Back Back Locaties

Hof van Saksen: De luxe van rust en ruimte

17 januari 2013

Tekst: Mariska Tjoelker | Foto:’s Landal GreenParks

Of ik niet eens wilde komen kijken, was de vraag. Gewoon, om de sfeer te proeven en de vele mogelijkheden op me in te laten werken. Dit is typisch zo’n plek die je zelf moet beleven, werd erbij gezegd. En dus toog ik naar het noorden, naar het minuscule plaatsje Nooitgedacht om precies te zijn. Het toeval wil dat daar nog sporen van mijn jeugd liggen – als klein meisje logeerde ik regelmatig bij familie in Assen en op warme zomerdagen gingen we in Nooitgedacht zwemmen. Ik ben benieuwd of ik nog iets herken.

Tegenwoordig heeft Nooitgedacht heel wat meer te bieden dan alleen dat mooie meer uit mijn jeugd. In het Drentse plaatsje vind je namelijk Hof van Saksen, het luxueuze resort dat het de afgelopen jaren moeilijk had, maar nu met nieuw elan naar buiten treedt. Landal GreenParks nam het resort vlak voor de herfstvakantie over en dat leidde meteen tot een geweldige schwung. Commercieel directeur Bas Hoogland zorgde er met een ludieke twitteractie persoonlijk voor dat het resort al tijdens de herfstvakantie weer vol zat. Zelf was hij ook verrast, vertelt hij als ik hem spreek. ‘Aan de andere kant; dit is wel een bijzonder mooie plek natuurlijk. Het vlaggenschip van Landal GreenParks, ja, dat mag je zeker zo zeggen.’

Ook dit weekend zijn de meeste van de ruim zeshonderd rietgedekte boerderijen op het resort ‘bewoond’. Het gekke is dat het niet eens opvalt. Het resort is zo royaal opgezet, dat iedereen alle ruimte heeft. Dat begint eigenlijk al tijdens het inchecken: in het prachtige hoofdgebouw Havezate zijn twee recepties geopend, waardoor de incheck soepel en snel verloopt.

Een warme omhelzing
[afbeelding niet meer beschikbaar]De Havezate, laten we daar maar eens beginnen. Het imposante gebouw is ontworpen door Cor Kalfsbeek, de architect die overigens ook tekende voor het ontwerp van de Saksische boerderijen van Hof van Saksen. Met de Havezate ontwierp Kalfsbeek een monumentaal gebouw waarin symmetrie, strakke lijnen en verrassende niveauverschillen elkaar afwisselen. Veel ruimtes beschikken over hoge
plafonds wat een prettig gevoel van rust en ruimte heeft gecreëerd. De inrichting – ontworpen door interieurarchitect Piet Boon – versterkt dat gevoel nog eens. Het is chique, jazeker, maar tegelijk warm; het voelt bijna alsof je door het interieur wordt verwelkomd en omhelsd. Het personeel doet er bovendien alles aan om het je naar de zin te maken, zonder daarbij opdringerig te worden. Alles bij elkaar ademt het precies die sfeer die je doet realiseren hoe fijn het is om even helemaal niets te hoeven. Een verademing.

Moois voor thuis…
In de Havezate bevinden zich diverse restaurants. Beneden het strakke en sfeervol ingerichte buffetrestaurant Al Fresco, de knusse pizzeria Gusto en Rapido, een snackbar die echter lang niet zo ‘snackerig’ aandoet als de gemiddelde snackcorner. Op de begane grond vinden we nog twee restaurants: het gezellige en ongedwongen Grand Café, waar de comfortabele banken en fauteuils nopen tot niets anders dan ontspanning. Direct aan het meer – dat ik overigens niet meer herken – is daar dan nog Coccinella, een mooi restaurant voor iedereen die houdt van culinaire verwennerij. Wat alle restaurants gemeen hebben, is dat ze zo stijlvol en toch gezellig zijn ingericht; wanneer je ergens gaat zitten, kijk je in eerste instantie je ogen uit naar al die mooie dingen die je het liefst thuis ook zou willen hebben.

Stijlvol spetteren en zweten
In Hof van Saksen ontdek ik dat er zwembaden en zwembaden zijn. Dit zwembad valt op door het design. Strakke lijnen, veel zwart en wit – de baden zijn zwart betegeld, wat een geweldig effect geeft –
[afbeelding niet meer beschikbaar]precies de juiste verlichting en een wildwaterbaan die het kind in je naar boven haalt. Vanuit een van de baden heb je uitzicht over het meer en de wildwaterbaan voert door een fraai aangelegde tuin.
Als we het dan toch over design hebben, de Spa & Wellness is ook al zo mooi, met wederom een strakke en tegelijk warme inrichting. Vanzelfsprekend zijn er diverse sauna’s, baden en ontspannings- en loungeruimtes, plus een breed scala aan beauty- en ontspanningsbehandelingen. Maar het belangrijkste is toch de sfeer: alles ademt rust, ruimte en stijl. Ontspanning gegarandeerd.

Luxueus overnachten
Geheel in Drentse sferen logeer je in Hof van Saksen in rietgekapte boerderijen. Ze zijn vanzelfsprekend van alle gemakken voorzien en bijzonder sfeervol ingericht. Hier geen akelig felle halogeenverlichting, maar het zachte licht van schemerlampen. De comfortabele banken en de gezellige gashaard maken het plaatje compleet. Ook prettig: de bedden zijn reeds opgemaakt en in de luxueuze badkamer liggen de stapels handdoeken al klaar. Later hoor ik dat het zelfs mogelijk is een minibar- en hotelservice te bestellen. Qua boodschappen hoef je je ook geen zorgen te maken: de supermarkt op het resort is ruim voorzien – inclusief dagelijks verse broodjes. Degenen die geen zin hebben in gedoe in de vroege ochtend, wandelen lekker naar het Grand Café, dat iedere dag een vers ontbijt serveert. Voor groepen is het mogelijk het ontbijt in buffetrestaurant Al Fresco te gebruiken of in de (vergader)boerderij te laten serveren.

Evenementen in serene sfeer
Na een heerlijke nacht in de boxspring van mijn boerderij is het tijd om de zakelijke mogelijkheden nader onder de loep te nemen. Want zakelijke mogelijkheden zijn er, op Hof van Saksen. Wanneer je het echt gek wilt maken, kun je zelfs het complete resort afhuren, vertelde Bas Hoogland me al. ‘En dat is minder kostbaar dan veel mensen denken.’ Maar ook voor minder grote evenementen is Hof van Saksen zonder meer een bijzondere locatie.

Ik begin opnieuw in de Havezate, want hier bevindt zich ook het Business Centre. Ook hier vormen ruimte en comfort de sleutelwoorden. De entree loopt vloeiend over in de mooie loungeruimte die voorzien is van lage fauteuils. Aan de lounge grenzen twee zalen – de Armando en de Zeidler – plus het imposante Theatre. Design – inrichting van Piet Boon, audiovisuele apparatuur van Bose, koffiemachines van Nespresso – gaat ook hier hand in hand met comfort en sfeer. De tinten zijn bewust neutraal gehouden: de houten vloeren en witte muren maken het mogelijk dat de ruimtes snel en eenvoudig de kleur van het evenement kunnen aannemen. De huizenhoge en met wit houtwerk afgetimmerde puntdaken zijn mooi uitgelicht en dat geeft het Business Centre een bijna serene sfeer. Dit zijn echt van die ruimtes die een vergadering, congres of evenement net dat stukje extra cachet geven.

Je eigen vergaderboerderij
Vergaderen kun je in Hof van Saksen ook in een van de vier rietgekapte vergaderboerderijen. Iedere boerderij is voorzien van een grote Nespressomachine, audiovisuele apparatuur en een eigen keuken. Niet dat je zelf voor het eten hoeft te zorgen: indien gewenst wordt dat gebracht, maar een gezellig ommetje naar een van de restaurants in de Havezate is eigenlijk nog veel verfrissender.
Het resort biedt veel mogelijkheden op het gebied van activiteiten. Sowieso is er dat grote meer waarop en waaromheen veel kan worden georganiseerd: van vlotten bouwen tot beachvolleybal en van kanovaren tot een compleet beach games-programma. Andere mogelijkheden op het resort zijn diverse activiteiten op en rondom de klimtoren en een toernooi op de 18-holes grote FootGolfbaan. In de nabije omgeving liggen ook nog eens vier golfbanen en het resort grenst aan Nationaal Park Drentsche Aa.

Onbetaalbare ervaringen
Nadat ik het Business Centre en de vergaderboerderijen heb bekeken, keer ik nog even terug naar restaurant Coccinella in de Havezate. Het restaurant heeft namelijk een eigen terras en er wordt me verzekerd dat ik dat echt even moet zien. Als ik er sta, wordt me duidelijk waarom. Want hoewel het nu november is en het kwik de vijf graden niet eens bereikt, kan ik me goed voorstellen hoe rijk je je moet voelen als je hier ’s zomers zit. Ik zie de zomerse taferelen al helemaal voor me: koks die op het terras op de Big Green Eggs staan te koken, het gezellige geroezemoes van gasten die het naar hun zin hebben, de ondergaande zon die het meer laat schitteren. En na afloop van het diner lekker met marshmallows rond de vuurkorven op het strand. Onbetaalbaar toch?

Bijzondere herinneringen
Als ik later die dag naar huis rijd, laat ik mijn indrukken de revue nog eens passeren. Ik denk aan mijn gesprek met Bas Hoogland, die zo enthousiast reageerde op mijn vraag naar zijn gevoel bij deze nieuwe loot aan de Landalboom. Hij had zijn armen uitgespreid, om zich heen gekeken en meteen een wedervraag gesteld: ‘Waar vind je dit nou? Waar in Nederland kun je een event op niveau organiseren waarbij je drieduizend gasten in rietgedekte boerderijen laat overnachten? We hebben hier de luxe en de ambiance van een goed hotel en de rust en de ruimte van een resort. Hier kom je op adem, dat is toch heerlijk? Hof van Saksen heeft het wauw-effect, maar zonder het wauw-prijskaartje.’ Ik denk ook even aan een van de medewerkers die me vertelde dat gasten altijd bijzondere herinneringen overhouden aan hun vergaderingen en evenementen op dit resort. Ik kan het me goed voorstellen. Hof van Saksen biedt rust, ruimte en luxe en dat warme gevoel dat je alleen maar krijgt als je je helemaal welkom voelt. Inderdaad: dit is typisch zo’n plek die je zelf moet beleven.

Praktisch Hof van Saksen
– Zakelijke gasten kunnen op aanvraag over hun eigen receptiebalie beschikken.
– Hof van Saksen beschikt over een vaste eventmanager die tijdens een evenement op het resort verblijft en 24/7 beschikbaar is.
– De vergaderzalen in het Business Centre en de vier vergaderboerderijen zijn van alle gemakken voorzien; van grote Nespressomachines tot state-of-the-art audiovisuele middelen.
– De Havezate en de Brink beschikken over WiFi, alle boerderijen op het resort beschikken rond het tweede kwartaal van 2013 over WiFi.
– Hof van Saksen beschikt over ruim vijfhonderdvijftig boerderijen met in totaal ruim drieduizend bedden.

De restaurants van Hof van Saksen
– Alle restaurants in Havezate zijn selfsupporting.
– Coccinella (met eigen terras); Af te huren voor private wining and dining, tot 100 gasten.
– Grand Café; Gedeeltelijk af te schermen voor lunch of diner, tot 120 personen.
– Al Fresco (buffet met live cooking); Ook te gebruiken als ontbijtrestaurant, tot 280 gasten.
– Gusto (verse pizza en pasta); Tot 80 gasten, vaste opstelling.
– Rapido (snackrestaurant); Eventueel als vergader- of dinerruimte in te richten, tot 50 gasten.

De zalen en vergaderboerderijen van Hof van Saksen
– Armandozaal; Tot 60 gasten.
– Zeidlerzaal; Tot 40 gasten.
– Theaterzaal; Tot 250 gasten. Een aparte toegangsdeur maakt het mogelijk dat hier ook auto’s naar binnen kunnen.
– Vier vergaderboerderijen.
– Boardroom plus kleine overlegruimtes, tot 10 gasten per boerderij.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!