Muziek verbroedertMuziek verbroedert
Back Back Column

Muziek verbroedert

23 mei 2017

Door Willemijn van Hussen - We kijken met een groep vrienden (Rotterdammers) de finale van het landskampioenschap. De wedstrijd wordt glansrijk gewonnen door Feyenoord en iedereen gaat uit zijn dak. Beelden van supporters in extase, Kuijt met zijn kinderschare en de zilveren schaal schuiven voorbij op het beeldscherm. Maar er mist nog iets. Wat is het? Ja, we missen het allemaal. Waar blijft-ie toch? Zou hij niet komen? Was-ie een week te vroeg? Nee toch, dat kan toch niet? En eindelijk, eindelijk, daar is íe: onze Leen (Lee Towers) met zijn gouden microfoon en klinkt het 'You'll Never Walk Alone': spelers, supporters en wij thuis voor de buis zijn even één. Allemaal zingen we keihard mee. Muziek is verbroedering.

Eerder deze maand gaf Typhoon samen met Jitske Kramer een seminar: Rhythm of Life. Jitske Kramer weet alles over tribes en vertaalt dat naar het bedrijfsleven. Ze schreef daar zelfs het managementboek van het jaar over: De Corporate Tribe. Ik was bij het voorgesprek dat Glenn (Typhoon) en Jitske over het seminar hadden. Inderdaad, ik heb het leukste werk van Nederland en steek daar ook nog eens wat van op! En van Jitske begreep ik dat muziek een cruciale rol speelt bij stammen. Het is een noodzakelijk communicatiemiddel, een manier om mensen bij elkaar te houden, een manier om het ritme van de groep te laten klinken. Hoe groter de groep, hoe moeilijker het immers is om met iedereen te communiceren, om je doelen helder te houden. Muziek is hét middel om iedereen bijeen te houden.

Dat wetende, vraag ik mij af of we die wetenschap niet eens wat vaker in het bedrijfsleven zouden kunnen inzetten. Want elke voetbalclub heeft een clublied, elk land heeft een volkslied, maar lang niet elk bedrijf heeft een bedrijfslied. Een mooiere manier om inhoud met muziek te koppelen is er niet, lijkt me. Dus kom maar op!

Foto: Elisabeth Algra Fotografie

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!