Domein Oogenlust eerste VCA geregistreerde locatieDomein Oogenlust eerste VCA geregistreerde locatie
Back Back Nieuws

Domein Oogenlust eerste VCA geregistreerde locatie

03 januari 2018

Domein Oogenlust sloot 2017 goed af door middel van een VCA-registratie. VCA is een speciale registratie waardoor het belevingslandschap van Domein Oogenlust erkend wordt als gecontroleerd natuurgebied. Het is extra speciaal omdat dit gebied als eerste officieel geregistreerd is in Nederland. Domein Oogenlust is de werkplek van Oogenlust BV., een bloemist die de natuur als haar belangrijkste inspiratiebron beschouwt. Hiervoor is het groene landschap Domein Oogenlust ontwikkeld. Het is een gebied waarin de natuur de kans krijgt om zichzelf te vormen.

Focus op inheemse flora

Oogenlust heeft 5,5 hectare natuurbeheer waarvan zij gebruiksrechten heeft op 2,5 hectare bos. Dit bos is eigendom van de gemeente Eersel, maar Oogenlust heeft een erfpachtovereenkomst voor 20 jaar. Tijdens de ontwikkeling van het Domein creëerden Oogenlust ongeveer vijf verschillende micro-ecosystemen die tot op de dag van vandaag worden ontwikkeld en onderhouden. Oogenlust streeft ernaar om de natuur haar gang te laten gaan. Hier is de locatie voor beloont door middel van de allereerste VCA-registratie in Nederland.

Domein Oogenlust beheert de natuur op een manier die de inheemse flora stimuleert. Daarnaast gebruiken diverse vogels, vlinders en andere diersoorten het gebied als hun thuisbasis. Er zijn struiken ontwikkeld, hagen geplant en weiden gemaakt die rijk zijn aan kruiden en bloemen. De flora wordt beheerd door begrazing, maaien en het verwijderen van invasieve soorten. Diverse soorten worden gevolgd om de ontwikkeling van de biodiversiteit goed in de gaten te houden. Domein Oogenlust hoopt een stabiele flora te ontwikkelen die het land elke maand een nieuw uiterlijk geeft, het hele jaar door. Het doel is het huisvesten van alle inheemse vlinders en vogels die in dit gebied horen.

Kom gerust eens een kijkje nemen of een winterse wandeling maken op het Domein. Domein Oogenlust is open voor het publiek van zonsopgang tot zonsondergang.

VCA-register

De groene wereld staat wereldwijd onder toenemende druk, zo ook in Nederland. Extra inspanningen van iedereen zijn vereist. Niet alleen in de welbekende beschermde gebieden, maar ook op plaatsen waar economische of andere activiteiten plaatsvinden. De Registered Conservation Areas (VCA) Registry draagt bij aan de bescherming van de biodiversiteit door op die plaatsen de extra inspanningen te waarderen. Het VCA-register doet inspanningen om het behoud en de verbetering van natuurlijke hulpbronnen interessant en zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Tevens vormt het een netwerk voor de uitwisseling van kennis en ideeën onderling.

Oogenlust

Oogenlust verzorgt aankleding en decoratie op vooraanstaande evenementen, nationaal en internationaal, particulier en zakelijk. De bloembinderij met royale winkel vormen de oorsprong van het bedrijf. Marcel van Dijk: 'Sfeer creëren, dat is wat we doen. Met de natuur als uitgangspunt, streven we altijd naar prikkelende combinaties en verrassende keuzes. Emoties vertalen we in sfeervolle creaties die zintuigen prikkelen. Zo geven we vanuit ons bloemenambacht invulling aan bijzondere momenten, evenementen en interieurs.’ Op Domein Oogenlust ontmoeten natuur en beleving elkaar in een waar belevingslandschap. Een landschap dat zich uitstekend leent voor sfeervolle evenementen. 70% van Domein Oogenlust kwalificeert zich als de natuur met bos, weilanden en een vijver. Op Domein Oogenlust worden de natuurlijke processen gestimuleerd. Het is geen traditioneel park waar je zorgvuldig gesnoeide buxushagen ziet of gemaaide grasvelden. De natuur wordt geholpen om een biodiversiteit aan ecosysteem te ontwikkelen voor zowel wilde dieren als planten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!