De foodtrends voor 2024 volgens Hete PeperDe foodtrends voor 2024 volgens Hete Peper
Back Back Trends

De foodtrends voor 2024 volgens Hete Peper

21 december 2023

Dit is een artikel uit ons inspiratiemagazine

Ongeneeslijke nieuwsgierigheid; dat is de drijfveer en filosofie van Hete Peper. Oftewel, daar gaan ze lekker op! Hete Peper zoekt de grenzen op en houdt van pionieren. Maar het betekent ook dat ze benieuwd zijn naar elkaar en met aandacht naar anderen luisteren. Hoe smaakt jouw evenement? Wat vind jij spannend eten? Wat gebeurt er in jouw wereld? Hete Peper wil alles weten, zo leven ze zich in. En zo weten ze hoe ze jouw verhaal op de sterkst mogelijke manier kunnen vertellen. En met dezelfde ongeneeslijke nieuwsgierigheid kijken ze ver buiten de kaders van hun vakgebied. ‘Zo mixen we ingrediënten uit de tech, mode en kunst om tot de lekkerste kickass concepten te komen’, vertellen Carola Meijer en in house trendwatcher Kim van der Does van Hete Peper. En zó zijn ze ook op de volgende trends gekomen.

AI als creatieve chef in catering

AI transformeert de culinaire wereld, zoals blijkt uit het succes van Velvet Taco's ‘Chat GPTaco’. De Chat GPTaco, met onder andere flanksteak, zwarte garnalen, rode chilipeper-aioli, en chimichurri, werd een van hun populairste en best beoordeelde menu-items in 2023. Deze innovatie in receptontwikkeling biedt cateraars een unieke kans om hun menu's te verrijken met AI-geïnspireerde gerechten. Terwijl AI nieuwe smaken en combinaties voorstelt, blijft de rol van de chef cruciaal om deze ideeën te verfijnen en persoonlijke touch aan het gerecht toe te voegen.

Voedselverspilling verminderen in evenementencatering

Het verminderen van voedselverspilling in de cateringsector blijft een trend. AI-technologieën zoals Winnow Vision helpen keukens efficiënter te worden, wat een aanzienlijke impact kan hebben op evenementencatering. Door nauwkeuriger inkoop en verminderde verspilling, kunnen cateraars niet alleen kosten besparen maar ook hun duurzaamheidsdoelen bereiken. Dit maakt catering niet alleen smakelijker, maar ook groener. IKEA en Emaar Hospitality Group hebben de eerste stap al gezet. Nu onze branche nog!

Kwaliteit boven uiterlijk in catering

In plaats van groenten te kiezen die er met het blote oog goed uitzien, zullen we in staat zijn om groenten te kiezen op basis van de voedingsstoffen die ze bevatten. TeakOrigin, een voedseldata bedrijf, gebruikt technologie om voedingsstoffen te meten. Voedingsstoffen zijn verdwenen als producten namelijk te lang op de plank liggen. Dit wijst op een toekomst waarin cateraars ingrediënten selecteren op basis van voedingswaarde, niet alleen uiterlijk. Dit garandeert dat elk evenement niet alleen visueel aantrekkelijke, maar ook voedingsrijkere maaltijden biedt.

Biomassafermentatie: de toekomst van vleesvervanging?

Mintel merkt op dat biomassafermentatie veelbelovend is voor het creëren van alternatieven voor hele vleesstukken. Hoewel plantaardige vleesalternatieven de laatste jaren veelvuldig zijn verschenen, zouden velen niet slagen voor een blinde test, vooral als het gaat om het nabootsen van de textuur van bepaalde vleessoorten, zoals biefstuk. Deze innovatie in de cateringindustrie opent deuren naar creatievere en milieubewuste menu-opties.

Voedsel als medicijn ook in evenementencatering?

Een opvallend trend is de toenemende integratie van de voedsel-, farmaceutische en supplementenindustrie, een trend die bekend staat als ‘pharming’. Zo biedt Nourished, al gepersonaliseerde, 3D-geprinte vitamines en snacks aan. Een ander voorbeeld is de app Yuka, die wereldwijd al meer dan 19 miljoen gebruikers heeft. Deze app maakt het mogelijk om voedingsproducten te scannen en te beoordelen op gezondheid, waarbij producten onder de 50 punten het advies krijgen om naar gezondere alternatieven te zoeken. Stel je voor dat je geniet van een heerlijke maaltijd op een event die niet alleen je smaakpapillen bevredigt, maar ook je immuunsysteem ondersteunt, ontstekingen vermindert of mentale helderheid bevordert.

Koolstofvoetafdruk: een overweging voor cateraars

Het weergeven van de koolstofvoetafdruk op menu's in restaurants is een opkomende trend die bijdraagt aan duurzamere voedingskeuzes. Zo heeft de Hilton groep in UK, koolstofbeoordelingen toegevoegd aan zijn menu's om klanten aan te moedigen te kiezen voor milieuvriendelijkere maaltijden. Met het tonen van koolstofvoetafdrukken op menu's, kunnen cateraars hun klanten helpen bewustere keuzes te maken.

T-Bone Mammoet steak: een droom voor evenementcatering

In 2013 introduceerden wetenschapper Mark Post en zijn team in Nederland de eerste burger gemaakt met in het laboratorium gekweekt vlees aan de wereld. Deze unieke burger kostte toen rond de € 300.000 en was niet lekker. Een wereld waarin we vlees in een laboratorium kweken, biedt vandaag de dag oneindig veel mogelijkheden. Waarom dus genoegen nemen met bestaande dieren? Verschillende onderzoekers werken op dit moment aan de wederopstanding van prehistorische dieren waaronder de mammoet en de dodo-vogel. Een T-bone mammoet steak kan zomaar het volgende grote culinaire ding worden op een evenement. Alhoewel dat waarschijnlijk nog wel even duurt voor het op je bord ligt.

Insecten: de toekomstige sterren van catering

Veel mensen gruwelen er van. Toch zijn er wereldwijd miljarden mensen die zo’n 1.900 verschillende soorten insecten eten. Een kroket met sprinkhanen (Chapulines) als voornaamste ingrediënt klinkt daarom zo gek nog niet.  Boordevol eiwitten, mineralen en omega 3-vetzuren. Als reactie op de groeiende behoefte aan duurzame eiwitbronnen, zullen insecten tegen 2030 een gangbaar voedingsmiddel worden Met de groeiende acceptatie van insecten als voedselbron, kunnen cateraars voorop lopen door deze voedzame en duurzame opties te integreren in hun menu's. Insecten bieden een spannende kans om innovatieve, eiwitrijke en milieuvriendelijke gerechten te presenteren op evenementen.

Foto's: Eline Mooij, Floris Heuer, Janus van den Eijnden

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!