plant week
25 maart 2025

Duurzame restaurantweek Plant FWD Week is terug

Rubrieken

Na een geniaal lekkere eerste editie is duurzame restaurantweek Plant FWD Week terug! Van 5 t/m 12 april proeven restaurantgasten in Amsterdam weer een week lang plantaardige specials en duurzame menu’s. Dit jaar doen er bijna 100 restaurants mee. En met een programmering van culinaire workshops en collab-diners smaakt Plant FWD Week dit jaar extra goed. Let’s have some plan(t)s for dinner.

Plant FWD Week is ‘s werelds eerste duurzame restaurantweek die plant-forward gerechten op het menu zet. Niet alleen bij doorgewinterde groentjes als Restaurant De Kas, Madre en Morris & Bella. Plant FWD Week inspireert juist ook chefs in onverwachte keukens. Zo sluiten BAUT en Ron Gastrobar zich aan en doet Cannibale Royale dit jaar voor de tweede keer mee met de restaurantweek. Kick Sol, directeur Cannibale Royale: ‘Wij staan natuurlijk bekend om onze vleesgerechten, maar we zijn vooral trots op onze passie voor smaak in álle gerechten. Onze plantaardige opties zijn met evenveel liefde ontwikkeld, omdat we geloven dat iedereen aan onze tafels moet kunnen genieten.’

Op het menu: heel veel inspiratie

Tijdens Plant FWD Week serveren deelnemende restaurants een plant-forward menu of plantaardige special, naast of als onderdeel van hun reguliere aanbod. Maartje Nelissen, co-founder Plant FWD: ‘Bijna iedereen weet hoeveel impact ons eten op de planeet heeft. En vaak willen we wel andere keuzes maken, maar ja… eten moet toch vooral lekker zijn. Plant FWD Week bewijst dat die twee juist perfect samengaan. De meest uiteenlopende restaurants laten samen zien hoe lekker, toegankelijk en verleidelijk meer plantaardige gerechten kunnen zijn. Daarom is het ook gratis voor restaurants om mee te doen met Plant FWD Week. Zo maken we de drempel laag mogelijk.' 

Dit jaar brengt de programmering vol culinaire events Plant FWD Week extra op smaak. Maartje: ‘Plant FWD Week is als ADE, maar dan voor je smaakpapillen: een week vol ontdekkingen door de hele stad. Van topchefs en verrassende collabs tot nieuwe gerechten en een lekker menu bij je favoriete brasserie om de hoek. Dit is geen saaie les over duurzaamheid – dit is de toekomst van gastronomie. Die vindt gewoon plaats op je bord, elke dag.’

Eten is meten

De impact van wat we eten is enorm. Eén jaar lang één dag per week geen vlees eten bespaart 50.000 liter water – dat zijn ruim 300 douchebeurten. Halveren we onze dierlijke consumptie, dan winnen we in Nederland ruim 2 miljoen voetbalvelden aan landbouwgrond terug – een gebied ter grootte van Noord-Holland. Bovendien kan een plantaardig dieet de CO₂-uitstoot met 50% verlagen. Om te meten hoe lekker én zinvol het is om een verschil te maken, werkt Plant FWD Week samen met My Emissions. Dit ‘Food Carbon Accounting’-platform berekent met de Food Calculator de CO₂-uitstoot van gerechten en helpt de footprint van ons eten te verkleinen. Na afloop brengt My Emissions in kaart hoeveel uitstoot er is bespaard – simpelweg door gasten, naast dierlijke gerechten, ook andere opties te bieden.