Eindhoven Maker Faire toont nieuwste technologische ontwikkelingenEindhoven Maker Faire toont nieuwste technologische ontwikkelingen
Back Back Nieuws

Eindhoven Maker Faire toont nieuwste technologische ontwikkelingen

07 augustus 2017

Pratende robots, knotsgekke voertuigen, tekenen met drawbots, urban mining, robots bouwen uit oude onderdelen, spraakmakende elektronica, kinetische kunst en een 3D scan maken van je eigen gezicht, het kan allemaal tijdens de Eindhoven Maker Faire in het Klokgebouw. De Eindhoven Maker Faire toont meer dan 200 nationale en internationale makers die op 2 en 3 september de nieuwste creatieve en technologische ontwikkelingen presenteren.

Divers

Software ontwikkelen, 3D-printen, VR of AR-applicaties verzinnen, de Maker Faire is van alle markten thuis. 'Maar er is net zoveel aandacht voor ''ouderwetse'' ambachten: solderen, foamcutting, frezen, houtbewerken', aan het woord is René Paré directeur van Eindhoven Maker Faire. 'You name it, het aanbod is heel erg divers.'

'De confrontatie met inspirerende en creatieve makers en hun verbazingwekkende maaksels is niet te overtreffen', aldus Paré. 'De Eindhoven Maker Faire is een festival waar allerlei soorten makers hun ideeën delen en hun onstuitbare enthousiasme overbrengen op een heel divers publiek van kinderen, ouderen, studenten, start-ups, expats en onderzoekende mensen. Wat de Maker Faire zo bijzonder maakt is dat alle makers op interactieve wijze het publiek kennis laten maken met hun beste uitvindingen. Het mooiste is als bezoekers als makers weer naar buiten gaan, dat ze zo zijn geïnspireerd door wat ze hebben gezien, geleerd en gedaan, dat ze zelf aan de slag gaan.'

Specials

Ook voor deze editie heeft de organisatie speciale makers en kunstenaars uitgenodigd om het publiek te verrassen waaronder de Franse, levensgrote, 3D-geprinte InMoov robot en de door Freerk Wieringa gemaakte pratende robot en de exoskeleton. En voor de Star Wars fans: de welbekende R2D2 robots halen we naar het Klokgebouw. Onmisbaar dit jaar zijn de de Blauwe Multitool en BoksBot van Jelle de Graaf welke meters boven het publiek zullen uittorenen. Verwacht verder de werkende piano die pianist, componist en lego fan Jeroen van Veen bouwde uit 30.000 lego steentjes. Ook de bekende hightech fashion designer Anouk Wipprecht is weer aanwezig op de Maker Faire. Wipprecht ontwerpt futuristische jurken en combineert naald en draad met soldeerbout en laptop en werd eerder wereldberoemd met haar bizarre robotjurken. Dit jaar werkt de Eindhoven Maker Faire voor het eerst samen met een grote groep modelmakers. Zij tonen onder meer modeltreinen waar je zelf op kunt rijden en varende, radiografische modelboten.

Randprogrammering

Belangrijk onderdeel van de Eindhoven Maker Faire is de Knotsgekke Voertuigen Parade die op beide dagen door Strijp-S zal paraderen. Kunstenaars, architecten, vormgevers, werktuigbouwkundigen maar ook buurten, hobbyisten en vriendengroepen zullen de handen ineenslaan om het publiek kennis te laten maken met de vreemdste voertuigen.

Hoogtepunt van de Knotsgekke Voertuigen Parade is een fantasieraket in Jules Verne stijl, die gemaakt gaat worden met actieve participatie van makers uit alle lagen van de bevolking. Met restmaterialen van bedrijven en industrie wordt er een collectief object gecreëerd. De artistieke leiding is in handen van Hugo Vrijdag van de Ontdekfabriek, wat naast een sterk concept een flinke dosis kennis en ervaring in het bouwen met een divers palet aan makers oplevert.

Verder staat het publiek een reeks interessante lezingen door makers en andere partners te wachten. Voor de out of the box denkers wordt er een hackathon georganiseerd; hier steken studenten, specialisten, hobbyisten en andere geïnteresseerden hun hoofden bij elkaar en komen zij binnen 30 uur tot nieuwe frisse ideeën die zij zullen pitchen voor een jury.

Dit jaar gaat de Eindhoven Maker Faire de samenwerking aan met verschillende FabLabs, Korein Kinderplein, verschillende onderwijsinstellingen zoals de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en het Sint Lucas.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!