Back Back Nieuws

BOE 2016: vakbeurs voor eventmarketing blijft gestaag verder groeien

23 februari 2016
BEST OF EVENTS INTERNATIONAL (BOE), de internationale vakbeurs voor belevenismarketing, vond plaats voor het eerst als op zichzelf staand evenement plaats op 20 en 21 januari georganiseerd door Messe Westfalenhallen Dortmund GmbH. Het evenement zag dit jaar het aantal exposanten met 8 procent groeien en had in totaal 450 exposanten en 10.100 beursbezoekers. Voor het eerst groeide het aantal bezoekers tot boven de 10.000 (vorig jaar: 9.648). 'We zijn blij dat wij al in het eerste jaar direct belangrijke contacten konden faciliteren en in staat bleken voor zakelijke transacties mogelijk te maken en dat onze inspanningen om de vakbeurs verder te ontwikkelen, heel goed zijn ontvangen', zegt Sabine Loos, CEO van Westfalenhallen Dortmund GmbH.

Aan de bezoekerskant, liet de BOE een hoog percentage aan beslissers zien. Eén op de vijf bezoekers was een zelfstandig ondernemer of aandeelhouder. Ongeveer 15 procent was algemeen directeur, directielid of gemachtigd om namens een onderneming een contract af te sluiten. Nog eens 20 procent was afdelingshoofd, teamleider of verantwoordelijk voor een project. En BOE 2016 trok geïnteresseerde partijen aan vanuit heel Duitsland en van naburige landen, vooral uit Nederland. De vakbeurs trok vooral vertegenwoordigers vanuit sectoren die juist voor de voor exposanten heel relevant zijn naar Dortmund. Logischerwijs bestond de grootste groep beursbezoekers uit afgevaardigden van evenementenbureaus, evenementorganisatoren en evenementendiensten.

Uitgebreid forumprogramma
In 2016 werden in de hallen voor het eerst zes informatieve forums gehouden. In de toegangsprijs voor de BOE was de mogelijkheid opgenomen tot het bijwonen van ongeveer 50 lezingen. Dit was voor bezoekers een uitgelezen kans om hun vakkennis te vergroten.

De Vereniging voor Media en Evenemententechnologie (Verband für Medien- und Veranstaltungstechnik of VPLT) verzorgde professionele ondersteuning voor het inaugurele TECHNOLOGIE Forum. 'De forums op de vakbeurs verliepen soepel en werden goed bezocht', merkte Randell Groenlee, Divisiemanager van Internationale Betrekkingen en Communicatie bij VPLT, op. 'Onze leden zijn erg blij met de vakbeurs. We hadden hier ook de mogelijkheid om creatievelingen uit de sector te ontmoeten.' Het organiseren van het TECHNOLOGIE Forum bleek een goed idee te zijn. De vereniging heeft doelbewust de lezingen aangepast aan de behoefte van de doelgroep. Zo waren er minder details voor technici en meer toepassingsmogelijkheden en gebruikscenarios gelinkt aan de evenemententechnologie. Volgens Groenlee is 'BOE dé ontmoetingsplek voor de evenementenbranche'.

Passend bij het thema van de digitalisering werd er op de BOE een enorme Twittermuur gecreëerd. Elke tweet met de hashtag #BOE16 werd op de muur geprojecteerd. Een leuke indrukwekkende bijkomstigheid is dat de hashtag voor de vakbeurs een tijdje één van de top tien Duitse trending topics op Twitter was.

Carrièretips en onderscheidingen
De carrièreafdeling van de BOE 2016 behelsde een aantrekkelijk, tweedaags bijpassend programma met vakgerichte lezingen en persoonlijk advies. De zogenaamde CARRIÈREHUB werd georganiseerd in samenwerking met het Studieninstitut für Kommunikation (Instituut voor Communicatiestudies) en kg-u Unternehmensberatung, een adviesbureau gespecialiseerd in de financial dienstensector.

Michael Hosang, algemeen directeur van het Studieninstitut für Kommunikation, beschouwt de BOE 2016 als een positieve ervaring: 'De eerste CARRIÈREHUB op het gebied van merknamen en carrières in Web 4.0 overtrof ruimschoots onze verwachtingen: Vooral de plenaire lezing werd druk bezocht. De lezingen door de marketing- en communicatiedeskundigen waren in hoge mate informatief en trend-setting, zeker in het kader van de digitalisering van live communicatie. En op het Focus Evenement waren en aanzienlijk meer consultaties over beroepsopleidingen voor beginners en gevorderden dan in voorgaande jaren'.

Awards
Op de vakbeurs werden diverse awards uitgereikt: de BEA en INA awards (BlachReport Event Award/International YouthEvent Award) voor creatieve en succesvolle live communicatie. Beide evenementen werden dit jaar voor het eerst met de vakbeurs geïntegreerd en vonden plaats in Hal 6. Michael Hosang: 'De uitreiking van de awards aan het einde van een reeds geslaagde vakbeurs was een hoogtepunt. Het evenement was volgeboekt, met ongeveer 350 bezoekers.' Peter Blach, die het organiseerde en het de naam BEA meegaf, is blij met de uitstekende resultaten van 2016. 'Het begon met een record aantal inschrijvingen en vervolgens genoten we van een overweldigende respons tijdens de uitreiking van de awards. We hebben nog nooit zo veel bezoekers gehad. Dit is gedeeltelijk vanwege de nieuwe locatie in Hal 6, precies centraal gelegen in de BOE. Lekker dichtbij, een aangename omgeving – dat is een goede basis om op te bouwen'.  

2017
De volgende BEST OF EVENTS INTERNATONAL zal worden gehouden op 18 en 19 januari 2017. Messe Westfalenhallen Dortmund GmbH heeft al vele gesprekken gevoerd voor volgend jaar met partners van sectoren als apparatuur, architectuur, technologie, locaties en diensten. Een strategische partnerschap is gesloten met de memo-media uitgeverij. De expertise van deze partners zal zijn nut bewijzen bij verder uitwerken van het onderwerp ‘acts’.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!