Vrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspillingVrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspilling
Back Back Nieuws

Vrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspilling

27 mei 2021

Vrijstaat Nederzandt slaat de handen ineen met Orbisk, de AI-oplossing voor het reduceren van food-waste en het creëren van inzicht in de afvalstromen. Via innovatie, afspraken met leveranciers en partners en een visie binnen de organisatie streeft Nederzandt ernaar een steeds gezonder, duurzamer en maatschappelijk  verantwoorde organisatie te worden. 

Waste-monitor

Op 26 mei 2021 is de installatie van de eerste waste-monitor een feit. In de keuken van Strandrestaurant Nederzandt wordt de slimme technologie van Orbisk geïnstalleerd. Hierdoor wordt Nederzandt de eerste horecagelegenheid op het strand met deze innovatieve oplossing. Orbisk is een organisatie die gelijkdenkenden in staat stelt door middel van progressieve technologie food-waste te verminderen. De tweede slimme afvalbak is inmiddels al een gegeven en wordt op het terras geplaatst om ook de gasten een inzicht te geven in het verwerken van afval.

Wegwerpplasticvrij terras

Florine Lim, duurzaamheidsmanager op de locatie, spreekt van een grote stap in de goede richting. ‘Begin 2020 ben ik bij Nederzandt begonnen. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen voor het milieu en vond het confronterend hoeveel afval er in de horeca geproduceerd werd van dag tot dag. Daarom hebben we een aantal aanpassingen gedaan om in juni 2020 ons terras volledig wegwerpplasticvrij te heropenen. Deze overstap was eigenlijk verrassend simpel en de medewerkers zijn ‘aangezet’ om meer bezig te zijn met duurzaamheid. Ook de reactie van de gast op de switch is erg positief. Nu we deze slimme vuilnisbak hebben, hoop ik dat we nog bewuster om gaan met het verminderen van de hoeveelheid afval.’

Duurzaamheid

Chef-kok Winfred Steenkist, met horeca al 35 jaar in zijn bloed, is in zijn nopjes met de komst: ‘Na zes jaar knallen was er opeens Corona; van heel druk naar verplicht dicht. In deze tijd zijn wij ons gaan richten op het verbeteren van het uiterlijk van de plek, maar ook de interne processen. Sindsdien hebben wij een plasticvrij terras, biologisch afbreekbare producten en disposables, partners die biologisch werken en zijn wij ook op het gebied van personeel met duurzaamheid bezig. We zetten personeel op meerdere plekken in om zo gebruik te maken van een ieders talenten.’ Bedrijfsleider Rob Lammers kwam in aanraking met Orbisk na verontrustende berichten uit de media dat de horeca verantwoordelijk is voor 55.000 ton aan voedselverspilling per jaar. Rob hoopt op deze manier bij te dragen aan een hogere bewustwording, niet alleen aan de gehele Hollandse kust maar ook met het oog op de toekomstige generatie.

Op de foto staan de trotse bedrijfsleider Rob Lammers en Anton van Orbisk met de eerste food-waste monitor aan de Nederlandse kust.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!