Inspelen op technische vertraging tijdens jouw online eventInspelen op technische vertraging tijdens jouw online event
Back Back Nieuws

Inspelen op technische vertraging tijdens jouw online event

12 oktober 2020

Weet je het nog? Hoe er in tijden dat het Nederlands elftal nog gewoon van Mexico won bij de buren soms al gejuich klonk, terwijl de beslissende voorzet op jouw tv nog gegeven moest worden? Als jij wilt scoren met je online event, doe je er goed aan rekening te houden met deze onvermijdelijke vorm van vertraging.

15 seconden

Want ook tijdens jouw online event beleven niet alle deelnemers alles op exact hetzelfde moment. Als je streamt via YouTube of Vimeo kan de vertraging oplopen tot zo'n 15 seconden. En daarbij is het ook nog eens zo dat deze 'latency' van kijker tot kijker flink varieert. Hoe lastig is dat, en hoe kun je daarop inspelen?

Timing

'Tijdens de eerste events die via ons interactieve platform Transmisión Livestreams werden gestreamd, kwam het voor dat een poll voor de deelnemers al zichtbaar was, terwijl de spreker die nog moest aankondigen,' vertelt Michiel Droog van Invitado. 'Wilden ze thuis net gaan stemmen, werd de poll door de moderator – die afging op wat hij in de studio zag gebeuren – alweer gesloten. Daarom adviseren wij moderators alle interactieve elementen en schakelingen te timen op basis van wat de gemiddelde kijker ziet. 'Gewoon via een laptop waarmee het online event wordt bijgewoond,' vult Tim Smid, senior developer bij Invitado, aan.

Deelnemers thuis live in de uitzending

De vertraging kan voor meer problemen zorgen. Een deelnemer via zijn webcam in een gestreamde uitzending halen, zou zonder de juiste voorzorgsmaatregelen onmogelijke gesprekken opleveren. 'Lange pauzes en sprekers die zichzelf seconden later terug horen, maken het inderdaad ondoenlijk,' bevestigt Smid. 'Daar hebben we een doeltreffende oplossing voor gevonden in de vorm van een live room. In samenspel met de AV-producent worden de signalen hierin gesynchroniseerd en wordt audio die voor hinderlijke feedback kan zorgen automatisch weg gefilterd. Dat levert vlotte en natuurlijke gesprekken op, die via een aparte output eenvoudig in de uitzending kunnen worden geschakeld.'

Terugdringen van vertraging

De vertraging wordt mede bepaald door de internetverbinding van de deelnemer en is alleen daarom al onvermijdelijk. 'We weigerden ons echter neer te leggen bij die 15 seconden,' vertelt Smid. 'Door de stream optimaal te configureren voor ons platform, is het ons gelukt de gemiddelde vertraging samen met de AV-producent terug te brengen tot slechts een seconde of twee.' Michiel Droog vult aan: 'Gerenommeerde AV-bedrijven die met ons platform werken reageren zo enthousiast op onze oplossingen, dat we ons eigenlijk nu pas realiseren dat we met Transmisión Livestreams in meerdere opzichten vooroplopen: niet alleen op het gebied van interactie, maar zeker ook technisch.'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!