Karin Mous: ‘Blijkbaar heeft bijna iedere regio zo’n organisatie, die ons wegwijs maakt’Karin Mous: ‘Blijkbaar heeft bijna iedere regio zo’n organisatie, die ons wegwijs maakt’
Back Back Interview

Karin Mous: ‘Blijkbaar heeft bijna iedere regio zo’n organisatie, die ons wegwijs maakt’

06 december 2018

Benieuwd naar de verhalen van branchegenoten? De rubriek Event Personality geeft een kijkje in hun leven. Maak deze week kennis met Karin Mous, Manager Themabijeenkomsten bij Mikrocentrum.

Vertel eens wat over jezelf?

Samen met mijn man, twee dochters en een kat woon ik op een fijne plek in Eindhoven. Met veel plezier heb ik mijn IT opleiding voltooid, maar eenmaal aan het werk begon er toch iets te wringen. Als systeembeheerder of softwareontwikkelaar zit je veel achter een scherm en ik kwam erachter, dat ik toch meer contact met mensen nodig had. Na een paar omzwervingen ging ik via een werving- en selectiebureau bij Mikrocentrum aan de slag als Manager Themabijeenkomsten. Voor beide partijen een gok, want ik had er geen ervaring mee. Ik moest mij de stof eigen maken en de industrie leren kennen. Maar inmiddels doe ik het al twaalf jaar, het heeft dus goed uitgepakt.

Wat is Mikrocentrum voor een organisatie?

Mikrocentrum is een stichting; een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie voor de maakindustrie. Dit jaar vieren wij ons 50-jarig jubileum. Ons doel is het vergroten van kennis binnen bedrijven, het versterken van hun concurrentiepositie en het verbeteren van processen door middel van themabijeenkomsten, vakbeurzen en opleidingen. Voorbeelden van themabijeenkomsten zijn een dag over industrieel lijmen, metaalbewerking of projectmanagement in de technische industrie. We hebben 600 bedrijfsleden.

Je werkt samen met Congresregio Twente. Hoe ben je met hen in contact gekomen?

Ik vroeg een van onze netwerkpartners, Oost NL: ‘Wat zijn bij jullie in de regio relevante partijen om mee samen ter werken als ik daar evenementen wil organiseren?’ Via hen heb ik Kirsten den Hertog van Congresregio Twente  ontmoet. Ik was meteen heel enthousiast over hun werkwijze en Kirsten is zo behulpzaam. Ik wist niet dat zulke organisaties bestonden, maar blijkbaar heeft bijna iedere regio zo’n organisatie, die organisators lokaal wegwijs maakt. Ook mijn collega’s wisten niet van hun bestaan.

Wat zocht je precies in regio Twente?

Voor het congres Smart Maintenance was ik op zoek naar een locatie in Twente en relevante sprekers. Universiteit Twente en nog een aantal andere partijen uit de regio zijn heel actief op het gebied van onderhoud in de maakindustrie. Ons eigen netwerk is landelijk maar het zwaartepunt ligt in het zuiden van het land. We kozen er bewust voor om samenwerkende partijen uit regio Twente bij dit congres te betrekken. Kirsten deed suggesties voor locaties en onderhandelde voor ons. We kozen voor Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal in Hengelo. Ook droeg zij sprekers aan uit regio Twente, die mogelijk een interessante bijdrage konden leveren en die hebben we dan ook toegevoegd aan ons programma.

Was het moeilijk om voor dit nationale congres deelnemers naar Twente te krijgen?

Dat moeten we gaan zien. Ik ben van plan om nog meer evenementen daar te organiseren en merk dat daar ook wel interesse voor is vanuit meerdere partijen in onze sector. Voor een themabijeenkomst over metaalbewerking, Verspanen 2019, maken we gebruik van Vliegveld Twenthe.

Wat vind jij het mooiste evenement dat je zelf georganiseerd hebt?

Dat was een sessie voorafgaande aan een themabijeenkomst voor basisschool leerlingen uit groep 7 en 8, waarop ik hen liet kennis maken met verspanen, dus metaalbewerking. Ik heb veel tijd gestoken in een programma dat heel leuk was, maar ook de realiteit weergeeft. Je ziet vaak bij techniek promotie heel veel fun, zoals het 3D printen van een Eiffeltorentje. Ik wilde echt laten zien, wat het betekent als je in de metaalbewerkingsindustrie gaat werken. De leerlingen kwamen heel nonchalant binnen, zo van we zien het wel. En ze gingen ontzettend enthousiast weer weg. Ook de reacties vanuit school waren heel positief. Daar was ik ontzettend blij mee.

Wat is jouw gouden tip?

Pas op voor de usual suspects; sprekers die je overal op het podium ziet. En probeer qua sprekersaanbod inspirerend te zijn.

Welk evenement bezoek je zelf graag?

Om de twee jaar kun je mij meerdere dagen vinden op de Technishow, daar komt de hele branche samen en er is veel te zien.

Wat wil je nog graag kwijt aan de evenementenbranche?

Compact en relevant zijn met je event, dat wordt steeds belangrijker. Net als het trekken van de juiste bezoekersdoelgroep. Er zijn drie zaken die altijd aandacht vragen in je lezingenprogramma: 1- voldoende diepgang, 2- geen overlap en 3- geen ‘verkooppraatjes’.

Waar let jij op bij het kiezen van een locatie?

Ik kies graag voor een locatie waar alles aanwezig is en waar ze ervaring hebben met congressen. Mijn ervaring is namelijk, dat als ze daar geen ervaring mee hebben, je zelf vaak moet bijspringen. Verder let ik op flexibiliteit, bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en dat het meteen gastvrij overkomt zodra je binnenkomt.

Door > Saskia Leeuwis

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!