Zin in FrieslandZin in Friesland
Back Back Locaties

Zin in Friesland

16 juli 2018

Friesland saai? Absoluut niet. Zeker in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, is het hoog tijd een bezoekje te brengen aan de provincie die bol staat van unieke activiteiten in een weids landschap. Friesland schopt het zelfs tot Lonely Planet’s top drie van on-ontdekte parels in Europa: een unicum voor Nederland! Events zet de belangrijkste tips voor een geslaagd zakenuitje op een rijtje.

Let maar op: niemand zal meer zeggen dat Friesland ver weg is. De provincie loopt over van ongekende mogelijkheden voor jouw event en is een trip naar het hoge noorden daarmee dubbel en dwars waard. Friesland is namelijk onlosmakelijk verbonden met sport, cultuur en ontspanning. Naar een museum? Gewoon doen. Het Fries Museum in Leeuwarden is alleen al vanwege de architectuur en het uitzicht over de stad een bezoekje waard. Bovendien staat het het hele jaar in het teken van de Culturele Hoofdstad en heeft het de mooiste tentoonstellingen.

Ook voor vergaderen biedt de provincie veel mogelijkheden. De Pollepleats bijvoorbeeld, waar vergaderen, borrelen en andere activiteiten samenkomen. Of Lokaal 55 in Sneek. Vergaderen met uitzicht op het water. Echt off the beaten path? Huur het Drijvend Lokaal van Lokaal 55 in Sneek. Vaar het meer op, om aan te meren bij dit lokaal op het water Letterlijk in the middle of nowhere.

 • Fries Museum - Foto > Ruben van Vliet
  Fries Museum - Foto > Ruben van Vliet
 • Pollepleats
  Pollepleats
 • Zin in Friesland
 • Zin in Friesland
 • Lokaal 55
  Lokaal 55
 • Foto > Hans Jellema
  Foto > Hans Jellema
 • Zin in Friesland
 • Zin in Friesland
 • Zin in Friesland
 • Zin in Friesland

De paden op, de lanen in

Wie denkt dat Culturele Hoofdstad alleen om Leeuwarden draait, komt bedrogen uit. Tuurlijk, een zakenuitje naar de fraaie Friese hoofdstad stelt zeker niet teleur, maar de provincie heeft nog zoveel meer te bieden. Slechts weinig mensen weten dat de evenementen van Culturele Hoofdstad slechts voor de helft in Leeuwarden plaatsvinden. De andere vijftig procent speelt zich af op het platteland of in de andere Friese dorpen en steden. Redenen genoeg dus om niet alleen Leeuwarden, maar ook de rest van Friesland te bezoeken! Zo heeft elke Friese stad een fontein gekregen om de Culturele Hoofdstad voor altijd te herinneren  in een permanente Elfstedentocht. Deze kunstzinnige waterspuiters zijn vaak een surrealistische beleving in het stadsgezicht, en daarom zeker een bezoekje waard.

Friesland is een van de weinige Nederlandse bestemmingen waar je de weidsheid van Nederland nog écht kan ervaren. Daarnaast kan dit natuurlijk gecombineerd worden met verschillende activiteiten. Zomaar een dag niemand anders tegenkomen? In Friesland is het mogelijk. 

Hieronder vind je alle tips voor een geslaagd dagje in de waterrijkste provincie van Nederland. Trek vooral kleren aan die best een beetje vies mogen worden en dompel je onder in Friesland. Dat laatste mag je helemaal letterlijk nemen op de vele wateren in de provincie, waar je ontspannen kunt varen of een actief uitje combineert met een bedrijfsfestival. Waar wacht je nog op? Lees onderstaande suggesties voor een onvergetelijk en misschien zelfs wel letterlijk spetterend evenement.

Varen

Wie denkt dat varen in een bootje stappen en ontspannen is, komt bedrogen uit. Varen kan op alle mogelijke manieren: zeilen, maar ook per kano of SUP-board. Heb je weleens op een echt oud-Fries skûtsje gezeten? Laat dat maar over aan Floriaan Zwart van uitzeilen. Hij ziet Friesland als één grote eventlocatie en is niet te beroerd om jou volledig in de watten te leggen tijdens de trip. Dat betekent niet dat gasten op de lauweren mogen rusten: aan boord bij Floriaan moet je wel de handen uit de mouwen steken. Zeilen hijsen, goed opletten of de wind draait en ondertussen flink genieten van het uitzicht en de wind door je haren voelen. Als dat geen ontspannen is!

Uitzeilen begeleidt ongeveer 150 tot 200 events per jaar en richt zich dan ook voornamelijk op de zakelijke markt. Een familiefeestje tussendoor doen ze ook wel, maar de zakelijke events zijn hun voornaamste markt. ‘Wij zijn het enige bedrijf dat nautische events verzorgt in heel Nederland’, vertelt Floriaan. Zelf is hij skûtsjeschipper binnen het familiebedrijf, dat hij onder andere met zijn broer runt. De Eenvoud of het Zwarte Schaap, zoals de schepen heten, brengen gasten overal naar toe. ‘Het mooie van skûtsjesilen’, zegt Floriaan, ’is dat iedereen aan boord gelijk is. Iedereen moet namelijk meehelpen om het skûtsje veilig naar de overkant te zeilen. Het is echt een teamprestatie en daarom zo geschikt voor zakelijke events.’

Skûtsjes zijn misschien wel de bekendste Friese zeilschepen. Vroeger, toen het vervoer over wegen nog niet aan de orde was, was een skûtsje hetzelfde als een vrachtwagen nu. Alles werd over het water van A naar B vervoerd. De schippers en hun gezin woonden zelfs op het schip. Het was een hard bestaan tegen weer en wind: zeilen zonder motor, altijd afhankelijk van de elementen voor het gezinsinkomen. Geen wonder dat sommige schippers blij waren het skût-sje de rug toe te keren.

Niet alleen zeilen op een skûtsje is mogelijk, maar overnachten ook - bijvoorbeeld tijdens een tripje naar de Wadden. Mooi meegenomen: het nuttige met het aangename combineren. Tijdens de tocht een vergadering en bij aankomst lekker eten aan boord. 

Wie het liever wat rustiger aan doet op het water, kan terecht bij Wiepke Wierda van Simmermoarn. Deze Fries, die overigens uitstekend Nederlands spreekt, laat groepen kennismaken met de rust van Gaasterland die Friesland kent. Een muisstil bootje vaart door het bos, terwijl Mindert Wijnstra verhalen vertelt, sommige nog sterker dan andere. Verhalen over de dood, geemigreerde dorpsgenoten die het gemaakt hebben in Amerika: alles passeert de revue terwijl de boot over de Luts glijdt. De Luts is een bijzonder stukje Friesland: het is de enige plek waar de Elfstedentocht, als hij gereden wordt, door het bos gaat. Daarom is het ook het laatste stukje dat dichtvriest. In 2012, het laatste jaar dat er sprake zou zijn van De Tocht der Tochten, liep de wedstrijd stuk op, jawel, de Luts. Die lag helaas nog open. 

Een Beerenburger of Schippersbittertje hoort er natuurlijk bij op een boot. Het event is helemaal compleet met een paar zeemansliederen. Wie zin heeft om na of tijdens een borreltje een lied te zingen is ook bij Wiepke aan het juiste adres. Gewapend met een accordeon en versjesboeken draait hij zijn hand niet om voor een stukje muziek. Een ware beleving!

Friesland by night

Als de avond valt, betekent dat niet dat het varen voorbij is. In tegendeel: in Nationaal Park de Alde Feanen is het zeker mogelijk om na zonsondergang het water te verkennen. En ja, dat verkennen is in het donker zeker mogelijk. Omdat Eernewoude (Earnewâld in het Fries) ver genoeg van dorpen en steden ligt, is er geen lichtvervuiling en betekent donker ook echt donker. Maar geen zorgen: je ogen wennen er snel genoeg aan. Wie denkt dat alle kikkers, vissen en eenden ’s nachts een tukje doen, komt bedrogen uit. Op het water is genoeg te zien, maar wat dacht je van een heldere sterrenhemel? Zonder enig licht is dat natuurlijk het allermooiste om te bekijken. Uiteraard met gids en sterke verhalenverteller.

De nacht heeft meer in petto, voor wie niet wil slapen. Op Terschelling en Lauwersoog is het mogelijk om met een boswachter op pad te gaan. Dit zijn de Dark Sky parken van Europa. 

Bedrijfsfestival

Een eigen bedrijfsfestival organiseren is ook een goede optie in Friesland. Er zijn genoeg mogelijkheden aan het water die als uitvalsbasis dienen voor een trip over de Friese wateren. Daarnaast kan de eventlocatie zelf ook gebruikt worden als festivallocatie. De Flinke Farm in Hemelum is daar een goed voorbeeld van, net als Annage in Eernewoude. Deze unieke eventlocaties bieden daarnaast ook mogelijkheden om te overnachten - ideaal voor je meerdaagse bedrijfsfestival. Ruimte genoeg in Friesland. Nog meer de natuur in? Ottenhome Heeg of Uit-zeilen varen je naar een eilandje of bijzondere locatie waar alles voor jouw team speciaal wordt opgezet.

Po(o)lshoogte nemen in Friesland

Het klassieke Fierljeppen is eigenlijk een must-do. Polsstokspringen over een brede sloot, maar dan alleen voor waaghalzen! Een nat pak ligt namelijk op de loer. Trek een paar flinke rubberen laarzen aan, neem een fikse aanloop, grijp de stok en klim naar boven. Wie droog de overkant haalt, is een natuurtalent!

Dit is natuurlijk lang niet alles wat jouw event compleet kan maken. Bijvoorbeeld al eens gehoord van het project Leen een Fries? Friezen hebben verstand van zaken en kunnen goed vertellen over wat hen nou zo trots maakt op hun provincie. Leen een Fries maakt hier briljant gebruik van. Laat een schipper zijn verhaal vertellen, neem een local mee in een van de elf steden of volg een cursus voor beginners in vogelen. De inwoners aangesloten bij het project vertellen je alles over hun passie.

Meet in Friesland

Bedrijfsuitjes, incentives en zakelijke bijeenkomsten komen nergens zo goed tot hun recht als in Friesland. Ervaar de natuur,  cultuur en weidsheid van deze provincie. 

Meer weten over wat te doen in Friesland? Op www.meetinfriesland.nl raak je geïnspireerd en helpen ze je verder.

In 2018:

 • The Tallship RacesNautisch event in Harlingen.
 • Expeditie LF2018Dwaal en kijk mee over de schouders van de Friese pioniers.
 • 11fountainsNieuw cultureel erfgoed in de elf Friese steden.
 • De StormruiterTheaterspektakel met 100 paarden over de strijd tegen water.
 • Sense of Place Landschapskunst en route langs de Waddendijk.

Het hele programma vind je op 2018.nl/groepsarrangementen

Door > Noor Vloeimans

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!