Reizen met meer bewustzijn: SwisstainabilityReizen met meer bewustzijn: Swisstainability
Back Back In magazine Events

Reizen met meer bewustzijn: Swisstainability

06 januari 2022

In magazine Events staan zoveel mooie artikelen dat we ze ook online graag nog even extra onder de aandacht willen brengen. En wat is er nu beter dan duurzame reisinspiratie voor het komende jaar? Switzerland Convention bureau weet daar volop raad mee! Duurzaam reizen staat voor meer bewustzijn, genieten, diepgang. Zwitserland volgt daarom een duurzaamheidsstrategie die typisch is voor Zwitserland, met maximale ontspanning in de natuur, dichtbij genieten van de ongereptheid, de lokale cultuur authentiek beleven en de tijd nemen om langer te blijven en elkaar en de omgeving grondiger te leren kennen. Swisstainable noemen ze dat!

 • Foto: Titlis Tourimus - Christian Perret
  Foto: Titlis Tourimus - Christian Perret
 • Reizen met meer bewustzijn: Swisstainability
 • Foto: Rhatische Bahn - Andrea Badrutt
  Foto: Rhatische Bahn - Andrea Badrutt
 • Foto: H+Hotel & Spa
  Foto: H+Hotel & Spa
 • Foto: Engelberg Titlis Tourismus
  Foto: Engelberg Titlis Tourismus

Het afwisselende landschap, de schitterende bergen, de meren, de aantrekkelijke steden en het goed georganiseerde openbaar vervoer maken van Zwitserland een uitstekende bestemming voor een veelzijdig zakelijk verblijf. Maar ook duurzaamheid wordt een steeds belangrijker vinkje op de lijstjes met punten waaraan een waardevolle meeting- of congresbestemming moet voldoen, een punt waarop Zwitserland hoog scoort!

Bovenaan de duurzaamheidsranglijsten

De bergen staan van oudsher bekend om hun uitstekende luchtkwaliteit, therapeutische werking en het gezondheidsbevorderende klimaat. Maar ook de Zwitserse detailhandel voert al jarenlang de internationale duurzaamheidsranglijsten aan. Zwitsers consumeren de meeste biologische producten per hoofd van de bevolking! Het Alpenland is daarnaast wereldwijd toonaangevend op het gebied van recycling en afvalbeheer. Bijna 90% van de PET-flessen wordt hergebruikt.

(ont)spannend reizen

Zwitserland is vanuit Nederland erg goed bereikbaar met OV. Binnen 7 uur ben je met de trein in Basel. Door eenmaal aangekomen de tijd te nemen en eventueel langer op een plek door te brengen, worden onnodige vervoersbewegingen beperkt. Ook dat noemen ze in Zwitserland Swisstainable. Toch rondreizen? Met het openbaar vervoer reis je zorgeloos het land door – nog klimaatvriendelijk ook! De trein is het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel, er rijden er dagelijks 9000 op het 3000 kilometer lange netwerk van de SBB. De trein stoot minder CO2 uit dan alle andere gemotoriseerde vervoersmiddelen. Reizen op zijn Zwitsers gaat dan ook op een ontspannende en tegelijkertijd spannende manier: het openbaar vervoer brengt reizigers over fascinerende panoramatrajecten en de mooiste bergtoppen. Kleinere en afgelegen plaatsen zijn per openbaar vervoer goed bereikbaar en ook romantische boottochten maken deel uit van de uitgebreide vervoersopties.

Duurzame bestemming: kloosterdorp Engelberg

Overtuigd dat Zwitserland dé duurzame destinatie voor jouw volgende zakelijke evenement is? Dan is kloosterdorp Engelberg jouw eindpunt. Het dorp is dan misschien bekend geworden om het benedictijnse klooster uit 1120, inmiddels is Engelberg een walhalla voor wie geïnteresseerd is in of het belangrijk vindt om zich te omgeven door duurzame initiatieven. Engelberg zet zich namelijk continu in voor efficiënt gebruik van energie, klimaatbescherming, hernieuwbare energiebronnen en milieuvriendelijke mobiliteit. Het dorp mag zich sinds 2021 dan ook energiestad noemen. Sinds het winterseizoen 2019/20 komt meer dan de helft van de warmte uit een nieuwe, ecologische houtverwarmingsinstallatie. En ze doen geen loze beloftes: vanaf 2022 dekt Engelberg zijn eigen elektriciteitsbehoefte met 100% hernieuwbare elektriciteit en vanaf 2030 met nog eens 50% groene elektriciteit.

Kabelbanen op waterkracht

Engelberg – Titlis is de grootste winterbestemming in Centraal Zwitserland. Het ligt op 25 km ten zuiden van Luzern in een breed hoogdal op ongeveer 1000 meter hoogte. Het omringende berglandschap wordt gedomineerd door de Titlis, de 3239 meter hoge gletsjer- en huisberg, en de 2600 meter hoge berg Hahnen. Door de centrale ligging is de bestemming gemakkelijk, comfortabel én duurzaam te bereiken met de trein. Het skigebied telt 82 km pistes en bestaat uit twee delen: Titlis en Brunni. Voor gevorderde skiërs en snowboarders is het Titlis gebied ideaal. Het paradepaardje van het gebied is de dalafdaling, 12 km lang waarin 2000 meter hoogteverschil wordt overbrugd.

Ook in de winter blijft duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Alle kabelbanen in Engelberg worden bijvoorbeeld geëxploiteerd door milieuvriendelijke waterkrachtcentrales. De kabelbaan van Brunni is de enige klimaatneutrale, gecertificeerde kabelbaan in Zwitserland. Veel restaurants, winkels en hotels in Engelberg bieden lokale specialiteiten aan, want ook in het dorp wordt veel belang gehecht aan duurzame en regionale producten. Dankzij het afvalverwerkingscentrum in het dorp kunnen inwoners, restaurants, hotels en winkels het afval scheiden en op de juiste manier afvoeren. Vanzelfsprekend wordt bij alle werkzaamheden zorg besteed aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Kempinski Palace Engelberg

In het hart van het kloosterdorp is recent het prachtige vijfsterrenhotel Kempinsksi Palace Engelberg geopend. Het hotel heeft 127 stijlvolle kamers en suites. Op het dak bevinden zich het zwembad, spa wellness en fitnessruimte. Dat betekent al dobberend in het zwembad genieten van het uitzicht op de bergen. Kempinski Palace Engelberg heeft acht ultramoderne vergaderzalen en congresfaciliteiten, waaronder de gerenoveerde historische 'Kursaal' uit 1902. Het hotel wordt verwarmd door schone, lokale stadsverwarming. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie uit houtsnippers is deze stadsverwarming CO2-neutraal. Daarnaast werkt het Cattani Restaurant volgens het mooie motto van boer tot bord. Ze kopen hun producten voornamelijk in bij lokale producenten.

H+ Hotel & Spa Engelberg

Op slechts 300 meter van het treinstation ligt het viersterren H+ Hotel & Spa Engelberg. De 128 ruime kamers en appartementen hebben allemaal een balkon met een fantastisch uitzicht op de bergen. Het charmante restaurant Urchig serveert Zwitserse gerechten en restaurant Titlis biedt halfpensionmenu's en themabuffetten, ook is er nog de bistro-bar Regina met zonneterras. Na een lange dag is het fijn ontspannen in de wellnessruimte van het hotel. Het hotel heeft zeven lichte, moderne vergaderzalen voor maximaal 200 personen, geschikt voor seminars, workshops, vergaderingen of bedrijfsevenementen.

Bellevue Terminus Engelberg

Hotel Bellevue Terminus is een indrukwekkend viersterrenhotel in het centrum van Engelberg. Het hotel heeft 73 onlangs gerenoveerde kamers en verschillende vergaderzalen en break-outrooms, geschikt voor 25 tot 500 personen en voorzien van de modernste technologie en apparatuur. En natuurlijk dat niet te missen prachtige uitzicht op de Alpen!

Enthousiast geraakt over de mogelijkheden voor een duurzaam congres of evenement in Zwitserland? Het Switzerland Convention & Incentive Bureau geeft onafhankelijk advies en informatie. Deze service wordt kosteloos en vrijblijvend verleend aan opdrachtgevers en eventprofessionals.

 

Foto header: Titlis Bahnen - Roger Gruetter

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!