Column: Wat eten we?Column: Wat eten we?
Back Back Column

Column: Wat eten we?

01 oktober 2019

Maakt u weleens een foto van uw bord als u in een restaurant bent? En deelt u deze dan ook op uw sociale kanalen? Niet erg hoor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat heel, heel veel mensen dat doen. De hashtag #foodporn is al meer dan 185 miljoen keer gepost. Eten is uitermate ‘instagrammable’ en hot.

Maar vraagt u zich ook weleens af wat er nu op uw bord ligt en wat u eet? Waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt, welke reis uw voedsel heeft afgelegd en welke foodprint uw dagelijks voedsel achterlaat op deze mooie planeet?

Dit soort vragen staan centraal tijdens Dutch Food Week. Een week die van 5 t/m 16 oktober in het hele jubelende land zal plaatsvinden. Met meer dan honderd evenementen van groot tot klein. Tal van boeren, telers en vissers openen hun bedrijf om geïnteresseerde bezoekers te verwelkomen. Maar ook fabrieken, verwerkers en distributiecentra laten de consument voor één keer achter de schermen kijken in de wereld van de Nederlandse voedselindustrie. De hele voedselketen ‘van boer tot bord’, opent haar deuren en gaat het gesprek aan met de consument over de overkoepelende vraag: ‘Wat eten we?’

Maar ook retailers als Albert Heijn en cateraars stellen zich tijdens deze week de vraag en gaan actief op zoek naar het gesprek met de consument. Onbekend maakt immers onbemind. FrieslandCampina roept haar leden, ze hebben er 18.000 (!), enthousiast op om masterclasses te geven op scholen in de buurt van hun bedrijf. Gewoon om te vertellen dat de melk niet uit een pak, maar uit een koe komt. De sector die door tal van politieke en sociale ontwikkelingen onder het vergrootglas ligt, draagt daarmee zelf een gewaardeerd steentje bij aan een open dialoog gebaseerd op relevante kennis en begrip over de sector en bedrijfstak.

De provincie Gelderland ziet zichzelf als spil in de wereld van agrifood en het is dan ook niet verwonderlijk dat Ede het middelpunt vormt van de activiteiten van Dutch Food Week. Op 5 oktober start de week met de bijzondere Dutch Food Week Expositie samengesteld door de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, zelf zoon uit een boerengezin. Hij is met zijn camera dwars door heel Nederland op pad gegaan om gezinssituaties te fotograferen waarbij mensen aan tafel gaan. Naast tien unieke platen, leverde deze zoektocht dankzij de betrokkenheid van Wageningen University & Research (WUR) tal van bijzondere weetjes op over ons dagelijks voedsel. De expositie is t/m 16 oktober op het terrein van het World Food Center in Ede te bezoeken.

Tijdens het afsluitende event World Food Day waarop vele internationale gasten en sprekers zich verzamelen op hetzelfde terrein in het Akoesticum en in de Mauritskazerne, zullen de vragen ‘Wat eten we?' en 'Hoe zorgen wij ervoor dat iedereen in de toekomst toegang heeft tot veilig en gezond voedsel?' centraal staan. Vragen waar u wellicht niet aan denkt wanneer u vandaag aan tafel gaat en uw bord op Instagram deelt.

Voor meer informatie over de programmering kunt u terecht op www.dutchfoodweek.nl

Patrick Roubroeks is met XSAGA trots producent van Dutch Food Week.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!