Leiden2022: European City of ScienceLeiden2022: European City of Science
Back Back Nieuws

Leiden2022: European City of Science

14 februari 2022

Leiden is dit jaar European City of Science, oftewel de Europese hoofdstad van de wetenschap. Dat is voor deze befaamde kennisstad (sinds 1575!) natuurlijk een enorme eer, wat wordt gevierd met een wetenschapsfestival van maar liefst 365 dagen met 365 unieke dagonderwerpen. Onder het overkoepelende thema Who Knows prikkelt ‘Leiden2022’ hiermee een jaar lang de nieuwsgierige geest en proberen ze met een programma boordevol kennis, kunst en kunde de wetenschap en samenleving aan elkaar te verbinden.

Dagthema Geluid

Het jaar begon natuurlijk al op 1 januari, maar de officiële opening vond plaats op de mooie datum 22-01-2022. Vanwege de coronamaatregelen kon het oorspronkelijke plan met een theatraal programma vanuit de Stadsgehoorzaal aldaar niet doorgaan, maar bureau XSAGA zou XSAGA niet zijn als ze deze uitdaging niet direct naar een mogelijk nog interessanter plan hadden getransformeerd. Zo was op die dag het dagthema ‘geluid’, met daarbij de vraag: wat is het nieuwe geluid van de wetenschap? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, rekening houdend met alle geldende beperkingen, werd besloten (met de resterende maand die de productie nog had) om een film te maken. Hiermee hadden ze een vorm te pakken waarmee je zowel de stad in alle glorie kon eren, als ook alle gewenste betrokkenen een podium kon bieden, zelfs búiten de landsgrenzen.

Host in een Leiden2022 piaggio

Zo ging Auke-Florian Hiemstra, promoverend bioloog bij Naturalis, als host in een Leiden2022-branded piaggio op reis door Leiden langs diverse voorproefjes van het komende jaar; met indrukwekkende sprekers als prof. dr. Ewine van Dishoeck over de recent gelanceerde James Webb Ruimte Telescoop, filmmaker Jan van IJken over zijn fascinerende film Planktonium en prof. dr. Ton Rabelink over het baanbrekende stamcellaboratorium genaamd NecstGen. Maar ook kwam hij diverse QR-codes (belangrijk onderdeel van de Leiden2022 vormgeving) tegen die hem en de kijkers thuis trakteerden op een bijdrage van buiten Leiden: zoals een openingsspeech van de kersverse Minister van OCW Robbert Dijkgraaf vanuit Den Haag, de wereldberoemde Prof. Dr. Carlo Rovelli vanuit Marseille en Eurocommissaris Mariya Gabriel vanuit Brussel.

Deze tour door de stad resulteerde in een klein uur vol nieuwsgierig makende inspiratie, extra indringend overgebracht door de muzikale optredens tussendoor van Nynke Laverman vanaf de iconische Koornbrug. En zo heeft Leiden een geweldig deelbaar visitekaartje erbij, dat nog lang door zal resoneren.

Foto: Jorrit Lousberg

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!