Hey toekomst! Hey toekomst!
Back Back Nieuws

Hey toekomst!

05 januari 2024

De wereld van evenementen is continu in beweging, met een aanhoudende wens voor vernieuwing, verrassing en ontdekking als constant aanwezige onderstroom. Hoe zien events er over een paar jaar uit en wat voor nieuws kunnen we verwachten? Kijk om je heen en je kan her en der glimpen opvangen van hoe een event er binnen niet al te lange tijd uit zou kunnen zien. Een kleine sneak peek in de toekomt als het ware, met menselijke creativiteit en technologische ontwikkelingen aan het voorfront. Wij verzamelden alvast een aantal vooruitstrevende ideeën.

Dit artikel publiceerden we eerder in ons Inspiratiemagazine.

Back to space age

Op zoek naar een locatie die meteen de futuristische toon zet? Die zijn er! Wat dacht je van Circa Amsterdam? De geodetische bolconstructie is een overblijfsel van de World Expo van Montreal in 1967. De uitstraling brengt je meteen terug naar de space age era

Nog zo’n iconisch gebouw uit de sixties, maar dan in het Zuiden van ons land, is Evoluon in Eindhoven. Hier een evenement neerzetten zorgt voor een instant futuristisch randje! Leuk weetje: André Kuipers is een van hun ambassadeurs en regelmatig in het UFO-vormige gebouw te spotten. Wat dat betreft wisten ze in de  jaren zestig het gevoel van futurisme goed te verweven in design en architectuur.

Future food

Het thema voedselconsumptie staat op macroniveau onophoudelijk onder druk. Zoomen we in op eventlevel dan zien we dat zowel organisatoren als cateraars op dit vlak steeds creatiever worden.  Zo liet het onlangs georganiseerde Playground evenement in SugarFactory ons nadenken over voedselverpakkingen; het team van Hete Peper bedacht hiervoor een concept om ons op een ludieke manier te wijzen op al het plastic. In plastic vacuüm verpakte snacks hingen aan touwen om zelf af te knippen. Het zorgde meteen voor wat vervreemdende decoratie. Of wat dacht je van serveerrobots? Deze spotten we laatst in het Van der Valk Hotel in Eindhoven tijdens het ontbijt. Vind je het interessant om te achterhalen hoe ons eten er in de toekomst eruit kan zien? Dan verwijzen we je naar Evoluon. Hier is momenteel een expo rondom Spacefarming te zien. In hun restaurant Brasserie Next kun je nu al genieten van 3D geprinte burgers. We kunnen verklappen: ze smaken heerlijk!

Technologische onderdompeling

Tech ontwikkelingen zijn er non-stop. Op allerlei vlakken. Kijken we naar de praktische kant rondom het organiseren van evenementen dan speelt technologie daar al een tijdje een rol in, te merken aan de enorme groei van diensten zoals Krowden en Invitado. Technologie zorgt ook voor razendsnelle ontwikkelen op het vlak van beleving, met soms interessante samenwerkingen als gevolg - zoals die tussen We Rave You en Share Logistics. Zij kondigden aan innovatieve concepten te gaan ontwikkelen om bezoekers een uitgebreidere ervaring te bieden, zoals live events online verlengen in de metaverse. Over VR gesproken: de stad Essen viel al in de prijzen met hun ‘Essen 1887’ stadstoer, waarbij toeristen de stad ervaren in Mixed Reality met behulp van een VR-bril. Ook als we een blik werpen op de kunstwereld zien we dat immersive ervaringen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond komen. Het succes van tentoonstellingen als Fabrique des Lumières in Amsterdam, Remastered in Rotterdam en kunstproject Grand Mix van INOOK zijn het bewijs. Hoe lang zou het nog duren voordat deze immersieve manier van beleven de nieuwe standaard wordt voor business events?

Fotografie: © Culturespaces - Fabrique des Lumières 
Tekst: Bianca Hidajat 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!