Dossier ZZP: Event freelancers overspoelen de markt - 1Dossier ZZP: Event freelancers overspoelen de markt - 1
Back Back Dossier

Dossier ZZP: Event freelancers overspoelen de markt - 1

08 april 2019

Tien jaar geleden deed Anatol Kuschpeta van New Life University in dit magazine de volgende voorspelling: 'Bedrijven met massa's personeelsleden zullen verdwijnen. Zo'n 90% van de kantoorbanen bestaat straks niet meer. In de toekomst werkt de moderne mens niet meer op kantoor, maar op oproepbasis voor meerdere bedrijven tegelijkertijd.'

Profetische woorden. Deze trend is inmiddels aardig uitgekomen. Met name in de creatieve industrie, waaronder de evenementenbranche, is het aantal freelancers en eenmansbedrijven de laatste jaren explosief toegenomen. Deels uit economische noodzaak (eventbureaus slankten in de crisisjaren af (al is nu alweer een duidelijke tendens naar groei te zien) en eventafdelingen van corporate bedrijven zijn geoutsourcet, maar het lijkt toch vooral een onomkeerbare maatschappelijke tendens dat veel jonge professionals bewust kiezen voor een bestaan als zelfstandige zonder personeel. Ook de markt is er klaar voor. Opdrachtgevers willen snel inzetbare, flexibele krachten, die bereid zijn een stapje extra te zetten.

Wat voor gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de evenementenbranche? Leidt de massa gespecialiseerde freelancers tot een verschraling of juist tot een impuls voor de kwaliteit van events? Zijn freelancers een welkome aanvulling of een bedreiging voor eventbureaus?

Cijfers en letters

Eerst een paar cijfers. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW werkten er in 2017 in Nederland 1,35 miljoen mensen als ZZP'er (Zelfstandige Zonder Personeel) en deze bron meldt te verwachten dat dit cijfer de komende jaren nog flink gaat toenemen. Het CBS houdt het op 1,1 miljoen ZZP'ers, met een opvallende groei de laatste jaren in de zakelijke dienstverlening. Veelzeggend: vijf jaar geleden lag bij beide instanties dit cijfer een half miljoentje lager. Jaarlijks starten 120.000 tot 140.000 mensen een onderneming: 95% van hen start als ZZP'er. Veel eenpersoonsbedrijfjes sneuvelen in de dop, maar jaarlijks komen er toch 40.000 tot 50.000 bedrijven bij. Voor 797.000 ZZP'ers zorgt hun bedrijf voor hun hoofdinkomen. De overige 553.000 ZZP'ers zijn parttime ondernemer en hebben naast hun neveninkomen een loon, een uitkering of andere inkomsten. Van alle ZZP'ers in Nederland is 62% man en 38% vrouw.

Benchmark onderzoek branchevereniging IDEA

Hoe zit dat in de evenementenbranche? Exacte cijfers ontbreken, maar niet getreurd. Branchevereniging IDEA heeft voerde in 2016 onder haar vijftig leden een benchmark onderzoek uit naar het gebruik van freelancers. Daaruit kwam naar voren dat slechts 9% van de eventbureaus nooit freelancers inhuurt, 60% huurt 'soms' freelancers in (in 20-50% van de projecten), 18% doet 'regelmatig' een beroep op freelancers (50-80% van de events) en 13% schakelt 'altijd' (> 80%) freelancers in. Veelal gaat het om freelance event- en projectmanagers (53%), creatieven (15%) en vormgevers (15%).

Volgens Dirk Prijs, directeur van het Genootschap voor Eventmanagers, kunnen we er met een gerust hart van uitgaan dat ongeveer een derde (33%) van de evenementenbranche tegenwoordig freelancer dan wel ZZP' er is.

  • Hoe vaak zetten IDEA-bureaus freelancers in? (bron: IDEA 2016)
    Hoe vaak zetten IDEA-bureaus freelancers in? (bron: IDEA 2016)
  • Waar woorden freelancers voor ingehuurd door IDEA-bureaus? (bron IDEA 2016)
    Waar woorden freelancers voor ingehuurd door IDEA-bureaus? (bron IDEA 2016)

ZZP'er, freelancer of eenmanszaak?

Zit er verschil tussen een freelancer en een ZZP'er? De Kamer van Koophandel noemt elke kleine zelfstandige een ZZP'er. Daar denkt Ben Gosman anders over. 'Bij ZZP'ers maak ik een onderscheid tussen een freelancer en een eenmanszaak', zegt Ben Gosman. 'Freelancers voeren in opdracht van een ander bedrijf werkzaamheden uit waarbij het risico bij de opdrachtgever ligt. Eenmanszaken werken deels in opdracht van anderen, maar organiseren daarnaast voor eigen rekening en risico projecten. Zo geef ik als freelancer (JBG Event Consultancy) event- en MICE-consult aan opdrachtgevers. Daarnaast organiseer ik als eenmanszaak (Free Style Events) voor eigen risico eigen events, zoals de Finance Run en incentivereizen.'

Ben Gosman vindt de verzamelnaam ZZP'er om een andere reden geen gelukkige naamgeving. 'Die omschrijving legt de nadruk op wat je níet hebt (personeel) in plaats van wat je wél hebt (expertise).'

Gelet op deze omschrijving lijkt het gros van de ZZP'ers in de evenementenbranche te bestaan uit freelancers. Ben Gosman: 'Het is een maatschappelijke ontwikkeling dat steeds meer mensen kiezen voor het eigen ondernemerschap. Zelf heb ik bijvoorbeeld nooit voor een baas willen werken.'

Verder lezen

Door > Jan Jacobs

Uit > Magazine Events, juni 2017

Ben jij freelancer?

Ben jij freelancer en wil je snel zichtbaar zijn voor duizenden opdrachtgevers en leveranciers uit de evenementenbranche? Klik hier voor de mogelijkheden. Wil je maandelijks de nieuwste opdrachten en het laatste nieuws in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in voor de FreelanceFlash.

Zoek jij een freelancer?

Dan plaats jij gratis je opdrachten op ons nieuwe platform. Mail je opdrachtbeschrijving naar freelancer@events.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!