Hutten en vers+ serveren diner op basis van DNAHutten en vers+ serveren diner op basis van DNA
Back Back Eventcase

Hutten en vers+ serveren diner op basis van DNA

05 november 2018

Overal en elke dag vinden er noemenswaardige events plaats, georganiseerd door de krachtige Nederlandse evenementenbranche. Tevreden opdrachtgevers die hun doelstelling bereikt hebben, gasten die met een blijvende herinnering naar huis gaan en bureaus en locaties die kunnen terugkijken op een succesvol geproduceerd evenement. Wij vinden het de moeite waard om die events – klein, groot, met een kenniselement of juist fun, spraakmakend, intiem of spectaculair – een plek te geven op Events.nl in de rubriek Eventcase.

  • Naam evenement > vers+ diner op maat
  • Soort evenement  > diner
  • Opdrachtgever  > InnovationQuarter
  • Contactpersoon opdrachtgever > Marloes Treffers – InnovationQuarter
  • Organisator > Hutten
  • Contactpersoon organisatie > Micki van den Heuvel
  • Locatie  > Koppert Cress in Monster
  • Doelgroep > pioniers op gebied van voeding en gezondheid
  •  Aantal gasten > 100

Laten zien wat er al mogelijk is met persoonlijke voeding en gezondheid. Dat was het doel van een uniek diner dat op dinsdag 9 oktober plaatsvond bij Koppert Cress. ‘Van tevoren hebben we het DNA van de gasten laten testen. Iedereen kreeg op de avond zelf een ander menu voorgeschoteld, helemaal afgestemd op hun unieke metabolisme,’ zegt Marloes Treffers, Event Manager bij InnovationQuarter. ‘Ik kijk terug op een hele geslaagde avond waarin we mensen echt een kijkje in de toekomst hebben kunnen geven.’

Het diner werd georganiseerd door vers+, waarvan Koppert Cress en Best Fresh Group, ondersteund door InnovationQuarter en Gemeente Westland, de kartrekkers zijn. Verse groente speelt nog nauwelijks een rol in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Dat komt onder andere doordat onvoldoende bekend is welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in welke groente. Ook in andere situaties en in andere sectoren is gezondheid gebaat bij meer kennis over wat vers inhoudt, bijvoorbeeld in de bedrijfscatering of de (top)sport.

De kracht van verse groenten

Daarom startte een aantal bedrijven in de tuinbouw met vers+. Samen willen zij betrouwbaar inzichtelijk maken welke nutriënten in welke groente zitten, én die groente beschikbaar maken. Daarvoor ontwikkelt vers+ onder meer een database met data en kennis over die nutriënten. Deze database kan door partners gebruikt worden voor het ontwikkelen van gezonde voedingsconcepten. Marloes Treffers: ‘We willen laten zien welke kansen er liggen voor pioniers in voeding en gezondheid. De initiatiefnemers van vers+ zijn overtuigd van de kracht van verse groenten en fruit. We werken toe naar een onafhankelijk onderzoeksinstituut waarmee we de wetenschappelijke basis leggen om de gezondheidseffecten van nutriënten in gewassen te bewijzen. Om die pioniers in het veld te inspireren hebben we dit diner georganiseerd. En ja, daarvoor kregen de mensen een ongebruikelijke uitnodiging.’

Puzzelen

Op de deurmat van de genodigden viel enkele maanden geleden een pakketje met een DNA-kit van Omnigen, een researchbureau voor bioinformatica. Marloes: ‘De gasten moesten wat speeksel afstaan, waaruit Omnigen 21 markers haalde.  Op basis daarvan kon er een profiel worden opgesteld voor wat betreft de behoefte aan de drie macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vet) en een aantal micronutriënten (vitamines en mineralen). En toen gingen we puzzelen, want we moesten natuurlijk ook rekening houden met dieetwensen en allergieën.’

Een persoonlijke menukaart

Hutten runt het bedrijfsrestaurant bij Koppert Cress en de chef-kok daar is Robbert van der Kruijssen. Hij volgde hij een hbo-opleiding voeding en toxicologie en is  gespecialiseerd in nutriënten. Samen met Mart Kuipers, productontwikkelaar bij Hutten en in opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog, ontwikkelde hij de recepturen. Marloes: ‘Hutten heeft heel goed met ons meegedacht bij de uitvoering, we zijn tot een mooi menu gekomen. In totaal hadden we negen varianten: de drie macronutriënten kwamen in drie verschillende verhoudingen in de gerechten terug. Het was dus spannend op de avond zelf, want iedereen kreeg de gerechten in andere combinaties. Voor elke gast was er een persoonlijk kaartje en daarop stond ook welke vitamines en mineralen zij nodig hebben. Bij de salades op tafel hadden we de vitamines en mineralen ook vermeld. Zo konden de gasten precies die salade kiezen die het meest voedzaam was voor hun lijf.’

De avond was een groot succes, aldus Marloes. ‘Van tevoren hoop je hierop, maar het overtrof onze verwachtingen. De gasten gingen echt in gesprek met elkaar over hun voedingsadvies. Opmerkelijk want die informatie is best privé. We hadden vers+ niet beter op de kaart kunnen zetten.'

Door > Annemarie Driessen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!