Met een cultureel sausje…Met een cultureel sausje…
Back Back Inspiratiemagazine Events

Met een cultureel sausje…

01 april 2024

Dit is een artikel uit ons inspiratiemagazine.

Voegt cultuur iets toe aan een zakelijk evenement? De vraag stellen is hem beantwoorden: JA, natuurlijk! Een culturele locatie biedt een creativiteitsboost of zet je deelnemers in de spotlights. Een cultureel sausje kan het doel van je evenement bovendien extra benadrukken. Geïnspireerd raak je niet onder dat systeemplafond, toch? En raak je de juiste snaar? Dan bied je je deelnemers een onvergetelijke beleving.

Bij culturele locaties denk je al snel aan musea, theaters, schouwburgen en filmhuizen die dubbelen als evenementenlocatie of zelfs een flink deel van hun inkomsten halen uit beide functies. 

Maar ook kastelen, landhuizen of bijzondere architectonische hoogtepuntjes en cultuurhuizen met maatschappelijke meerwaarde kunnen voor een interessant cultureel sausje zorgen. Het zijn vaak locaties die bruisen van positieve energie, energie die absoluut doorwerkt in jouw evenement.

Waarde toevoegen aan je evenement

Echte inspiratie vind je niet in een rechttoe-rechtaan zaaltje. Een borrel op het podium van een theater, vergaderen in een klassieke stijlkamer, lunchen in een museumzaal of je laten inspireren door een lezing in een filmhuis. Een trompettist op het podium tijdens de uitreiking van de Gault&Millau Awards in TivoliVredenburg, borrelen in ‘het oor’ van CORPUS, een evenementenbureau dat voor een vleugje nachtleven kan zorgen of een volledig cultuurprogramma vol culturele aanhakers zoals in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit soort creatieve toevoegingen geven jouw evenement nét even dat extraatje mee waardoor jouw gasten een onvergetelijke ervaring beleven.

Als je een culturele locatie uitkiest die aansluit bij het thema van je evenement, dan geef je je evenement een extra dimensie. Veel culturele locaties bieden bovendien een educatief programma om in je programma te verwerken. Hallo aanhakers! Denk bijvoorbeeld aan een exclusieve rondleiding van de curator van een museum of een muzikaal intermezzo in een theater.

De chemie tussen cultuur en business

Vergeet daarnaast de kruisbestuiving niet. Waar jouw zakelijke evenement verrijkt wordt met een cultureel sausje, krijgt de culturele locatie wellicht een extra boost. De locatie krijgt meer bekendheid, artiesten een nieuw publiek en de extra inkomsten kunnen ingezet worden voor behoud of een onafhankelijk cultureel programma. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Bij verschillende theaters en schouwburgen werkt deze constructie perfect. Er zijn volop voorbeelden van culturele locaties die zowel een cultureel programma als een dedicated eventteam voor zakelijke evenementen hebben. Organiseer je je evenement in een kasteel? Dan hoef je je niet druk te maken over de inrichting en ben je op zoek naar een bijzondere acts of artiest? Culturele locaties hebben de allerbeste contacten en zijn gewend buiten de lijntjes te kleuren. Het beste van twee werelden!

Tekst: Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!