No Waste App voorkomt catering-verspillingNo Waste App voorkomt catering-verspilling
Back Back Nieuws

No Waste App voorkomt catering-verspilling

09 oktober 2018

Door voedselverspilling gaat jaarlijks wereldwijd één derde van ons voedsel verloren. Alleen al in Nederland gooien we voor enkele miljarden euro's aan goed bruikbaar voedsel weg, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Dat gebeurt bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten, horeca en bij de consument thuis. Ook bij cateringbedrijven belanden er elk jaar tonnen voedsel in de vuilnisbak, met name door no show. Met de No Waste App wil Catering Lokaal als eerste cateraar in Nederland dit probleem in samenwerking met ICT-bedrijf Axians aanpakken.

Minder verspilling, lagere kosten

Het idee van de app is simpel. Vraag gasten bij te dragen aan het probleem van voedselverspilling door vooraf hun gerecht keuzes of smaakvoorkeuren aan te geven. Maak daarnaast het afmelden voor het event eenvoudiger en duidelijker. Alex Bontenbal, mede-eigenaar van Catering Lokaal: 'Met de app snijdt het mes aan twee kanten. Doordat wij duidelijker in beeld hebben hoeveel gasten er komen en wat ze willen eten, kunnen we heel precies inkopen. Tot op het laatste broodje nauwkeurig. Dat voorkomt voedselverspilling én zorgt voor lagere kosten voor de opdrachtgever.'

No show

Bedrijven die evenementen organiseren hebben altijd met no show te maken. Een lastige uitdaging, want zo is vooraf nooit exact duidelijk met hoeveel gasten er rekening moet worden gehouden en wat zij graag willen eten. Het gevolg: er wordt standaard te ruim ingekocht en een fors deel van het bereide voedsel verdwijnt vanwege voedselveiligheidsvoorschriften in de vuilnisbak. De Catering Lokaal No Waste App moet hieraan een einde gaan maken.

Veel interesse

Het idee voor de No Waste App ontstond toen Catering Lokaal van ICT-bedrijf Axians een aanvraag kreeg voor eventcatering. Axians, dat met ICT het leven van mensen wil verbeteren, omarmde tijdens de bespreking direct het idee om verspilling tegen te gaan met een app en ging ermee aan de slag. Catering Lokaal zet de app voor het eerst breed in bij het Axians-event in november. Direct daarna is de app beschikbaar voor opdrachtgevers van Catering Lokaal, die op voorhand al veel interesse hebben getoond.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!