]De catering  werd, onder de vlag van Catering Lokaal, volledig verzorgd door lokale ondernemers uit Weert. ‘Catering Lokaal zorgt voor de logistiek, zodat plaatselijke ondernemers zich volledig op de bereiding van hun culinaire product kunnen concentreren,’ legt Brian Schoonderbeek van Catering Lokaal uit. ‘Lokale ondernemers bij een event inzetten zorgt voor extra betrokkenheid. Vaak leidt het tot mooie gespreksstof. Gé Moonen blijkt in zijn jeugd bijvoorbeeld gewerkt te hebben bij onze leverancier van ijs. Het geeft ontzettend veel voldoening om trotse ondernemers vol passie uitleg over hun product te zien geven.’ Catering Lokaal had een goede hand in de keuze van de lokale ondernemers. De wijn werd geleverd door Neerlands' beste wijnhandel 2012/2013 Colaris en ook ijssalon France is bekroond als 's lands beste.

Het event werd zo duurzaam mogelijk georganiseerd, op één onderdeeltje na. ‘We vernamen in een laat stadium dat André Kuipers na zijn spreekbeurt zo snel mogelijk naar een volgende afspraak moest,’ vertelt Michiel Smilde. Daarop werd gekozen voor een praktische oplossing. De organisatie liet een groot grasveld aan de overkant maaien. Groot genoeg om een helikopter te laten landen, zodat de astronaut na zijn spreekbeurt zijn werkdag vervolgde via het luchtruim. Voor echte inspiratie moet je immers een beetje los van de grond komen!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!