Back Back Nieuws

Hutten laat duurzame groenten onderzoeken

24 maart 2014

De Guijt is het duurzame huislabel van Hutten
dat inmiddels aan meer dan duizend producten hangt. Voor de groente en het
fruit uit het assortiment werkt Hutten samen met 24 lokale boeren en telers.
Zij telen hun product op een duurzame wijze. Samen met Hutten hebben zij
continu aandacht voor het verbeteren van de voedingswaarde van deze verse
producten. Onlangs besloot Hutten de voedingswaarden van een aantal producten
te laten onderzoeken door het Centrum voor Landbouw en Milieu. Het centrum
onderzocht de komkommers, cherrytrostomaten en champignons van De Guijt. De
resultaten bevestigen dat deze groenten inderdaad meer voedingswaarden
bevatten.

Duurzaam telen loont
Onderzoeken uit binnen- en buitenland
hebben al uitgewezen dat het gehalte aan vitaminen en mineralen in groente en
fruit de afgelopen decennia drastisch is teruggelopen. Geen positieve
ontwikkelingen dus. Hutten besloot te laten onderzoeken hoe de voedingswaarde
van de duurzaam geteelde verse producten van De Guijt zich verhoudt tot die van
hun ‘normale’soortgenoten. Om dit te bepalen heeft het Centrum voor
Landbouw en Milieu gekeken welke stoffen in opvallende gehaltes voorkomen in de
komkommers, cherrytrostomaten en champignons van De Guijt.

Tomaten, komkommers en champignons
De cherrytrostomaten worden geteeld door Bert
van den Brand uit Uden. Hij laat de tomaatjes langer aan de tros hangen dan
andere tomaten. De rijper geoogste De Guijt-tomaten bevatten hoge gehaltes aan
mineralen, vitaminen en bioactieve stoffen. De komkommers van De Guijt worden
geteeld door Rene Tielemans uit Boekel en hebben een hoger gehalte aan
voedingsvezels dan een ‘normale’ komkommer. De champignons van Peter van den
Berg komen ook uit Boekel. Daar valt het hoge gehalte aan selenium (dat
beschermt onze cellen) en vitamine B6 op, maar ook andere vitamines zoals B1,
B2 en B9 zijn hoog ten opzichte van de normale champignon.

De Guijt Norm
Hutten is blij dat het onderzoek uitwijst dat
de producten van De Guijt een hogere voedingswaarde hebben dan hun reguliere
soortgenoten. Het is een bevestiging dat duurzaam telen loont en dat de
producten van De Guijt door de strenge normering in kwaliteit uitblinken. Om
een De Guijt-label te mogen dragen, moet een product namelijk voldoen aan de
strenge ‘De Guijt Norm’. Deze normering is onderverdeeld in vier kernwaarden:
gezond bezig, zuinig op onze wereld, diervriendelijk en huisgemaakt. Voor elke
kernwaarde zijn concrete en meetbare criteria opgesteld. Hutten blijft de
voedingswaarden van haar producten ook in de toekomst verder onderzoeken. Zo is
de appel dit jaar als eerste aan de beurt voor een analyse.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!