Grote namen in jury Nederlandse finale Bocuse d’Or
07 augustus 2024Zes topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or maandag 23 september 2024 tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Aan hen de eer om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026. Vier finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. Geurds voert de vakjury aan. ‘Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Geweldig dat zij 23 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale van Bocuse op Gastvrij Rotterdam’, aldus Geurds.
De imposante vakjury bestaat uit:
• François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant en FG Food Labs (Rotterdam)
• Sidney Schutte, SVH Meesterkok, Spectrum (Amsterdam)
• Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
• Stefan van Sprang, Aan de Poel (Amstelveen)
• Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn (Staphorst)
• Arjan Speelman, Ciel Bleu (Amsterdam)
Keukenjury
De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje in Harlingen) en SVH Meesterkok André van Doorn. Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Poldervaart en Van Doorn kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer, coach en commis.
De opdracht
Er wordt een plant-based gerecht en vleesgerecht gemaakt. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is. De exacte opdracht is onlangs met de chefs gedeeld.
Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionaliteit, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland.
De culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd verbindt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.
Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weggaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.
Goed artikel?
Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!