Prinses Máxima Centrum kiest voor voedingsconcept van HuttenPrinses Máxima Centrum kiest voor voedingsconcept van Hutten
Back Back Nieuws

Prinses Máxima Centrum kiest voor voedingsconcept van Hutten

17 november 2017

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaat in het nieuw te openen centrum de co-creatie aan met Hutten. Hutten ontwikkelde een voedings- en gastvrijheidsconcept dat naadloos aansluit op de visie op Eten & Drinken van het oncologisch centrum. Hutten wil met voeding toegevoegde waarde bieden aan het herstel van kinderen met kanker en bijdragen aan een zo prettig mogelijk verblijf. Charles Janssen, Business Unit Manager Care & Cure: 'Deze kwetsbare kinderen moeten we verleiden goed te gaan eten en te blijven eten. Daarom moet het eten ook vooral lekker zijn en aantrekkelijk gepresenteerd worden.'

Zorg gecentreerd

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie opent in het voorjaar van 2018 haar deuren. Vanaf dat moment wordt alle kinderoncologische zorg in Nederland gecentreerd. Soms verblijven kinderen voor een lange periode in het centrum en zij moeten in die hele periode kunnen rekenen op voeding die aansluit bij hun behandeling. Hutten werkt daarom nauw samen met medisch specialisten, diëtisten en voedingswetenschappers. Charles Janssen: 'Het kunnen aanvoelen wat een ziek kind van je nodig heeft, is essentieel. Dit alles hebben we in ons voedings- en gastvrijheidsconcept uitgewerkt. We zijn als Hutten dan ook trots en bevoorrecht dat we dit samen met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie tot stand mogen brengen.'

Eten en drinken voor kinderen met kanker

Hutten verzorgt al het eten en drinken voor de kinderen die langdurig opgenomen zijn en die dagbehandeling ondergaan en voor hun ouders en/of verzorgers. Het daarvoor ontwikkelde concept richt zich volledig op de voedingsbehoefte en eetwensen van het kind. De gastvrouw speelt hierin een cruciale rol. Op minimaal zes momenten van de dag biedt ze (kleine) gerechten aan door zelf naar het kind toe te gaan met de Kanjerkar. Het kind kiest ter plekke van de kar wat hij/zij wil eten en drinken. Omdat één van de uitdagingen is de kinderen te verleiden om te blijven eten, zullen de gerechten, het ontwerp van de Kanjerkar en de uitstraling van het restaurant op een aantrekkelijke manier aansluiten op de belevingswereld van het kind. Esther Fijnekam, projectleider Eten & Drinken van Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie: 'De productontwikkelaars van Hutten hebben veel ervaring met het ontwikkelen van smaakvolle en aantrekkelijke gerechten met de juiste voedingswaarde. Met gerechtjes als een omeletje in de vorm van een uil, een ‘moestuintje’ met aarde van cacao, mascarpone en rood fruit, ‘Engels drop’ van rode biet, knolselderij en wortel, groenteknikkers en nog veel meer hopen we de kinderen enthousiast te maken voor ons eten.'

Samenwerking onderzoek voeding bij herstel

Hutten wil kinderen met behulp van de beste voeding helpen bij hun genezing van kanker. Daarvoor is onderzoek nodig en andere initiatieven, ook buiten het ziekenhuis. Om dit van de grond te krijgen onderzoekt Hutten de mogelijkheden voor een samenwerking met Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en andere partijen, zoals Foodsquad (het innovatiecentrum dat is geïnitieerd door Hutten), Wageningen Universiteit, het Wereld Kanker Onderzoeksfonds en Kokkerelli. Het is de bedoeling dat de initiatieven zich richten op de thema’s ondervoeding en smaakverandering. Onderdelen van het programma kunnen zijn: educatie, een leefstijlprogramma, peri-operatieve voeding, online voorlichting, service thuis en onderzoek naar de effectiviteit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!