Eventmanager Uitgelicht: Ineke ZaalEventmanager Uitgelicht: Ineke Zaal
Back Back Interview

Eventmanager Uitgelicht: Ineke Zaal

29 maart 2018

Wat is jullie belangrijkste evenement?

Dat is de jaarlijkse Wereld ALS dag, een dag die wereldwijd wordt georganiseerd. Wij doen dat in de vorm van een dag voor patiënten én hun gezinnen, meestal in een dierenpark of een pretpark. Op die dag staat alles in het teken van de patiënten, die willen we verwennen, maar ook informeren. Concreet betekent dat dat er bijvoorbeeld een beautyplein is, maar ook een informatiemarkt waar artsen en onderzoekers meer vertellen over ALS-onderzoek en de laatste stand van zaken.

Jullie zijn onder meer bekend van grote evenementen als de Amsterdam City Swim en de Tour du ALS. Vertel daar eens wat meer over.

De Amsterdam City Swim werd in 2012 voor het eerst georganiseerd door de bedenkers in samenwerking met House of Sports. Toen deden er elfhonderd mensen mee en werd er ruim € 740.000 opgehaald. Dit jaar waren er drieduizend deelnemers en is er ruim 1,8 miljoen euro opgehaald. Een enorm succesvol evenement dus, mede doordat de activiteit uniek is: alleen op deze ene dag kun je in de Amsterdamse grachten zwemmen.

Het fiets- en (hard-)loopevenement Tour du ALS organiseren we op 31 mei 2018 alweer voor de achtste keer. Tour du ALS daagt deelnemers uit om fietsend of lopend de Mont Ventoux te bedwingen - dat mag één keer, maar twee of drie keer kan ook. Middels Tour du ALS hebben we al ruim vijf miljoen euro opgehaald. Het mooie van dit evenement is het grote aantal deelnemende en supporterende patiënten. Een van hen verwoordde het dit jaar heel goed: ‘Als je ALS hebt, voel je eigenlijk kut. Als je hieraan meedoet, voel je even helemaal geweldig.’ Dat zegt alles.

Komen er nog meer van dit soort grote evenementen aan?

Dat hopen we wel: we zijn bezig met verschillende ideeën voor een nieuw evenement. Het moet iets worden dat nog nooit eerder is gedaan - net zoals dat in 2012 voor de Amsterdam City Swim gold. De lat ligt hoog: we willen een jaarlijks terugkerend evenement dat veel geld oplevert voor ALS-onderzoek. Liefst moeten ook ALS-patiënten mee kunnen doen, de patiënt moet sowieso centraal staan, het moet laagdrempelig, aansprekend en uitdagend zijn voor zowel ALS-patiënten en hun naasten als voor mensen die nog nooit met de ziekte in aanraking zijn gekomen en deelnemen aan het evenement gewoon kicken vinden. En het moet natuurlijk veel media-aandacht genereren. Wat je zegt: een uitdaging.

Denk mee!

Heb je een idee voor of wil je meedenken over een baanbrekend evenement waarmee Stichting ALS geld voor wetenschappelijk onderzoek kan ophalen? Stuur dan een mailtje naar i.zaal@als.nl, met als onderwerp ‘EVENEMENT’. Ineke Zaal neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Door > Mariska Tjoelker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!