Decor voor sterren in de Schiecentrale RotterdamDecor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
Back Back Achter de schermen

Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam

05 december 2018

Stoer en groots, maar toch intiem

Dit jaar organiseerde de Dutch CAA Foundation het prestigieuze ‘The Chef’s Table Charity Night’. Zo’n event verdient een bijzondere locatie en streek daarom neer in de Schiecentrale. De industriële omgeving van de oude energiecentrale werd omgetoverd tot een decor voor sterren. Vier open keukens bemand door Rotterdamse kookhelden en een wervelende veiling leverden het enorme bedrag van 470.000 euro op.

Knokken voor het goede doel

Een aantal keer per jaar stellen Hans Baggerman en Henk van Maanen, ondernemers achter de eventlocaties Van Nelle Fabriek, de Schiecentrale en Het Drijvend Paviljoen, hun locaties beschikbaar voor charity events. Baggerman: ‘We hebben bijzondere locaties, op misschien wel de mooiste plekken van Rotterdam. Het perfecte decor voor benefietdiners. We stelden de Schiecentrale graag beschikbaar aan de Dutch CAA Foundation, zodat de opbrengst maximaal naar het goede doel zou gaan.’ De Dutch CAA Foundation zet zich in tegen CAA, een erfelijke hersenziekte. Zij brengt de ziekte onder de aandacht bij het bredere publiek en doet onderzoek.

 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos
 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos
 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos
 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos
 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos
 • Decor voor sterren in de Schiecentrale Rotterdam
  Fotografie > Rogier Bos

Imposant maar toch intiem

De Schiecentrale is de nieuwste eventlocatie van Baggerman en Van Maanen, die al langer de Van Nelle Fabriek en het Drijvend Paviljoen exploiteren. Baggerman: ‘We zijn trots op deze nieuwe aanwinst. Het pand is nog voorzien van het oorspronkelijke metselwerk, een originele hijskraan van 22 meter breed en een indrukwekkend bogenspel. Dit geeft de locatie een bijzondere sfeer; stoer en groots maar toch intiem en zich perfect lenend voor zakelijke events. Het biedt met 1.500 vierkante meter plek aan maximaal 1.000 personen.’

De Schiecentrale is destijds gebouwd om kolen te verbranden en daarmee het havengebied van energie te voorzien. Desondanks is de akoestiek perfect en de techniek uitermate goed geregeld. Dit is met name te danken aan een eerdere functie als elevisiestudio, waardoor het pand audio-technisch uitstekend is uitgerust.

Rotterdamse kookhelden

Evenementenorganisator Marcel den Ouden van The 25th Hour en cateraar VanderLOO party & business events zagen in de Schiecentrale hun plan om een chef’s table op grote schaal te creëren tot leven komen. Terwijl het diner aan lange tafels werd uitgeserveerd, zouden de 400 gasten de chefs live in actie kunnen zien. Dit waren geen willekeurige koks, maar heuse Rotterdamse kookhelden aangevoerd door topchef Herman den Blijker. En dat alles moest ook nog eens gebeuren in vier open keukens. Ambitieuze plannen, maar niet onmogelijk.

‘We sloopten het entreeportaal eruit om extra gasten kwijt te kunnen’

Eerst de boel slopen

Zoals het elke (goede) cateraar betaamt, pakte Van der Loo eerst pen en papier. Hij maakte een indeling met tafels, keukens en serveerroutes. De vier open keukens en lange dinertafels zouden moeten passen, mits er drie tafels van tien personen sneuvelden. En dat was geen optie voor Baggerman: ‘Dat zou betekenen dat we ‘nee’ moesten verkopen aan zo’n dertig man. We moesten dus met een ander plan komen.’ En zo geschiedde. Baggerman huurde een timmerman in en liet de helft van het entreeportaal slopen om plaats te maken voor de drie laatste tafels. ‘Als locatie gaan wij geen uitdaging uit de weg. Uiteindelijk paste het er allemaal perfect in.’

Onder de hamer

The Chef’s Table Charity Night was een daverend succes. Terwijl de chefs alles op alles zetten om de meest exclusieve hapjes op tafel te toveren, praatte presentator Ruben Nicolai de avond aan elkaar zoals alleen hij dat kan. Optredens van Theo Maassen en Barry Hay brachten een glimlach op het gezicht van de gasten en tussen de gerechten door overtrof de veiling voor fundraising de hoogste verwachtingen. Zo brachten de laatste schoenen van Johan Cruijff dertigduizend euro op en bood een ander twintigduizend euro om te lunchen met Mark Rutte. Al met al hamerde veilingmeester Sander de Kramer 470.000 euro af.

Nauwe samenwerking

Baggerman kijkt met een positief gevoel terug. ‘Als locatie zijn we gewend om samen te werken met verschillende soorten organisatoren en cateraars, maar deze samenwerking mag de boeken in. Waarom? Toen ik midden in de nacht naar huis ging, stonden de gebroeders Van der Loo er nog steeds. Maar bij mijn aankomst in de vroege ochtend stonden ze alweer druk te vegen om de ruimte weer netjes op te leveren. Dat noem ik pas betrokkenheid bij het event.’

Door > Claire van Berkum

Fotografie > Rogier Bos

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!