Restaurant IJver brengt bier naar NDSM-werfRestaurant IJver brengt bier naar NDSM-werf
Back Back Nieuws

Restaurant IJver brengt bier naar NDSM-werf

03 oktober 2018

In het voorjaar van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het robuuste restaurant, met een groot binnen- en buitenterras, is een bijzonder project met culinaire gerechten en bier in de hoofdrol.

Iconische loods

Initiator Reinout Ezinga realiseerde eerder succesvolle Amsterdamse horecabedrijven als Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper. Samen met zijn compagnons Sikko de Jong, Tim Jongens, Arne Kleijn en chef Herman Klukkert wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van dit ambitieuze project op deze iconische locatie. In de loods werden voorheen zeventig jaar lang grote zeeschepen gebouwd, tot de ruimte in 1984 leeg kwam te staan. In de jaren negentig namen kunstenaars er hun intrek en transformeerden dit rafelrandje van de stad in een bruisende creatieve omgeving. IJver wordt gebouwd in de centrale loods van de NDSM-werf: een acht meter hoog pand waar omheen een binnen- én buitenterras wordt gerealiseerd.

Samenwerking met de Kunststad

In de Scheepsbouwloods is ook de Kunststad gevestigd met ruim zeventig ateliers waar zo'n tweehonderd kunstenaars werken. Daarmee is de loods de grootste creatieve broedplaats van Amsterdam. De eerste samenwerkingen tussen de creatieven op de NSDM-werf en IJver zijn al beklonken: Smel Design Agency heeft de huisstijl ontwikkeld en kunstenaar Zardoz werkt momenteel aan een uniek tegeltableau voor achter de achttien meter lange betonnen bar, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden.

Treasure hunting

Het interieur komt tot stand in nauwe samenwerking met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen van Koelhuis Frigo. De ondernemers werkten al eerder met dit duo samen en de eerste ontwerpen zien er veelbelovend uit. Adam heeft tijdens zijn treasure hunting in het buitenland bijzondere objecten verzameld die in het restaurant worden neergezet. Naast bestaande en gekoesterde industriële elementen worden er felle kleuren, planten en bijzondere items toegevoegd om een levendige en warme sfeer in de acht meter hoge ruimte te creëren.

Koken met bier

Bij IJver kun je straks terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De ruimte is flexibel in te delen en biedt daarmee alle mogelijkheid voor meetings, presentaties, feesten en partijen. Er komt ook veel aandacht voor lokale producten op de eet- en drankkaart. Op het menu met een culinaire inslag komen verrassende, robuuste gerechten die zijn bereid met bier. Ook geeft de chef speciale aandacht aan 'beer and food pairing'.

Primeur: bierkeuzemenu via hulpzuil

IJver wordt met 34 tappunten en wel honderd verschillende bieren op fles een walhalla voor de bierliefhebber. En voor de gasten die hulp nodig hebben bij zoveel keus is er een speciale bierzuil in het midden van de zaak die aan de hand van een aantal vragen over smaakvoorkeuren een suggestie geeft. Ook krijgt IJver twee taptafels waar groepen hun eigen biertje kunnen tappen. Het geautomatiseerd bierkeuzemenu en de taptafels dienen als moderne toevoegingen op de normale service. Tevens serveert de bar signatuur biercocktails en worden er momenteel meerdere recepturen voor het perfecte IJver biertje getest.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!