EXPO Greater Amsterdam zet zich in voor lokale positieve spin offEXPO Greater Amsterdam zet zich in voor lokale positieve spin off
Back Back Locaties

EXPO Greater Amsterdam zet zich in voor lokale positieve spin off

07 mei 2024

Internationale én lokale ambities, het lijkt elkaar te bijten. Maar niet bij EXPO Greater Amsterdam. Juíst niet! Hoewel ze keihard werken aan een internationale positionering en de agenda prachtig gevuld zien met beurzen en evenementen van uiteenlopend pluimage, vinden ze het belangrijk dat de directe omgeving meeprofiteert. Locatiemanager EXPO Greater Amsterdam Thomas Risseeuw en Yaël Goudsmit, accountmanager EXPO Greater Amsterdam vertellen graag over hun samenwerking met lokale ondernemers en hun ambities voor de toekomst. Natuurlijk nemen we even een kijkje, zodat de locatie en de groene omgeving écht gaan leven.

In het hart van Haarlemmermeer, op nog geen kwartiertje van Amsterdam en Schiphol ligt EXPO Greater Amsterdam. De voormalige kas is een onverwacht rustpunt tussen alle bedrijvigheid in de directe omgeving. ‘EXPO Greater Amsterdam was het hoofdgebouw van de Floriade van 20 jaar geleden, het achterland de tuinen’, vertelt Thomas. Dat verklaart al het groen!

24.000m2 binnen, 21.000m2 buiten

EXPO Greater Amsterdam heeft maar liefst 24.000m2 aan binnenruimte, geschikt voor allerlei soorten beurzen en evenementen. Naast de hallen is er een apart congresgedeelte met subruimtes en een auditorium voor 350 personen. De bijzondere architectuur van de voormalige kas zorgt dat de hallen baden in daglicht, maar voor licht kunnen gasten ook naar buiten: het grote buitenterrein van meer dan 21.000m2 wordt regelmatig ingezet voor evenementen. Thomas: ‘We onderscheiden ons door de groene omgeving. Bij grote publieksevenementen zoals de Zomerweek en het Horse Event wordt daar volop gebruik van gemaakt, met tribunes, stands en in het laatste geval zelfs paardenbakken.’ Voor grootzakelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld het aanstaande event voor een corporate multinational met 3.500 medewerkers, kan er een compleet festival met podia en foodtrucks opgetuigd worden.

Sociale en economische spin off

‘Ja, we zijn een grote locatie’, zegt Yaël. ‘We kunnen tot 12.000 gasten ontvangen. Dat heeft ook effect op onze directe omgeving. Daarom vinden wij de verbinding met die omgeving heel belangrijk. We willen dat de directe omgeving er ook profijt van heeft dat wij hier gevestigd zijn.’ Het tweetal heeft legio voorbeelden. Hotels in de omgeving die extra kamers verhuren tijdens grote beurzen, lokale werkgelegenheid door het opzetten van een flexpool en het bewust kiezen voor de diensten van lokale bedrijven en sociale initiatieven. Yaël: ‘Ook de samenwerking met de lokale bakker hoort daarbij. Die maakt heerlijke Vijfhuizenkoeken en chocola voor ons. We hebben de bakker al eens verbaasd met een bestelling van koffiesnacks voor 6000 personen’, lacht ze.

Wisselwerking

Die wisselwerking is belangrijk voor EXPO Greater Amsterdam. ‘Je betrekt mensen hiermee bij de evenementen en je creëert een stukje begrip dat nodig is voor het runnen van zo’n grote locatie’, verduidelijkt Thomas. De samenwerkingen zijn zichtbaar én onzichtbaar. Zo doet een lokaal grondwerkbedrijf alle graafwerkzaamheden en wordt het buitenterrein schoongehouden door participatiebedrijf Spaarne Werkt. Yaël: ‘Zo’n samenwerking zie je misschien niet direct, maar is heel waardevol voor ons. Deze mensen vinden het fijn om aan het werk te zijn, wij zijn blij met hun hulp. Win win!’

Groen en sociaal karakter

Daarnaast probeert EXPO Greater Amsterdam ook op andere manieren een bijdrage te leveren. De keuze voor lokale leveranciers vermindert bijvoorbeeld ook de CO2-uitstoot omdat er minder vervoersbewegingen nodig zijn. Noemenswaardig zijn de 26.000 m2 aan zonnepanelen op het dak, waardoor de locatie zijn eigen energie opwekt. ‘Tegelijkertijd maakt dit feit ons extra interessant voor een beurs als Solar Solutions’, vertelt Thomas. ‘Deze beurs draait volledig om alternatieve energie. Zij vinden het te gek om in zo’n groene locatie te zitten waar je gewoon omhoog kijkt en het zonnedak ziet liggen.’ Het groene karakter wordt ook geïllustreerd door de recente samenwerking met Stichting Meer Groen. Thomas: ‘Zij richten zich op het vergroenen van Haarlemmermeer en hebben laatst 1000 weesboompjes op ons terrein gepoot.’ Van resthout dat overblijft na een grote beurs heeft EXPO door een sociale werkplaats vogelhuisjes laten maken.

Intrinsieke motivatie

Yaël: ‘De initiatieven die we uitkiezen, daar staan we als personen 100% achter. De ideeën komen allemaal voort uit intrinsieke motivatie, het team is er echt mee bezig hoe we een bijdrage kunnen leveren in de regio. Alles bij elkaar creëer je heel veel verschillende mooie dingen. Zo proberen we vriendelijk te zijn voor de buurt en heel lokaal te kijken, terwijl als we er als locatie naar streven zo internationaal mogelijk te opereren. Zo krijg je een internationale evenementenlocatie met een heel lokaal karakter en gevoel!’

EXPO Greater Amsterdam is onderdeel van Libéma.

Tekst: Mahlee Plekker

 

 

 

 

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!