David BitonDavid Biton
Back Back Nieuws

Willem de Boer Food & Events strikt topchef David Biton

17 mei 2017

Willem de Boer Food & Events in Emmeloord werkt samen met David Biton: Executive Chef van het beroemde restaurant La Regence van het King David Hotel in Jeruzalem, dat bekend is van vele bekende personen die hier zijn wezen dineren en wie hier hebben overnacht. Augustus 2016 is Willem de Boer naar Jeruzalem afgereisd en heeft daar een ontmoeting gehad met David Biton.

Afgelopen zaterdag is David Biton naar Nederland gekomen voor zijn bijdrage aan het luxe sponsordiner voor Stichting Aleh, dat vandaag plaatsvindt in De koningshof op Urk. Aleh is een stichting welke zorg draagt voor kinderen in Israël met een ernstige meervoudige handicap. De Israëlische David Biton heeft het menu van het sponsordiner, waarvan de hele opbrengst naar deze stichting gaat, samengesteld.

Bijzondere samenwerking

'Het is bijzonder dat chef Biton speciaal voor dit sponsordiner helemaal uit Jeruzalem is gekomen om samen met onze koks de gerechten te bereiden', vertelt Henk de Boer, mede-eigenaar van Willem de Boer Food en Events. 'De eerste voorbereidingen zijn in oktober vorig jaar al begonnen, toen chef Biton ook in Nederland was. Onze chefkok Harry Schrijver, onze culinair manager Erwin Stroo en chef Biton uit Jeruzalem hebben in de tussentijd diverse culinaire visies en bereidingsmethoden met elkaar gedeeld. Begin dit jaar is de kok wederom naar Nederland gekomen en samen met onze koks naar de groothandel geweest om Nederlandse producten aan de Israëlische producten te koppelen. Na verschillende proefronden is een perfect culinair samengesteld.'

De voorbereidingen van het officiële diner zijn maandag al van start gegaan. Henk de Boer: 'Er werd vanaf het begin al keihard gewerkt in de keuken. Zo werden er bouillons getrokken, diverse producten werden voorgesneden en geurde de keuken naar heerlijke gebrande noten welke in het dessert verwerkt zullen worden.'

Van de grond af aan

Harry Schrijver: 'Biton weet ons steeds weer te verrassen met zijn kennis en kunde. Het is heel inspirerend hoe hij te werk gaat. Alles wat er in het bekende restaurant La Regence gemaakt wordt, wordt opgebouwd uit enkel grondstoffen. Als voorbeeld geef ik bonbons. Zelfs de chocolade welke gebruikt wordt maakt Biton (met zijn crew) zelf. Wij doen dat niet omdat het te arbeidsintensief is: deze manier van bereiding vraagt simpelweg te veel personeel. Wel selecteren wij zorgvuldig de producten welke we gebruiken. Voor dit diner doen wij het echter wel op Bitons manier. Het is bijzonder om zo’n diner te mogen bereiden, zeker onder leiding van deze topchef.'

ECC Leiden