Nederlandse designer ontwerpt beer voor Design WeekNederlandse designer ontwerpt beer voor Design Week
Back Back Nieuws

Nederlandse designer ontwerpt beer voor Design Week

23 april 2018

De Nederlandse designer Tsur Reshef zorgt voor een glimlach bij de bezoekers van het Nederlandse paviljoen tijdens de Salone del Mobile deze week in Milaan. Voor tapijtfabriek Van Besouw ontwierp hij een grote knuffelbeer waar je op kunt zitten. De beer valt in de smaak en is zelfs verkozen tot officiële selfiespot.

Opvallend concept

'De presentatie van veel tapijtfabrikanten is een beetje saai', verklaart de ontwerper zijn opvallende concept. 'Rechthoekjes op de grond, een
tapijt op de grond of aan de muur – dat is het wel zo’n beetje. Mijn knuffelbeer is veel meer aanwezig in de ruimte, roept emoties op en is
bedoeld om op en aan te zitten. Het is een echte knuffelbeer.'

Selfiespot

Bij de Salone del Mobile zijn ze wel wat gewend, maar ze waren gelijk gecharmeerd van de Hollandse knuffel. Daarom is de beer de komende dagen een officiële selfiespot. Opdrachtgever Van Besouw is daarmee in z’n nopjes. 'Dit is een mooi gezamenlijk creatief project', zegt marketingmanager Jan Beens. 'Een Van Besouw tapijt of karpet geeft elke ruimte het juiste karakter en dat is wat onze presentatie met de beer heel
goed laat zien.'

Uitdagend

De beer is gemaakt door De la Roy Isolatie & Design uit Gemert. Dat bedrijf maakte eerder indruk met de grote hand die miljoenen tv-kijkers kennen van The voice of Holland. Ook zorgde het voor de reusachtige letters in het decor van grappenmaker Jandino. De Brabanders weten alles van blow-ups en eyecatchers, toch was het maken van deze grote beer van piepschuim nog een uitdagende klus. 'We hebben eerst alle losse onderdelen gefreesd', vertelt Henny de la Roy. 'Die zijn in een vrachtwagen naar Van Besouw vervoerd en daar in elkaar gezet. Het was spannend of alles paste. Daarna is de beer afgewerkt met tapijt.
Vervolgens is hij op reis gegaan naar Milaan.'

Toepasselijke plek

De bijdrage Van Besouw is deel van het Nederlandse paviljoen op de Salone del Mobile (‘Masterly- The Dutch in Milano’), dat is ondergebracht in het fraaie Palazzo Francesco Turati. Een toepasselijke plek, want deze palazzo, met ingelegde houten vloeren, marmeren deuren en wandbespanningen van fluweel en zijde, is eind negentiende eeuw gebouwd voor Francesco Turati, een gerespecteerde handelaar in de katoenindustrie.

Designmekka

De Salone del Mobile is onderdeel van de Milanese design week. Deze bestaat sinds 1961, trekt gemiddeld zo’n 300.000 bezoekers uit 160 landen en telt meer dan 5.000 geaccrediteerde journalisten. Behalve de Salone del Mobile, zijn er nog diverse andere beurzen, onder meer voor keukens, badkamers en futuristisch ontwerp. Ook bruist de stad deze week door tal van evenementen, presentaties en lezingen. Dat maakt Milaan voor even het designmekka van de wereld.

Creativiteit & innovatie

Het succes van de design week schuilt in het samenbrengen van kleine, creatieve partijen en nationale en internationale bedrijven. Creativiteiten innovatie, dat is ook wat de drie partijen achter de mega knuffelbeer verbindt. Tsur Reshef richtte de afgelopen decennia met stylist Maarten Spruytspraakmakende tentoonstellingen in voor diverse Nederlandse musea, zoalshet Van Gogh Museum en Museum Boijmans van Beuningen. Hij creëert totaalbelevingen waarbij kunst, design en omgeving elkaar versterken. In 2016 gaf hij met Maarten Spruyt voor Nicole Uniquole vorm aan het Nederlandse paviljoen op de Salone del Mobile. De La Roy Isolatie & Design is, behalve met blow-ups en eyecatchers, ookactief met vernieuwende projecten voor design interieurs en decorbouw. Voor klanten in de weg- en waterbouw en in de woningbouw maakt het bedrijf special products. Bij Van Besouw zit innovatie eveneens in het DNA; het bedrijf is wereldwijd bekend vanwege het in 1967 onder leiding van industrieel vormgever Benno Premsela geïntroduceerde lusjestapijt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!