MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals - 3MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals - 3
Back Back Achter de schermen

MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals - 3

20 november 2018

'Dit is precies de kennis die ik van een brancheorganisatie hoop te krijgen'

In een branche zo veelzijdig als de meeting- en eventindustrie, is een helder en informatief baken geen overbodige luxe. Zeker niet wanneer je te maken hebt met soms lastige en/of continu veranderende regelgevingen. Dat is waar vakvereniging Meeting Professionals International (MPI) een netwerk aan kennis en houvast biedt. In dit derde deel van deze serie blikken we terug op weer een waardevolle bijeenkomst, die ditmaal plaatsvond in evenementenlocatie Eiland van Maurik.

  • MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals - 3
  • MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals - 3
    Paul Gruijthuijsen

Vakinhoudelijke informatie verschaffen en optreden als onafhankelijke industry voice: beide punten  staan dit jaar hoog op de agenda voor MPI. De doelgroep die de hoofdrol speelt in deze focus zijn met name Professional Congress Organisers (PCO). Door middel van netwerkbijeenkomsten werden dit jaar diverse branchegerelateerde onderwerpen aangesneden. PCO's kregen hier antwoorden op vragen gericht op de (nieuwe) richtlijnen rondom – onder andere – de Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) en de Gedragscode Medische Hulpmiddelen (GMH).

Nieuw hoofdstuk

Na een drietal succesvolle bijeenkomsten werd het tijd voor een nieuw onderwerp. Paul Gruijthuijsen is naast zijn werkzaamheden als PCO als vrijwilliger aangesloten bij MPI. 'De onderwerpen CGR en GMH hebben we in alle tevredenheid afgesloten, de aanwezige PCO's hebben voldoende informatie gekregen naar aanleiding van de netwerkbijeenkomsten en weten dat ze bij MPI terecht kunnen voor vragen die ze niet direct willen stellen aan de overheid.' Al met al werd het tijd om in nieuwe grijze gebieden te duiken. Paul: 'Na afloop van de eerdere sessies hebben we gevraagd welke vragen nog meer spelen. Daar kwam onder andere het onderwerp btw uit, de scenario's die daarbij komen kijken bleken veel vraagtekens op te kunnen roepen. Daarom hebben we op 18 september een nieuwe bijeenkomst georganiseerd in Eiland van Maurik: ditmaal gericht op de btw-kwestie.'

Vakkundige spreekbuis

Joyce Westerveld, RED VAT specialist – of btw-specialist – bij RED The Network, werd uitgenodigd om licht te werpen op diverse vraagstukken omtrent btw. In twee uur werd geprobeerd om met zowel Joyce als de twaalf aanwezige PCO’s zo veel mogelijk verschillende scenario's te behandelen. 'Soms moet je als PCO lokaal of internationaal diensten inkopen, daar krijg je facturen met btw die je soms kunt verleggen, maar soms ook niet. En de ene keer gaat het om 6 procent, de andere keer om 19 of 21 procent', legt Paul uit. 'Het was fijn om samen met een expert over dit soort vraagstukken te sparren. Dat werd heel open gedaan en Joyce gaf waar nodig alternatieve oplossingen.' Paul kijkt met tevredenheid terug op de bijeenkomst. 'Ik ben ervan overtuigd dat deze dag goed werd gewaardeerd. Niet alleen vanwege  de locatie en het gezelschap, maar vooral ook door de aanwezigheid van Joyce Westerveld en de opgedane kennis. We hebben weer hoogwaardige, vakinhoudelijke informatie geboden. Kennis die PCO's niet zo snel ergens anders zullen vinden.'

Eva de Snoo, projectleider bij CAOS, was een van de aanwezigen tijdens de btw-bijeenkomst.

'Nu ik voor congresorganisatiebureau CAOS werk leek het me verstandig om kennis te maken met een netwerk van gelijkgestemden. En dan vooral om te zien hoe de branche zich ontwikkelt en om onderling ideeën uit te wisselen; ik vind het erg leuk om te zien waar mijn collega's mee bezig zijn. Het laatste MPI-evenement trok met name mijn aandacht: het ging in op btw-vragen en ik vond het heel interessant dat er een specialist aanwezig was. Zelf heb ik regelmatig met het onderwerp te maken, ik had toevallig net een event achter de rug waar ik tegen vragen omtrent btw aanliep. Die case heb ik tijdens het evenement voorgelegd aan Joyce Westerveld, het was fijn om te horen dat ik dat event op een correct manier heb aangepakt. Dit is precies de kennis die ik van een brancheorganisatie hoop te krijgen: experts die me de laatste ontwikkelingen kunnen vertellen over ons vak. En mocht er echt iets spelen dan ben je onder gelijkgestemden. MPI kan naar de overheid als spreekbuis optreden, dat is zeker fijn nu je als organisator met nieuwe richtlijnen te maken hebt. Ik herinner met dat toen de crisis net begon, meetings en corporate events onder vuur kwamen te liggen, terwijl dit juist zo'n belangrijke industrie is die veel werk verschaft. Dan is het goed dat een brancheorganisatie zich sterk maakt, dat kun je gewoon niet als individu. Het leuke aan déze samenkomst was, naast de opgedane informatie, de niet voor de hand liggende locatie. En hoe we door de aansluitende mindful campfire sessie op een prettige manier uit onze comfort zone werden gehaald. In eerste instantie kwam ik vooral om te netwerken, maar het beviel zo goed; ik ben gelijk lid geworden.”

Over Meeting Professionals International

Meeting Professionals International (MPI) is een internationale vakvereniging voor mensen die actief zijn binnen de meeting- en eventindustrie. Internationaal zijn er zo'n 17.000 leden aangesloten, een groot deel van hen bevindt zich in de Verenigde Staten. The Netherlands Chapter, zoals de Nederlandse afdeling van MPI heet, kent 200 actieve leden. Naast het lidmaatschap heeft MPI zo'n 60.000 followers op social media, bestaand uit meeting- en eventprofessionals uit de talloze verschillende onderdelen die de branche kent.

Door > Cintha Rood

 > Deel 1: MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals

 > Deel 2: MPI: industry voice voor meeting- en eventprofessionals

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!