Back Back Nieuws

Cateraars aansprakelijk voor allergische reacties

03 februari 2014
Cateraars die eind dit jaar de nieuwe Nederlandse allergenenwet links laten liggen, kunnen aansprakelijk worden gesteld voor allergische reacties of letsel van gasten. Daar wijst Stichting Horeca Onderwijs (SHO) op. Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011 van voedselinformatie gepubliceerd. Uiterlijk per productiedatum 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen.

LET OP: ‘De aansprakelijkheid voedselintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de Horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling’, waarschuwt SHO.

De organisatie geeft praktische informatie voor ondernemers:
- Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument cq. gast over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten.
- Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet-voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten.
- In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. Een lijst van alle 14 allergenen vind je onderaan dit artikel. Het etiketteren van kruisbesmetting is dus niet wettelijk verplicht aangezien deze allergenen niet als ingrediënt gebruikt zijn.
- De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.
- De allergenen-informatiekaart moet deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan. Medewerkers moeten de allergeneninformatie te allen tijde kunnen raadplegen, zodat de controlerende overheidsinstantie de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) de juistheid hiervan kan controleren. Heb je dit niet goed geregeld dan kun je aansprakelijk worden gesteld!
- De Allergenenwetgeving geldt van slager tot bakker, van cateraar tot restaurant, ... Dus ook voor alle bedrijven die met voeding en dranken in de eventsector actief zijn.

Er zijn 14 allergene stoffen:
- Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Pinda
- Soja
- Melk (inclusief lactose)
- Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
- Lupine
- Weekdieren

Stichting Onderwijs Nederland biedt een 'Spoedcursus Allergenendeclaratie' aan om je in no-time te informeren en claims te vermijden.

Bron: eventplanner.be

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!