Slimme prullenbakken verminderen voedselverspilling Slimme prullenbakken verminderen voedselverspilling
Back Back Nieuws

Slimme prullenbakken verminderen voedselverspilling

09 juli 2019

Als één van de eerste hotels in Nederland is Novotel Amsterdam Schiphol Airport gestart met Zero foodwaste. Met behulp van kunstmatige intelligentie die ingezet wordt om het afval te herkennen, kan het eetbare afval tot de helft teruggebracht worden. Hiermee speelt het duurzame hotel in op een trend die straks wellicht de norm zal zijn. 

Kunstmatige intelligentie inzetten om afval te verminderen: het gebeurt voortaan in Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Door samen te werken met Zero foodwaste heeft het hotel innovatieve technologie tot zijn beschikking om afval te herkennen. Hoe het werkt? 'Er wordt steeds een foto gemaakt van wat de prullenbak in gaat met als doel herkenning van het overschot en daardoor op termijn minder onnodige inkoop,' legt directeur Olaf van der Veen van Zero foodwaste uit. 'Door dit steeds te herhalen en regelmatig beelden te maken, wordt de technologie steeds beter. Hoe meer data, hoe beter de herkenning. Om een voorbeeld te geven: als de computer eenmaal een croissantje van alle kanten heeft gezien tijdens het weggooien, dan herkent hij deze op een gegeven moment vanzelf.'

Als één van de eerste hotels in Nederland

Novotel Amsterdam Schiphol Airport is met deze nieuwe technologie, die uniek is in Nederland, één van de eerste hotels die dit inzet. 'We zijn nu een aantal weken met Zero foodwaste bezig en alhoewel we nog iedere dag en week nieuwe inzichten krijgen schat ik de mogelijke potentiële besparing op de inkoop nu al op minstens 5 procent,' aldus General Manager Floris Licht van Novotel. 'De Return On Investment (ROI) bereiken we daarmee al snel.' Hiermee speelt het hotel tevens in op een ontwikkeling, waarvan Van Der Veen verwacht dat het een megatopic gaat worden. 'Als je kijkt naar de doelen van de overheid, dan weet je gewoon dat dit straks verplicht gaat worden. Bij dit hotel is het echter een intrinsieke motivatie om dit nu al aan te pakken.'          

Weer een belangrijke stap in de duurzame richting en ambities die het Novotel heeft. 'We vinden het belangrijk om ons steentje hieraan bij te dragen,' onderstreept Licht de maatschappelijke betrokkenheid. 'We steken daarom veel moeite in deze nieuwe technologie en samenwerking met Zero foodwaste.'

'Technologie die op dit moment overigens ook door Novotel Amsterdam Schiphol Airport getest wordt,' aldus Van der Veen. 'Verder is er veel vraag vanuit de bedrijfscatering en is ons doel om op korte termijn meer hotels binnen de Accor Group aan te sluiten. Wereldwijd verdwijnt er 200 miljard euro aan afval via alle horeca, dus er is een heleboel te winnen. Dankzij deze technologie met kunstmatige intelligentie, die er tot 2-3 jaar geleden nog niet eens was, kunnen we hierin slagen.'    

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!