's Werelds eerste vliegende auto in Utrecht 's Werelds eerste vliegende auto in Utrecht
Back Back Nieuws

's Werelds eerste vliegende auto in Utrecht

23 maart 2018

De eerste vliegende auto ter wereld is komende zaterdag te bewonderen in The Wall in Utrecht, het grote winkel- en belevingscentrum langs rijksweg A2. De oer-Nederlandse PAL-V Liberty beleefde slechts twee weken geleden zijn wereldprimeur op de Autosalon van Genève en keert nu al terug naar het land waar hij is ontworpen en geproduceerd. Het vliegvoertuig is op 24 maart de hoofdattractie van een nieuw auto-evenement in The Wall. 

Kans maken op een vlucht

Om het feestelijke karakter van de Nederlandse première van de PAL-V te onderstrepen, geeft The Wall drie unieke vluchten in de vliegende auto weg. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd vanaf Breda International Airport. Iedereen die op 24 maart bij de Event Area van The Wall een flyer invult, maakt kans op de rondvlucht in de opmerkelijke auto.

Primeur

The Wall is de eerste plek in Nederland waar de PAL-V voor iedereen te zien is. Volgens Barbara Ploeger van The Wall past dit perfect bij de ambities van de locatie: 'Wij willen met onze events bezoekers een unieke ervaring geven, iets dat ze nergens anders kunnen beleven. De PAL-V is een geweldig innovatief concept en dit sluit naadloos aan bij onze wensen.'

The Wall: gastheer van verschillende events

Het 800 meter lange pand was vorig jaar gastheer van Halloween Nightmares en Beat The Wall, de langste stormbaan van de wereld. Ook voor komend jaar staan er een aantal projecten op het programma in het in 2008 opgeleverde gebouw waarin verschillende winkels en het restaurantconcept Dinner in Motion (DIM) gevestigd zijn.

PAL-V

Al jaren is het de heilige graal waar het gaat om mobiliteit: een auto die niet alleen kan rijden, maar waarmee je je ook door de lucht kan verplaatsen. De Nederlander Robert Dingemanse startte in 2007 met de ontwikkeling van de PAL-V, dat staat voor Personal Air Land Vehicle. Hij was de eerste die definitief wist af te rekenen met de hindernissen die een dergelijk project oplevert, zoals enerzijds de lichtheid om te kunnen vliegen en anderzijds de stevigheid van een volwaardige auto, de actieradius en de ‘ombouwtijd’.

Definitief

Na tien jaar voorbereiding is het definitieve ontwerp, de PAL-V Liberty Pioneer, klaar om in de verkoop te gaan. Het rijdende vliegtuig is nu klaar voor productie, het wachten is alleen nog op certificering door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

Hoe werkt het?

Het vervoermiddel wordt in een oplage van 90 stuks gebouwd en gaat €499.000 kosten. Daarvoor krijgt de chauffeur/piloot een tweepersoons voer- en vliegtuig ter grootte van een Volkswagen Golf dat op de weg 160 km/u kan halen en in de lucht 180 km/u. Het ombouwen van auto naar vliegtuig duurt ongeveer vijf minuten. Voor het besturen van de PAL-V is een regulier rijbewijs B nodig, om het toestel te vliegen dient de piloot over een vliegbrevet te beschikken. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!