food & beverage event double tree by hilton
9 april 2025

Duurzaam Food & Beverage Event Green Hotel Club inspireert hotelsector

Rubrieken

Tijdens het tweede jaarlijkse Sustainable Food & Beverage Inspiration Event, georganiseerd door de Green Hotel Club, kwamen meer dan vijftig F&B Managers, Chef-koks en General Managers van hotels uit de regio Amsterdam samen om inspiratie op te doen, kennis te delen en duurzame leveranciers te ontmoeten. De hotelsector maakt zo belangrijke stappen voor een duurzamere toekomst.

Het evenement, dat vrijdag 4 april plaatsvond bij DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, had onder andere als doel de ecologische voetafdruk van de meest verkochte hotelmaaltijden te verkleinen. Professionals uit de branche kwamen samen voor een programma vol inspirerende presentaties over de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Het evenement viel onder de bezoekers en acht duurzame F&B leveranciers goed in de smaak.

Plantaardig assortiment en natuurherstel

Tijdens het evenement kwamen meerdere duurzame onderwerpen aan bod. Wouter Muis vertelde namens GRO over circulair geteelde oesterzwammen die je op verschillende manieren aan menu’s van hotels kunt toevoegen. ‘We wilden laten zien hoe je als hotel kunt inzetten op circulariteit en verduurzaming, enerzijds via ons circulaire model, anderzijds met een lekker, plantaardig assortiment waar iedereen van houdt.’

Ook Matthijs Westerwoudt, oprichter van Wilderland, deelde zijn visie over hoe natuurherstel en biodiversiteit kan worden toegepast in de landbouw. ‘We kunnen met z’n allen een landschap creëren dat geweldig is voor bijen, vogels, vlinders, insecten, en vooral ook voor onszelf. Het enige wat nodig is, is dat we met z’n allen vaker kiezen voor dit soort producten.’

Kennis delen is een kracht

De aanwezige leveranciers waren enthousiast over de inhoud en sfeer van het evenement. ‘Ik denk dat het heel sterk is om hotels in Amsterdam bij elkaar te brengen. Je kunt dan echt de ervaring uitwisselen en stappen zetten op het gebied van verduurzaming’, aldus Wouter Muis. ‘De kracht van het event zit denk ik echt in het netwerk. Dat je kennis met elkaar deelt en de hele keten, van leveranciers tot hotels, samenbrengt in één ruimte.’

Volgens Matthijs Westerwoudt zit duurzaamheid echt in de lift binnen de hotelsector. ‘Duurzaamheid werd vroeger geassocieerd met geitenwollen sokken en vieze vleesvervangers. Maar nu wordt het juist premium, next level. Ik vond het best inspirerend dat high-end en duurzaam met elkaar verbonden zijn. Het is mooi om te zien dat hotels heel serieus met duurzaamheid bezig zijn.’ 

De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. ‘Het was zeer geslaagd! Heel gaaf om de duurzame en innovatieve leveranciers een podium te kunnen bieden voor de hoteliers die aanwezig waren. Een laagdrempelige manier om te proeven en contacten te leggen, maar ook om kennis op te doen wat er gebeurt in de keten. Zo werken we toe naar een steeds duurzamere hotelsector’, aldus Femke Moonen, Programma Manager bij Green Hotel club.