
Cocktail set
Een goede cocktail set bestaat uit minimaal vijf delen: shaker, jigger of barmaatje, strainer (zeefje), barlepel en een muddler (stamper). Met een barmaatje kun je de verhoudingen van de drank meten. Het heeft twee maten, vandaar het zandlopermodel. Die twee maten hebben ook een naam; de kleine heet jigger voor 4 of 5 centiliter en de grote heet pony voor 2 of 2,5 milliliter. Met de schaker wordt de drank gemixt.
Het gaat om de timing van mixen. Het moet niet te kort en niet te lang. Er zijn verschillende shakers; de Boston en de Cobbler shaker. De Boston wordt eigenlijk het meest gebruikt in de horeca. Deze shaker heeft een grotere inhoud waarmee dus meerdere cocktails tegelijkertijd gemaakt kunnen worden. De Cobbler is wat compacter en bestaat uit drie basis delen; de shake beker, het strain gedeelte met schenkgaatjes en de dop. De shaker is het meest gebruikte cocktail gereedschap. Niet alle cocktails kun je met een shaker maken, zoals koolzuurhoudende dranken. Hetzelfde geldt voor een Mojito of een whisky cocktail Old Fashioned.
Blender
Naast de shaker wordt ook de blender gebruikt om drank te mixen. Stukjes diepgevroren fruit wordt gemalen waarna drank wordt toegevoegd en eventueel ijsblokjes. Deze manier wordt ook wel blending genoemd.
Achter de bar heb je natuurlijk nog van alles nodig. Als bartender ben je ook een barista. Om als koffiespecialist een verfijnd kopje koffie, espresso of cappuccino te maken heb je de juiste barbenodigdheden direct bij de hand. De Dutch Coffee Promotion organiseert jaarlijks wedstrijden voor barista’s onder andere de Nederlandse Barista Kampioenschappen. Er bestaan ook kampioenschappen voor professionele bartenders zoals de World Championship Cocktails. De Nederlandse Bartenders club is de vereniging van professionele
bartenders.