Hans van LeeuwenHans van Leeuwen
Back Back Trends

Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit: hoe start je een succesvol Family Entertainment Center?

21 februari 2017

Op 23 maart vindt in De Voltage in Tilburg de vakdag Het Nieuwe Dagje Uit plaats. Via keynotes van Hans van Leeuwen, CEO van Pleisureworld, Max Coppes, eigenaar van De Voltage, Pieter Cornelis, Lecturer Theme Park Concepting & Economics, Duncan Phillips, CEO 360 Play en anderen, krijgen moderne ondernemers praktische handvatten en tips voor succesvolle Family Entertainment Centers (FEC’s). FEC’s vormen een opkomende bedrijfstak binnen de vrijetijdsbranche. Ze vormen steeds meer een alternatief voor attractieparken, indoorspeeltuinen en de traditionele entertainmentcentra.

Het verschijnsel FEC stamt uit Amerika, het land van de vermaakindustrie. In Nederland en de rest van Europa is het concept nog redelijk nieuw. De laatste jaren zien we in Nederland steeds vaker dat attracties, zoals kartbanen, bowlingcentra, indoor speeltuinen, laser- of paintballcentra, klimcentra en dergelijke moeite hebben om het hoofd boven water te houden als stand alone concept. Daardoor zoeken ze verbreding van hun recreatie aanbod en de exploitatie opzet. In indoor locaties worden steeds meer attracties geclusterd en samengevoegd tot een totaalbeleving. Horeca, retail en ruimte voor evenementen, vergaderingen en congressen completeren het concept.

‘Het is moeilijk om een definitie te geven van een Family Entertainment Center,’ vertelt trendwatcher Hans van Leeuwen, die met z’n bedrijf Pleisureworld initiatiefnemer en organisator is van Het nieuwe dagje uit. ‘FEC’s ontwikkelen zich in diverse landen op een verschillende manier. Er zijn er geen twee hetzelfde, maar de mix van attracties en vermaak is altijd een voorwaarde voor succes. Overeenkomsten zijn de clustering van attracties in een indoor locatie die voor het hele gezin een leuk dagje uit biedt voor een betaalbare prijs. FEC’s maken van een individuele activiteit een totaalbeleving. In Nederland zijn concepten als Claus Party House, Preston Palace, De Bonte Wever en Sporthuis Centrum voorlopers van FEC’s. Ideale locaties voor FEC’s zijn plekken waar veel mensen samenkomen, zoals treinstations, luchthavens en winkelcentra. Op dit moment zijn er plannen voor de bouw van FEC’s in Medemblik, Leusden, het Rivierengebied en in de Amsterdamse deelgemeente Osdorp.’
Waar een normale stand alone attractie zo'n 70.000 tot 150.000 bezoekers per jaar trekt, gaat een FEC daar ver overheen met uitschieters tot ver boven de 250.000 bezoekers per jaar. Veelal uit de regio in een straal van zo’n dertig kilometer. De grote diversiteit van het recreatie aanbod en de kruisbestuiving leidt tot herhaalbezoeken en een hoge opbrengst per gast.

Nieuwbouw of omvorming

FEC’s kunnen op meerdere manieren ontstaan, via nieuwbouw of via de omvorming van een bestaand (stand alone) concept. Als een bestaande tennishal of vakantiepark wordt omgebouwd, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de inrichting, exploitatie en marketing. Randvoorwaarden zijn een grote hoogte van de locatie en veel vloeroppervlak. Tot de basisstructuur behoren onder meer bars, restaurants, receptie/kassa, garderobe, sanitaire voorzieningen, technische ruimtes, opslag, parkeervoorzieningen, verbindingsruimtes, kantoren, rookruimtes, internet, enzovoort.

Professionele bedrijfstak

Hans van Leeuwen: ‘Doordat FEC’s een redelijk nieuw verschijnsel zijn, weten veel ondernemers niet waar ze op dienen te letten en hoe te starten. Als je niet in een hokje past, hebben gemeenten regelmatig moeite met bestemmingsplannen en regelgeving. Dat zorgt voor vertraging. Brancheverenigingen kunnen ondernemers ook niet goed helpen, want die denken vanuit de bedrijfskolom, terwijl FEC’s branche overstijgend zijn. Voor die ondernemers is Het nieuwe dagje uit bestemd. In een dag tijd worden de ondernemers bijgepraat door mensen uit de praktijk. Alle facetten van FEC’s komen aan bod. Het zal niet lang meer duren voordat Family Entertainment Centers omarmd worden als een professionele bedrijfstak. Het samenvoegen van attracties die voorheen als stand alone concept werden aangeboden, zorgt namelijk voor meer beleving, meer mogelijkheden en een grotere efficiency.’

Meer info en aanmelding: hetnieuwedagjeuit.nl en pleisureworld.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!