Back Back Nieuws

Rol politie bij evenementen vraagt meer eenduidigheid

06 augustus 2014
Het aantal evenementen in Nederland is de voorbije jaren fors gegroeid. De meeste evenementen verlopen zonder noemenswaardige incidenten. Tegelijkertijd is het afbreukrisico groot en heeft een aantal incidenten zoals in Duisburg en Hoek van Holland veel aandacht gekregen van media en bestuur.

In opdracht van de politie onderzocht de Politieacademie in een driejarig actie-onderzoek hoe de kwaliteit van de politie-betrokkenheid bij evenementen verder kan verbeteren. De onderzoekers concluderen dat de politie de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan, waardoor vele goede werkwijzen zijn ontwikkeld om vanuit haar rol bij te dragen aan een veilig verloop. Het aantal incidenten, zoals vernieling en openlijk geweld, rond evenementen neemt zelfs af. De kwaliteit van de politie-betrokkenheid bij evenementen kan verder verbeteren indien de goede werkwijzen en leerpunten meer worden gedeeld en tot standaard aanpak worden verheven. Dat betekent niet meer protocollen, maar wel het uitwisselen en gebruiken van kennis en beproefde werkwijzen. Ook is het zaak landelijke eenduidigheid te creëren met betrekking tot de wijze waarop de politie invulling geeft aan haar rol bij evenementen en aan crowd management, zonder verzuiling tussen intelligence, ordehandhaving en opsporing. Veiligheid bij evenementen vereist per definitie samenwerking tussen politie en andere partijen en het is zaak de verantwoordelijkheden heel duidelijk te verdelen.

Goede werkwijzen 
De onderzoekers richtten zich op ordehandhaving, intelligence en opsporing rond evenementen. Naast de noodzaak tot meer eenduidigheid en het voorkomen van verzuiling tussen verschillende politieprocessen, pleiten de onderzoekers voor meer aandacht voor de kwaliteit van risicomanagement in de voorbereiding. Het risicobewustzijn is vaak nog laag en als risicomanagement wordt toegepast, is de kwaliteit van de informatieproducten niet altijd goed of worden deze niet voldoende gebruikt in de besluitvorming. Daarnaast benadrukken de onderzoekers het belang van flexibele en snelle op- en afschaling. Ook in gevallen waarin de primaire veiligheid van het evenement volledig onder de verantwoordelijkheid van een private organisator valt, zal de politie snel moeten kunnen opschakelen indien er zich een groot incident aandient waarbij de verantwoordelijkheid van de organisator over moet gaan naar de overheid. Dat vereist dat de politie betrokken is bij de voorbereiding en haar intelligenceproces doorlopend operationeel is. Opsporing bij evenementen zou zich niet alleen moeten richten op openbare orde gerelateerde criminaliteit en het gebruik van verboden middelen, maar ook andere delicten, waaronder vermogenscriminaliteit (bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij, voer-tuigcriminaliteit en zwendel). Het is daarbij zaak om opsporing reeds in de voorbereiding te betrekken, in afstemming met de andere processen en partijen en niet alleen tijdens of na het evenement. Op al deze terreinen hanteert de politie goede werkwijzen, kwaliteitsverbetering zit hem vooral in verder delen en toepassen.

Praktijkonderzoek
In het onderzoek zijn verschillende vormen van praktijkonderzoek gehanteerd bij evenementen in het hele land en met behulp van tientallen collega’s uit alle eenheden van de politie en vakdocenten van de Politieacademie. Bij een aantal grote lokale risico-evenementen (TT-Assen, Vierdaagse Nijmegen, Lowlands Dronten, Zwarte Cross Winterswijk, Tilburgse Kermis, Live I Live (voorheen Koninginnenach) Den Haag en Rotterdam Unlimited (voorheen Zomercarnaval) werd daarbij de peer review-evaluatiemethode gebruikt. Algemeen Commandanten, Hoofden Ordehandhaving en Intelligence en Ambtenaren Veiligheid van gemeenten kijken daarbij op een gestructureerde wijze 'in elkaars keuken'. Tijdens het onderzoek hebben al diverse activiteiten plaatsgevonden om de resultaten te delen met de praktijk.

Download “Politie en evenementen” (overkoepelend deel)
Download Intelligence bij evenementen
Download Opsporing bij evenementen
 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!