Back Back Nieuws

Help, mijn gasten spreken geen Engels!

30 juli 2015
Het gebeurt vaak… bij events met anderstalige gasten moet er last minute nog van alles worden geregeld met betrekking tot tolken omdat de voertaal Engels is, maar lang niet alle gasten blijken Engels te verstaan en spreken.

Niet iedereen is meertalig
Veel Nederlanders spreken en verstaan behoorlijk Engels. Wij moeten ook wel, want onze eigen taal is flink in de minderheid als we kijken naar de wereldtalenkaart. Wij zijn enkel onderling verstaanbaar met onze Vlaamse buren en het Afrikaans. Een grote wereldtaal is voor ons dus echt een must om internationaal te kunnen communiceren. Daardoor staan we er vaak niet bij stil dat niet iedereen zo gemakkelijk Engels spreekt als wij.

Gebaar van gastvrijheid
Bij internationale bijeenkomsten wordt er niet altijd aan gedacht dat echt niet iedereen Engels spreekt en moet er last minute van alles geregeld worden; van tolken, tot fluistersets, tot tolkencabine ’s, tot de complete techniek. En wat denk je van de zorgvuldig gereserveerde congreslocatie waar onverhoopt geen tolkencabine in past? Stel dat na alle moeite en kosten die zijn gemaakt voor je gasten, je er achter komt dat ze deels of helemaal niets van het congres hebben verstaan. En dus ook niet hebben kunnen reageren in de taal die ze wel begrijpen. Ruim van te voren in beeld hebben wat je  gasten spreken en verstaan is een warm gebaar van gastvrijheid en werkelijk essentieel voor het slagen van een internationale bijeenkomst.

TVcN Tolk- en Vertaalcentrum Nederland geeft een aantal tips om stress en onduidelijkheid te voorkomen:

Tip 1
Laat je inschrijfformulier vertalen in de talen die de bezoekers wel begrijpen. Een meertalig inschrijfformulier, leidt tot meer bezoekers.

Tip 2
Voeg opties toe aan het inschrijfformulier. Verstaat u Engels? Spreekt u ook Engels? Spreekt u andere talen? Hebt u behoefte aan een tolk? Gasten weten op deze manier dat er aan hen wordt gedacht wanneer zij niet meertalig zijn en dat verlaagt voor hen de drempel om je evenement te bezoeken.

Tip 3
Ga aan de hand van de inschrijvingen direct aan de slag met het regelen van tolken en de nodige techniek. Wacht daarmee niet tot het laatste moment. Het is beter om gedurende het proces te wijzigen en aan te passen dan alles last minute te moeten regelen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!