frisse kleuren
26 december 2025

Trends 2026: Kleur, geur, smaak & beleving die het eventjaar gaan bepalen

Door Mahlee Plekker

Rubrieken

2026 wordt een jaar waarin beleving nog rijker, zachter en zintuiglijker wordt. De eventwereld verschuift van groot en overweldigend naar warm, tactiel en persoonlijk. Met meer aandacht voor kleur, geur, smaak en emotie. Van zachte natuurlijke tinten tot signature scents en vernieuwende foodconcepten: de trends van 2026 nodigen uit om events te ontwerpen die niet alleen indruk maken, maar ook echt blijven hangen. In dit overzicht zetten we de meest opvallende ontwikkelingen voor je op een rij.

Dit is een artikel uit Events Inspiratiemagazine Best of 2025: Trendeditie

1. Warm minimalistisch en aanraakbaar samen met soft-tech

In 2026 verschuiven we van fel en futuristisch naar zachte, warme tinten zoals clay, sand, olive en terracotta. Kleuren die rust, veiligheid en slow luxury uitstralen. Perfect voor events waar focus en comfort centraal staan. Dit gaan we ook terugzien in materialen die we willen aanraken. Het mag weer warm en tastbaar: wol, hout, katoen, ongeglazuurde keramiek, recycled stone. Zachte texturen en natuurlijke structuren zorgen voor een gevoel van grounding. Vooral in zakelijke settings zorgt dit voor meer comfort en openheid. Daarbij aansluitend: technologie blijft overal, maar wordt minder zichtbaar en veel menselijker. Zo kun je denken aan subtiele AI-gestuurde licht- en geluidstuning, interactieve schermen die passen in natuurlijke materialen, wearables die als sieraden ogen. De sfeer van 2026 is: high-end, maar tegelijkertijd ook zacht.

2. Geurbeleving en Micro-immersive experiences

Geur is dé onderschatte belevingslaag en wordt in 2026 misschien dan eindelijk mainstream. Wat we volgens de kenners volop gaan zien: locaties met signature scents, subtiele geurzones met bijvoorbeeld subtiel andere geuren tijdens ontvangst en breakout.  Daarnaast passen de geurverhalen bij het thema: Forest Focus, Calm Citrus. Geur wordt niet meer als gimmick gebruikt, maar als stemmingsmaker en onderdeel van hospitality. Geur is één onderdeel van de micro-immersieve experiences die onderdeel gaan worden van de meeste events. In plaats van grote, allesomvattende immersieve events, gaan we kleine, gerichte belevingsmomenten met mini-soundscapes, interactieve tafelmomenten, en bijzondere geur- en lichtcombinaties zien. Compact, verrassend en perfect te integreren in elk type event.

3. New comfort food

Catering beweegt richting comfort + kwaliteit, het nieuwe comfortfood is gezond, vullend én luxe. We gaan warme bowls met lokale ingrediënten tegenkomen, elevated streetfood, kleine maar smaakvolle gerechten, minder suiker maar meer energievoedsel. En vegetarische en vegan opties worden vanzelfsprekend. Niet als alternatief, maar als verbeterde standaard.

4. Slow spaces

De behoefte aan rust groeit. Evenementen creëren meer stille pockets waar bezoekers zich even terug kunnen trekken. Zo creëer mini-resetmomenten, waar mensen niet alleen even kunnen ontspannen maar ook meer mentale krijgen in een druk programma. Zachte zithoeken, sensorisch vriendelijke ruimtes en ademhalings- en stretchpods, we gaan er allemaal mee experimenteren.

5. Meer samen maken

De community bepaalt steeds vaker de inhoud. Formats zoals roundtable festivals, peer-to-peer talks, living libraries en cocreatiesessies worden populair. De trend: minder zenden, meer samen maken.

Meer samen, dat lijkt ons het perfecte voornemen voor 2026!

Dit is een artikel uit Events Inspiratiemagazine Best of 2025: Trendeditie.