Back Back Nieuws

ID&T en ADE presenteren programma ADE Green

30 september 2016
Op woensdag 19 oktober barst het Amsterdam Dance Event (ADE) los. Amsterdam is dan even hét middelpunt van de internationale dancewereld. Voor de vierde keer zetten ID&T en ADE onderwerpen als duurzaamheid, innovatie en sociale verandering prominent op de agenda tijdens ADE Green. Vertegenwoordigers van toonaangevende festivals en artiesten spreken zich uit als over verduurzaming van de festival industrie. Headliners op het programma zijn niemand minder dan Tomorrowland (BE), Shambala (UK), Boom Festival (PT), Roskilde (DK), World’s Biggest Guestlist (IN), DGTL (NL), Ieperfest (BE) en Welcome to the Future Festival (NL). Daarnaast spreekt internationale techno held Dave Clarke over verduurzaming van de festivalindustrie.

‘A Greener Festival Award’ is terug
Na een jaar te zijn weggeweest, is ‘A Greener Festival’ weer terug om Nederlandse festivals door middel van een ranking van één tot vier sterren te belonen voor duurzame prestaties op het gebied van onder andere afval, energie, transport, catering en communicatie. Tijdens ADE Green worden de Greener Festival Awards uitgereikt aan festivals die bijzonder goed presteren op deze gebieden en het verschil maken in de sector.

Filmpremière van Oscar genomineerde Josh Fox
Tijdens ADE Green vindt de Nederlandse première van ‘How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change’ plaats. Oscar genomineerde Josh Fox (van onder meer de documentaire GASLAND, VS) vloog naar twaalf landen en zes continenten, en de film laat zien dat het misschien wel te laat is om de consequenties van klimaatverandering te stoppen en vraagt: wat is het dat klimaatverandering niet kan veranderen? De filmmaker beantwoordt in een aansluitende Q&A vragen uit het publiek.

Open-House lanceert humanitair programma
Open-House lanceert tijdens ADE Green een nieuw programma dat ze ontwikkeld hebben in samenwerking met het Rode Kruis, waarbij festivals worden ingezet als proeftuin voor innovaties die toepasbaar zijn in vluchtelingenkampen. Aan de hand van een panel wordt gekeken naar wat voor verdere mogelijkheden het festival als proeftuin kan bieden om innovatie aan te jagen. Deelnemers zijn Greg Richards (auteur Eventful Cities), Michel Becks (het Nederlands Rode Kruis), Jan Portheine (founder Kartent, winnaar Open-House duurzaamheidsprijs tijdens ADE Green 2015).

Zeven Nederlandse festivals presenteren resultaten Green Deal

Vorig jaar tekende Mysteryland, DGTL, Zwarte Cross , Welcome to the Future, Amsterdam Open Air, Extrema, en Into Great Wide Open de ‘Green Deal – Waste Free Festivals’, om samen te streven naar minder afval en meer recycling. Dit jaar worden de resultaten besproken en gepresenteerd tijdens ADE Green.

Verder op de line-up
Emellie O’Brien (Earth Angel, US), de drijvende kracht achter de duurzame filmsets van Spiderman en Noah, geeft een workshop over het bouwen van duurzame decors en podia. Daarnaast vertellen dj’s en festivalorganisaties in het panel Dance for a Better World hoe zij actie ondernemen, bijvoorbeeld door hun bereik in te zetten voor maatschappelijke verandering, en te vertellen waarom dit zo belangrijk is en de ‘hoe-vraag’ beantwoorden. Marianne van der Heijden (NL, Erasmus Universiteit) deed jarenlang onderzoek naar het positieve effect van muziek op het herstel van zieke patiënten. In haar keynote speech ondervind je zelf de positieve effecten van muziek. In het panel over festivalvoedsel wordt gediscussieerd over impact van lokaal, biologisch en vegetarisch voedsel. Babette Porcelijn , schrijfster van het boek ‘De Verborgen Impact’, gaat in discussie met DGTL, Welcome to the Future Festival en Ieperfest over de keuze voor lokaal, biologisch en vegetarisch voedsel en de impact die deze keuze heeft op de omgeving.
 
Praktijk gericht
Tijdens ADE Green zijn naast inspiratie ook veel praktijkgerichte programmaonderdelen te vinden voor ieder bedrijf dat stappen wil zetten naar een duurzame organisatie. Initiatieven als de herbruikbare festivalbeker (hard cups) komen aan bod, evenals een verdiepingsworkshop duurzaam event management. Ook geeft Green Events Nederland tips over waste free festivals en is er een workshop over sanitair, waar wordt uitgelegd dat poep wel eens het nieuwe goud kan zijn.
 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.264 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.264 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!