Back Back Nieuws

Stadsexpo Head Lights zet Rotterdammers in het licht

21 januari 2016
Zeven iconische wederopbouwgebouwen in Rotterdam krijgen letterlijk smoel. Samen vormen zij een verlichte stadsexpositie die vanaf 20 maart tot en met 31 juli in de binnenstad is te zien. Voor het zogeheten project Head Lights ontwierp Pro Arts Design de kunstwerken in de vorm van gezichten die met laserprojecties en animaties op de gevels tot leven worden gewekt. Klapstuk op de buitenexpositie is de onthulling van het lichtkunstobject De Nieuwe Rotterdammer op 20 maart op het Schouwburgplein. De buitenprogrammering is onderdeel van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! waarmee 75 jaar wederopbouw wordt gemarkeerd.

Mensen centraal
Wederopbouw is meer dan de inrichting van een stad met wegen, parken en gebouwen van beton, glas en staal. De culturele manifestatie is dan ook bedoeld om de Rotterdammers zelf een gezicht te geven en daarmee een centrale plek in de programmering van Rotterdam viert de stad!  Dat gebeurt onder meer met het verbeelden en vertellen van 75 verhalen van 75 bekende en onbekende Rotterdammers. Ook sluiten ruim 50 ondernemers uit de binnenstad zich aan bij het project door hun eigen verhaal te vertellen in de aankleding van de etalage.

Routes
De zeven iconische gebouwen, die Pro Arts Design belicht in de stadsexpo, worden, in samenwerking met Rotterdam Routes met elkaar verbonden door een wandel, - fiets, - en kinderroute. Wie de tocht ‘s avonds maakt, ziet de foto’s en verhalen van de Rotterdammers in de lichtprogrammering tot leven komen. De reizigers die overdag op pad gaan, vinden tekst en uitleg in de 75 verhalenbundel, een speciaal ontwikkelde routeapp én een stadsplattegrond.

Preview Timmerhuis 
De eerste Head Light is vanaf 5 februari te bewonderen op het Timmerhuis. Dat weekend opent Museum Rotterdam de nieuwe locatie in het Timmerhuis. In het bijzijn van burgemeester Aboutaleb wordt de eerste Head Light aangelicht. De volledige stadsexpo opent op 20 maart met afwisselende routeprogrammering langs het Groot Handselsgebouw, de Doelen, de Bijenkorf, het Nieuwe Instituut, het Maritiem Museum, Bibliotheek Rotterdam en het Timmerhuis.

Interactieve laserprogrammering
Naast de reguliere laserprogrammering kunnen mensen vanaf 20 maart ook zichzelf op De Nieuwe Rotterdammer projecteren. Op vaste tijden in de week wordt hiervoor speciaal ruimte ingepland. Vanaf 20 maart worden deze momenten gepubliceerd op de website en de social mediakanalen van de culturele manifestatie.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!